Frytki i babka. Ziemniaczane przepisy Piotra Kucharskiego

Frytki idealne, babka ziemniaczana i puree ziemniaczane. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na dania z ziemniaka.

Zobacz też: Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty >>>

Idealne frytki - typ A

Fot. Tomasz Urbanek/East News

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków typu A
  • 1 litr oleju do smażenia
  • sól
  • wędzona papryka w proszku
  • Sos z sardelami:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 filecików sardeli
  • sól i pieprz
  • 2 łodyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.

Frytki podawać przyprawione solą i wędzoną papryką lub z sosem.

Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Pietruszkę i sardele posiekać i dodać do sosu. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Zobacz też: Jak zrobić sos serowy do nachos? >>>

Sól cytrynowo-rozmarynowa

Składniki:

  • 8 łyżek soli morskiej
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.

Babka ziemniaczana - typ C

Fot. Tomasz Urbanek/East News

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 3-5 łyżek kaszki manny
  • masło

Przygotowanie:

Na smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. W tym czasie obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce ziemniaki. Odcisnąć nadmiar wody i jak najszybciej wymieszać je z podsmażonym boczkiem i cebulką i gorącym smalcem żeby nie ściemniały. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. W zależności jak płynna jest masa dodać tyle kaszki manny żeby masa była w miarę zwarta. Natłuścić masłem keksówki i przełożyć do nich masę , wyrównać i piec w rozgrzanym do 180ºC piekarniku około 40-50 minut.

Babkę na drugi dzień można odsmażyć na suchej patelni.

Colkannon - typ B lub C

Fot. East News/Tomasz Urbanek

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • sól
  • 6 łyżek masła
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w „mundurkach” w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i obrać ze skórki.

Gdy ziemniaki się gotują rozpuścić 4 łyżki masła. Białą oraz jasną część porów przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w cienkie półplasterki. Dodać na patelnię i podsmażyć aż będzie miękki. Dodać posiekany czosnek i razem podsmażyć. W tym czasie poszatkować kapustę. Dodać połowę na patelnię i całość dusić około 10 minut. Całość zalać mlekiem i śmietaną. Przez chwilę gotować.

Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie zrobić to drugi raz. Ziemniaki wymieszać z zawartością patelni oraz resztą surowej kapusty. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, na górę nałożyć 2 łyżki masła i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jaskółcze gniazda

Fot. East News/Tomasz Urbanek

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • Sos pieczarkowy:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • ser gouda do posypania

Przygotowanie:

Połowę ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na drobne sito i odcisnąć. Dodać jajka, mąkę sól i pieprz. Usmażyć na oleju grube placki ziemniaczane. ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 200 C. W plackach zrobić wgłębienia.

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulką a następnie pokrojone pieczarki w plasterki. Pod koniec dodać śmietanę i gotować aż się zagęści. sos pieczarkowy nałożyć do wgłębień w plackach. Posypać serem i zapiekać przez 5 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości