Zobacz też: Banan, kawa i jogurt. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek? >>>
Talerz wyśmienitych pomidorów z pesto z jarmużu
- 4 pomidory : żółte, malinowe, tradycyjne krakowiaki, brunatne
- 30 g jarmużu
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
- 15 g startego parmezanu
- 70 ml oliwy extra virgin
- łyżka miodu
- 20 ml soku z cytryny
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Następnie włożyć do miski. Dodać obrany czosnek, lekko podprażone orzechy włoskie, starty wcześniej parmezan, oliwę, miód i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Polać przygotowanym pesto i posypać pokruszonymi prażonymi orzechami włoskimi.
Chłodnik jagodowy z miętą i kwaśna śmietaną
- 300 g jagód + garść do dekoracji
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki sera mascarpone
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- garść bazylii
- 200 g kwaśnej śmietany
Zobacz też: Letnie greckie zupy - pychota! Przepisy >>>
Jagody wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, anyż, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 minutach przetrzeć przez sito. Trzymając nadal sito na naczyniu z zupą, wlać 1 szklankę zimnej wody, wypłukując resztki ugotowanych jagód. Do powstałego musu jagodowego dodać ocet balsamiczny, ser mascarpone, mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Zimną zupę wlać do talerzy, dodać łyżkę kwaśnej śmietany na wierzch, ozdobić bazylią.
Pomidory faszerowane kaszą pęczak
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- dwie średniej wielkości czerwone cebule
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Kaszę ugotować z odrobiną soli i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z kaszy, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra virgin. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad >>>
Placek na maślance z borówkami i maślaną kruszonką
- 250 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 250 ml maślanki
- 10 g proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 100 ml soku ze świeżych pomarańczy
- 1,5 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g borówek
Kruszonka:
- 150 g masła
- 150 g mąki
- 150 g mąki krupczatki
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
W misce roztrzepać ubijaczką jaja, masło i maślankę. Do drugiej miski wsyp i wymieszaj suche produkty, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Do ciasta dodaj otartą skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Stopniowo dodawaj suche produkty do miski z jajeczną mieszanką.
Kruszonka: do miski dodajemy suche produkty, mieszamy, następnie dodajemy masło i ucieramy do momentu uzyskania wilgotnej kruszonki.
Ciasto wylewamy na prostokątną blachę ( standardową ) wyłożoną papierem do pieczenia , na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Piec w temperaturze 180 st. przez 45-50 minut. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN