Przepisy kulinarne

Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami

W naszej kuchni Beata Kartowicz  i  polskie „superfoods” w codziennej diecie! Poznajcie przepisy na dania z wykorzystaniem jarmużu, jagód, kaszy pęczak i borówek. Smacznego!

Zobacz też: Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek? >>> 

Talerz wyśmienitych pomidorów z pesto z jarmużu

  • 4 pomidory : żółte, malinowe, tradycyjne krakowiaki, brunatne

Pesto:

  • 30 g jarmużu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
  • 15 g startego parmezanu
  • 70 ml oliwy extra virgin
  • łyżka miodu
  • 20 ml soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Następnie włożyć do miski. Dodać obrany czosnek, lekko podprażone orzechy włoskie, starty wcześniej parmezan, oliwę, miód i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Polać przygotowanym pesto i posypać pokruszonymi prażonymi orzechami włoskimi.

Chłodnik jagodowy z miętą i kwaśna śmietaną

  • 300 g jagód + garść do dekoracji
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • garść bazylii
  • 200 g kwaśnej śmietany

Zobacz też: Letnie greckie zupy - pychota! Przepisy >>> 

Jagody wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, anyż, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 minutach przetrzeć przez sito. Trzymając nadal sito na naczyniu z zupą, wlać 1 szklankę zimnej wody, wypłukując resztki ugotowanych jagód. Do powstałego musu jagodowego dodać ocet balsamiczny, ser mascarpone, mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Zimną zupę wlać do talerzy, dodać łyżkę kwaśnej śmietany na wierzch, ozdobić bazylią.

Pomidory faszerowane kaszą pęczak

  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • dwie średniej wielkości czerwone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować z odrobiną soli i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z kaszy, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra virgin. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też: Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad >>> 

Placek na maślance z borówkami i maślaną kruszonką

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 250 ml maślanki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • 1,5 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 g borówek

Kruszonka:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

W misce roztrzepać ubijaczką jaja, masło i maślankę. Do drugiej miski wsyp i wymieszaj suche produkty, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Do ciasta dodaj otartą skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Stopniowo dodawaj suche produkty do miski z jajeczną mieszanką.

Kruszonka: do miski dodajemy suche produkty, mieszamy, następnie dodajemy masło i ucieramy do momentu uzyskania wilgotnej kruszonki.

Ciasto wylewamy na prostokątną blachę ( standardową ) wyłożoną papierem do pieczenia , na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Piec w temperaturze 180 st. przez 45-50 minut. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.


Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0