„Superfoods” – co to jest?
Umowna definicja „superfoods” oznacza żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników uważanych za szczególnie korzystne dla zdrowia i samopoczucia. Żywność ta powinna naturalna i nieprzetworzona. Regularne spożywanie produktów, które uchodzą za „superfoods” może być świetnym uzupełnieniem codziennej diety.
Dużo mówi się o jagodach goji, nasionach chia, spirulinie i innych zagranicznych produktach.
A jak zaznacza dietetyk, wystarczy rozejrzeć się wokół siebie i przekonać, że wiele polskich produktów, które są łatwo dostępne, łatwo dostępnych produktów, ma udowodnione naukowo działanie prozdrowotne. Takie samo lub nawet lepiej udowodnione niż wiele zagranicznych superfoods.
>>>Zobacz też: Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami.
>>>Pyszne dania z superfoods. Samo zdrowie.<<<
„Superfoods” po polsku
Jak zaznacza Małgorzata Różańska nie musimy kupować drogich zagranicznych produktów. Największe moce mają te warzywa i owoce, gdy są zjadane sezonowo.
- Czosnek – naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii, obniża ciśnienie krwi.
- Aronia – wzmacniają odporność. Chronią przez miażdżycą, zawałem serca, chorobą Alzheimera
- Płatki owsiane - są bogate w beta glukany – rodzaj błonnika pokarmowego, który skutecznie obniża cholesterol i cukier we krwi, poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego.
- Pomidor - zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające (opóźnia procesy starzenia, neutralizuje wolne rodniki). Obniżają poziom choresterolu.
- Maliny - mają silne działanie przeciwnowotworowe
- Jarmuż - najlepiej jedzony na surowo, działa antynowotworowo
- Orzechy włoskie - źródło kwasów omega – 3, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pamięć, nastrój.
- Siemię lniane - źródło kwasów tłuszczowych. Sprawdza się jako produkt regulujący gospodarkę hormonalną kobiet w okresie menopauzy dzięki wysokiej zawartości lignanów.
- Miód pszczeli i pyłek kwiatowy, poprawia odporność.
- Buraki, działanie antynowotworowe
>>>Reakcja łańcuchowa. Polskie superfoods to...?<<<
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje