Wiadomość

Sos serowy do nachos to jeden z ulubionych dipów, który możemy zjeść w kinie podczas seansu filmowego. Warto również w domu wykorzystać przepis na sos serowy. Nachos, tortilla, frytki – dip idealnie pasuje do wielu przekąsek. Jest świetnym dodatkiem do imprezowego poczęstunku.

Jak zrobić sos serowy do nachos? Wystarczy kilka składników, choć oczywiście podstawą jest dobry, ulubiony ser. Jeśli chodzi gęsty dip, czyli sos serowy do nachos, przepis w zależności od smaku ma wiele wersji. Można go wykonać z serka topionego lub zdecydować się na recepturę z mlekiem i mąką.

Sos serowy do nachos

Sos serowy do nachos to dla wielu podstawa w czasie wizyty w kinie. Dip jest płynny i aksamitny, doskonale współgra z intensywnym smakiem chipsów. Każdy, kto lubi taki sos, może z łatwością przygotować go w domu. Nie trzeba mieć do tego specjalnych produktów – najważniejszy jest ser, a inne składniki, takie jak mleko czy mąka, z reguły zawsze w domu mamy.

Jaki powinien być sos serowy do nachos ? Idealny jest średnio gęsty. Zbyt płynny nie będzie pozostawał na chipsach, za bardzo gęsty z kolei może utrudniać zanurzanie chipsów. Warto pamiętać o tym, że gęstość można modyfikować za pomocą płynnych składników i sera. Jeśli sos jest rzadki, dodajemy garść sera, by całość stała się bardziej aksamitna, mleko z kolei rozrzedza zbyt zwartą konsystencję. Warto pamiętać również o tym, że dip po ostygnięciu gęstnieje, dlatego najlepiej podawać go w formie ciepłej – wtedy smakuje najlepiej.

Jest wiele przekąsek, do których pasuje sos serowy – nachos , tortilla, naleśniki, makarony, frytki, grzanki – każda z nich świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego seansu filmowego lub na domowej imprezie. Uniwersalne zastosowanie dipu z sera, oprócz wyjątkowego smaku, to kolejny powód do jego samodzielnego przygotowania.

Jak zrobić sos serowy do nachos ? Przepis można modyfikować w zależności od potrzeb, jednak ważny jest przede wszystkim smaczny ser. Często wykonuje się go z sera cheddar lub gorgonzola. Dobrym pomysłem jest też użycie serków topionych.

Zobacz film: Pasty i dipy na spotkania z przyjaciółmi. Źródło Dzień Dobry TVN


Sos serowy do nachos – przepis

Przepis na sos serowy w swojej najprostszej wersji opiera się dosłownie na paru składnikach. Do nachos sos serowy powinien być dość gęsty, dlatego ilość sera (ewentualnie mleka) trzeba zmieniać w zależności od tego, jaką konsystencję uzyskaliśmy po połączeniu wszystkich produktów. Oto prosty domowy sos serowy do nachos :

Składniki:

· 150 ml mleka,

· 200 g sera cheddar,

· ulubione przyprawy – szczypta słodkiej i ostrej papryki, kurkumy oraz czarnego pieprzu; w wersji bardzo ostrej drobno posiekana papryczka chili lub jalapeno, opcjonalnie ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie można doprowadzić mleka do wrzenia). Po 2 minutach dodajemy do niego starty na tarce ser. Całość cały czas mieszamy i gotujemy aż do momentu, kiedy składniki połączą się w jednolitą masę. Pod koniec dodajemy przyprawy i łączymy z sosem, który następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić sos serowy do nachos jak w kinie ? Przepis bardziej gęsty, który przypomina dip znany z sieci kinowych, wymaga zagęszczenia odrobiną mąki, tzw. zasmażką (masło połączone z mąką). Jak go wykonać? Wystarczy rozpuścić w garnuszku łyżkę masła, później dodać łyżkę mąki, a po ich połączeniu wlać mleko (150 ml). Całość zdjąć z kuchenki, dodać starty ser (200 g) i przyprawy, po czym energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Sos serowy do nachos na ciepło można wykonać również z serków topionych. Receptura jest podobna jak w wersji z serem cheddar. Do podgrzewanego mleka (150 ml) dodajemy wtedy ulubiony serek topiony (około 250 g) w kostce lub w plastrach (można łączyć oba rodzaje). Mieszamy do uzyskania gładkiej masy i wsypujemy przyprawy, takie jak słodka i ostra papryka, kurkuma, pieprz. Garnuszek z sosem odstawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić sos serowy do nachos z różnych gatunków sera? Dla urozmaicenia smaku warto wykorzystać połączenie kilku odmian produktu. Do takiego dipu, oprócz żółtego sera, nadają się także sery pleśniowe, a nawet wędzone. Te ostatnie wzmacniają ostrość sosu, dlatego do jego przyprawienia można użyć mniejszej ilości pikantnej papryki lub pieprzu. Ważne jest, aby ser był rozdrobniony, dzięki temu szybciej rozpuści się w ciepłym mleku.

Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0