Dieta bogata w polskie SUPERFOODS. Przykładowy dzień diety 1700 kcal.
Dieta dla kobiety z lekką nadwagą, o średniej aktywności fizycznej. Dieta przeznaczona dla osoby bez problemów zdrowotnych. Nie wiesz, czy ta kaloryczność jest dla Ciebie odpowiednia? Napisz do Anety -> ddtvn@tvn.pl
Śniadanie - ok. 330 kcal
Sałatka z marynowanym burakiem, fetą i borówkami
przepis na 2 porcje
1 porcja - 330 kcal
3 młode buraki średniej wielkości,
4 łyżki octu jabłkowego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól morska, pieprz,
2 garście borówki amerykańskiej,
2 łyżki orzechów włoskich,
2 plastry sera feta,
listki mięty.
Buraki umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż je na głębokim talerzu, dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość wymieszaj i przykryj rozciągliwą folią (stretch). Włóż na godzinę do lodówki w celu zamarynowania. Po godzinie wyjmij buraki z lodówki
i wyłóż na talerz. Całość posyp pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami, borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty.
II Śniadanie - ok. 170 kcal
Lody malinowo-porzeczkowe
małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
½ szklanki malin (60g),
garść czerwonych porzeczek (65g),
łyżeczka ksylitolu (7g),
łyżeczka mielonego siemienia lnianego (5g).
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, a następnie przełóż do foremek na lody.
Odstaw do zamrażalnika na 4 godziny. Po tym czasie lody gotowe.
Obiad - ok. 720 kcal
Stir-fry z polskich superfoods’ów
przepis na 2 porcje
1 porcja - 720 kcal
pasta tamarynowa:
30g suszonego tamarynowca,
2 łyżeczki ksylitolu.
stir-fry:
300g rostbeef’u wołowego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
Średniej wielkości czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
½ brokułu,
¼ młodej kapusty,
2 marchewki,
natka pietruszki,
garść orzechów włoskich,
łyżka sezamu,
łyżeczka płatków chili.
dodatki:
ryż brązowy,
kasza gryczana niepalona.
Przygotowanie pasty z tamarynowca: suszonego tamarynowca zmiksuj w blenderze,
z dodatkiem wody i ksylitolu, na gładka masę.
Przygotowanie stir-fry: pokrój w drobną kostkę rostbeef wołowy. Cebulę pokrój w pióra.
Na rozgrzany olej rzepakowy do woka wrzuć cebulę, podsmaż ją przez chwilę i dodaj mięso. Całość smaż około 2 minuty następnie dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek, łyżeczkę płatków chili oraz marchewkę, obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki. Dodaj brokuła, rozdrobnionego na małe różyczki, pokrojoną w paski paprykę i młodą, posiekaną kapustę oraz, przygotowaną wcześniej, pastę z tamarynowca (dwie łyżki stołowe). Warzywa wraz z mięsem
i pastą smaż, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie. Po krótkim smażeniu, warzywa powinny być chrupkie. Warzywa zjedz z wcześniej przygotowaną kaszą gryczaną lub ryżem. Danie posyp sezamem oraz natką pietruszki.
Podwieczorek - ok. 210 kcal
Koktajl truskawkowy na napoju owsianym
szklanka napoju owsianego (180g),
2 szklanki truskawek (300g)
Kolacja - ok. 270 kcal
Kanapki z twarogowym serkiem kozim i rzodkiewkami
2 kromki pieczywa razowego (80g),
ser kozi twarogowy (50g),
7 rzodkiewek (140g),
sałata wg uznania
Autor: Aneta Łańcuchowska
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN