Frytki i babka. Ziemniaczane przepisy Piotra Kucharskiego

Frytki idealne, babka ziemniaczana i puree ziemniaczane. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na dania z ziemniaka.

Zobacz też: Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty >>>

Idealne frytki - typ A

Fot. Tomasz Urbanek/East News

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków typu A
    • 1 litr oleju do smażenia
      • sól
        • wędzona papryka w proszku
          • Sos z sardelami:
            • 3 łyżki majonezu
              • 2 łyżki jogurtu
                • 1 łyżeczka soku z cytryny
                  • 8 filecików sardeli
                    • sól i pieprz
                      • 2 łodyżki natki pietruszki

                        Przygotowanie:

                        Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.

                        Frytki podawać przyprawione solą i wędzoną papryką lub z sosem.

                        Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Pietruszkę i sardele posiekać i dodać do sosu. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

                        Zobacz też: Jak zrobić sos serowy do nachos? >>>

                        Sól cytrynowo-rozmarynowa

                        Składniki:

                        • 8 łyżek soli morskiej
                          • otarta skórka z jednej cytryny
                            • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu

                              Przygotowanie:

                              Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.

                              Babka ziemniaczana - typ C

                              Fot. Tomasz Urbanek/East News

                              Składniki:

                              • 2 kg ziemniaków
                                • 2 łyżki smalcu
                                  • 100 g boczku wędzonego
                                    • 2 cebule
                                      • 3 jajka
                                        • sól i pieprz
                                          • 3-5 łyżek kaszki manny
                                            • masło

                                              Przygotowanie:

                                              Na smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. W tym czasie obrać i zetrzeć na bardzo drobnej tarce ziemniaki. Odcisnąć nadmiar wody i jak najszybciej wymieszać je z podsmażonym boczkiem i cebulką i gorącym smalcem żeby nie ściemniały. Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. W zależności jak płynna jest masa dodać tyle kaszki manny żeby masa była w miarę zwarta. Natłuścić masłem keksówki i przełożyć do nich masę , wyrównać i piec w rozgrzanym do 180ºC piekarniku około 40-50 minut.

                                              Babkę na drugi dzień można odsmażyć na suchej patelni.

                                              Colkannon - typ B lub C

                                              Fot. East News/Tomasz Urbanek

                                              Składniki:

                                              • 1 kg mącznych ziemniaków
                                                • sól
                                                  • 6 łyżek masła
                                                    • 2 pory
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • ćwiartka kapusty włoskiej
                                                          • 300 ml mleka
                                                            • 100 ml śmietany kremówki
                                                              • pieprz
                                                                • pęczek szczypiorku

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Ziemniaki ugotować w „mundurkach” w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i obrać ze skórki.

                                                                  Gdy ziemniaki się gotują rozpuścić 4 łyżki masła. Białą oraz jasną część porów przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w cienkie półplasterki. Dodać na patelnię i podsmażyć aż będzie miękki. Dodać posiekany czosnek i razem podsmażyć. W tym czasie poszatkować kapustę. Dodać połowę na patelnię i całość dusić około 10 minut. Całość zalać mlekiem i śmietaną. Przez chwilę gotować.

                                                                  Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie zrobić to drugi raz. Ziemniaki wymieszać z zawartością patelni oraz resztą surowej kapusty. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, na górę nałożyć 2 łyżki masła i posypać posiekanym szczypiorkiem.

                                                                  Jaskółcze gniazda

                                                                  Fot. East News/Tomasz Urbanek

                                                                  Składniki:

                                                                  • 600 g ziemniaków
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • 2 jajka
                                                                        • 2-3 łyżki mąki pszennej
                                                                          • sól i pieprz
                                                                            • Sos pieczarkowy:
                                                                              • 1 cebula
                                                                                • 3 łyżki masła
                                                                                  • 500 g pieczarek
                                                                                    • 200 ml śmietany kremówki
                                                                                      • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
                                                                                        • świeżo mielony pieprz
                                                                                          • sól
                                                                                            • ser gouda do posypania

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Połowę ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na drobne sito i odcisnąć. Dodać jajka, mąkę sól i pieprz. Usmażyć na oleju grube placki ziemniaczane. ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 200 C. W plackach zrobić wgłębienia.

                                                                                              Na maśle podsmażyć posiekaną cebulką a następnie pokrojone pieczarki w plasterki. Pod koniec dodać śmietanę i gotować aż się zagęści. sos pieczarkowy nałożyć do wgłębień w plackach. Posypać serem i zapiekać przez 5 minut.

                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości