Przekąski na sylwestra typu finger food - przepisy braci Zawierucha

Stół z przekąskami.
Przekąski na sylwestra
Źródło: Oscar Wong/GettyImages
Jeśli przygotowujesz imprezę sylwestrową i masz zagwozdkę, jakie przekąski podać, to sprawdź propozycje na finger food, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali Rafał i Grzegorz Zawierucha. Wśród nich przepisy na terinę rybną z sosem chrzanowym, kęski z sera camembert z żurawiną, krewetki z sałatką krabową w chipsie z papieru ryżowego i biszkopt z prodiża z bitą śmietaną i kremem angielskim.
Zawierucha w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Finger food na sylwestra: terina rybna z sosem chrzanowym - przepis

Składniki:

  • 600 g ryby bez ości (sandacz, miętus lub halibut)
    • 200 g łososia wędzonego na zimno
      • 120 ml płynnej creme fraiche
        • 4 jajka
          • 1 duża cebula
            • 2 ząbki czosnku
              • 3 pokruszone sucharki
                • Masło
                  • Garść natki pietruszki
                    • Sól i pieprz do smaku

                      Składniki na sos:

                      • 8 łyżek kwaśnej śmietany
                        • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika
                          • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
                            • 1 łyżka soku z cytryny
                              • Sól i pieprz do smaku

                                Do serwowania:

                                • Chleb razowy
                                  • Świeży koperek
                                    • Kapary
                                      • Papryka jalapeno z zalewy

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Rybę miksujemy z czosnkiem i cebulą na drobną masę.
                                          1. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i sucharki. Dalej mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
                                            1. Dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
                                              1. Doprawiamy do smaku według uznania.
                                                1. Wnętrze keksówki smarujemy masłem. Wlewamy do niej połowę masy.
                                                  1. Na pierwszej warstwie układamy kawałki łososia. Wlewamy pozostałą masę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
                                                    1. Składniki do sosu łączymy ze sobą.
                                                      1. Serwujemy na chlebie razowym z sosem chrzanowym i świeżo posiekanym koperkiem oraz kaparami i papryczką jalapeno w formie mini kanapeczek.

                                                        Finger food na sylwestra: kęski z sera camembert z żurawiną - przepis

                                                        Przekąski z ciasta francuskiego.
                                                        Finger food na sylwestra: kęski z sera camembert z żurawiną
                                                        Przekąski z ciasta francuskiego.
                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                        Składniki:

                                                        • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                                          • 2 opakowanie sera camembert (krążki)
                                                            • ½ szklanki konfitury żurawinowej
                                                              • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
                                                                • 8 plastrów szynki parmeńskiej
                                                                  • 6 gałązek rozmarynu, pokrojonych na 3 cm kawałki
                                                                    • 1 jajko
                                                                      • Kiełki brokuła

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        1. Formę do mini muffinów smarujemy masłem.
                                                                          1. Do każdego otworu wkładamy wycięte krążki z ciasta francuskiego (po umieszczeniu w otworze powinny tworzyć koszyczek).
                                                                            1. Na spód wkładamy poł plasterka szynki parmeńskiej, następnie kostkę 2x2cm wyciętą z sera, posypujemy ½ łyżki posiekanych orzechów, układamy po odrobinie konfitury żurawinowej i na wierzchu układamy kawałek rozmarynu.
                                                                              1. Ciasto smarujemy na brzegach roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15 – 20 minut.
                                                                                1. Serwujemy z kiełkami brokuła oraz ulubionymi bakaliami.

                                                                                  Finger food na sylwestra: krewetki z sałatką krabową w chipsie z papieru ryżowego - przepis

                                                                                  Przekąski z chipsem z papieru ryżowego.
                                                                                  Finger food na sylwestra: krewetki z sałatką krabową w chipsie z papieru ryżowego
                                                                                  Przekąski z chipsem z papieru ryżowego.
                                                                                  Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 16 krewetek tygrysich
                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                      • Oliwa z oliwek
                                                                                        • 150 ml białego wina
                                                                                          • 70g zimnego masła
                                                                                            • Natka pietruszki
                                                                                              • Sałatka krabowa:
                                                                                                • 1 opakowanie paluszków krabowych (250g)
                                                                                                  • Makaron vermincelli 100g
                                                                                                    • 1 świeży ogórek
                                                                                                      • 3 jajka ugotowane na twardo
                                                                                                        • 4 łyżki majonezu
                                                                                                          • 2 łyżki jogurtu greckiego
                                                                                                            • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
                                                                                                              • ½ słodkiej papryki słodkiej
                                                                                                                • Sól do smaku
                                                                                                                  • ½ pęczka kopru
                                                                                                                    • 4 arkusze papieru ryżowego
                                                                                                                      • 500 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                        • Natka pietruszki
                                                                                                                          • Czerwone papryczki chili

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            • Z krążków papieru ryżowego wycinamy 16 kwadratów 8x8cm. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i gdy osiągnie temp. ok. 160 st. C smażymy po kolei wycięte kwadraty z papieru ryżowego.
                                                                                                                              • Uwaga! Po włożeniu do gorącego oleju, papier ryżowy od razu spęcznieje. Każdy kwadrat smażymy po kilka sekund i odsączamy na ręczniku papierowym.
                                                                                                                                • Sałatka krabowa: jajka gotujemy na twardo, makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w drobną kostkę, paluszki również drobno siekamy, makaron kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy jogurt oraz majonez i doprawiamy. Odkładamy na bok.
                                                                                                                                  • Krewetki: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy krewetki i obsmażamy po kilka sekund z każdej strony, dodajemy czosnek posiekany w plasterki, a następnie wlewamy białe wino i redukujemy o połowę. Sos zaciągamy zimnym masłem i odstawiamy na bok. Posypujemy świeżą natką pietruszki.
                                                                                                                                    • Do środka usmażonego chipsa z papieru ryżowego wkładamy 1 łyżkę sałatki krabowej, na wierzchu kładziemy krewetkę, polewamy odrobinę sosu i dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz świeżą czerwoną chili.

                                                                                                                                      Finger food na sylwestra: biszkopt z prodiża z bitą śmietaną i kremem angielskim - przepis

                                                                                                                                      Deser z owocami.
                                                                                                                                      Finger food na sylwestra: biszkopt z prodiża z bitą śmietaną i kremem angielskim
                                                                                                                                      Deser z owocami.
                                                                                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                      Biszkopt:

                                                                                                                                      • 4 jajka
                                                                                                                                        • 1 szklanka cukru
                                                                                                                                          • 1 szklanka mąki pszennej
                                                                                                                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                                                                                                              Krem:

                                                                                                                                              • 500 ml śmietany 36%
                                                                                                                                                • 250 g mascarpone
                                                                                                                                                  • 1 łyżka esencji z wanilii
                                                                                                                                                    • Sok z 1 mandarynki

                                                                                                                                                      Krem angielski:

                                                                                                                                                      • 3 żółtka
                                                                                                                                                        • 125ml mleka
                                                                                                                                                          • 125ml śmietany 36% ( płynnej)
                                                                                                                                                            • 3 łyżki cukru
                                                                                                                                                              • 1 laska wanilii

                                                                                                                                                                Do podania:

                                                                                                                                                                • Borówki, maliny, banany, mięta

                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                  1. Biszkopt: białka jajek oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Kiedy żółtka dobrze się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy mąkę wymieszany z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki dokładnie mieszamy ciasto.
                                                                                                                                                                    1. Prodiż smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą ( nadmiar strząsamy) i wlewamy ciasto. Włączamy prodiż i pieczemy ok. 35 – 40 minut.
                                                                                                                                                                      1. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru oraz mascarpone i dalej mieszamy. Dodajemy sok z mandarynki oraz esencję waniliową, wkładamy do lodówki na kilka minut.
                                                                                                                                                                        1. Krem angielski: żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Śmietanę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy laskę wanilii i gotujemy (uważamy, żeby nie wykipiało). Kiedy mleko będzie gorące, wlewamy odrobinę do ubitych żółtek i dalej ubijamy. Po chwili przelewamy do garna z resztą mleka i śmietany i gotujemy na wolny, ogniu, aż sos osiągnie lekko gęstawą konsystencję.
                                                                                                                                                                          1. Serwujemy: na talerzu układamy kwadratowe kawałki biszkoptu, na wierz układamy krem śmietanowy i polewamy kremem angielskim. Dekorujemy świeżymi owocami.

                                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                                            Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                                            Źródło: Bracia Zawierucha

                                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Oscar Wong/GettyImages

                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości