Przepisy kulinarne

Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Piotr
Kucharski
Piotr Kucharski
Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVNKuchnia Piotra Kucharskiego

Mówi się, że to jak spędzamy sylwestra, rzutuje na cały nasz następny rok. Jeżeli przesąd ten odnieść również do kulinariów, to dzięki propozycjom Piotra Kucharskiego wasza kuchnia w 2022 będzie pyszna i różnorodna.

Kula serowa z nachosami

Składniki na kulę serową z nachosami:

  • 200 g kremowego serka;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 100 g tartego sera gruyer;
  • 100 g tartego sera cheddar;
  • 15 cienkich plasterków boczku;
  • około 100 g orzechów włoskich;
  • 3 ząbki czosnku ;
  • 50 g konserwowego jalepeno;
  • 1 duża szczypta soli;
  • 1 duża szczypta pieprzu;
  • 1 duży pęczek pietruszki;
  • 1 łyżka maku;
  • 1 paczka nachosów.

Jak przygotować kulę serową z nachosami?

  1. 1Sery wymieszać ze śmietaną i schłodzić w lodówce na godzinę. 
  2. 2W tym czasie podsmażyć boczek na chrupiąco, podprażyć orzechy, następnie posiekać. 
  3. 3Posiekać czosnek oraz jalapeno. 
  4. 4Do serów dodać połowę pokruszonego boczku i połowę orzechów oraz posiekane jalepeno i czosnek. Wymieszać i schować do lodówki na minimum godzinę. 
  5. 5Pietruszkę posiekać, wymieszać zresztą orzechów, boczku i nasionami maku. 
  6. 6Z masy serowej uformować dwie kule i obtoczyć w panierce.
  7. 7Ułożyć na dwóch talerzach a dookoła nasypać nachosy.

Orzechy w kuchni

Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównejDzień Dobry TVN
wideo 2/2

Piekielne skrzydełka

Składniki na smażone skrzydełka z kurczaka:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka;
  • 1 jajko;
  • 200 ml mleka;
  • 5-6 kromek świeżego chleba;
  • 2 łyżeczki ostrej papryki;
  • 1 łyżeczka pieprzy kajeńskiego;
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego;
  • sól i pieprz;
  • 0,5 litra oleju do smażenia;
  • sos BBQ do podania.

Jak przygotować smażone skrzydełka z kurczaka?

  1. 1Skrzydełka przekroić w stawie na połowę. 
  2. 2Następnie gotować przez 40 minut. 
  3. 3Osuszyć i schłodzić. 
  4. 4Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem kajeńskim i kminem rzymskim. 
  5. 5Mleko wymieszać z jajkiem. 
  6. 6Z chleba odkroić skórki, a miąższ rozdrobnić aby powstała bułka tarta. 
  7. 7W garnku rozgrzać olej, skrzydełka zanurzać w mleku z jajkiem, następnie w bułce i smażyć na złoty kolor. 
  8. 8Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym.

Imprezowy chleb

Składniki na chleb z dodatkami

  • 1 mały okrągły chleby (około 500 g);
  • ostry sos chili;
  • 9 grubych plasterków sera np. cheddar;
  • 8 dużych plasterków salami;
  • oregano do posypania.

Jak przygotować chleb z dodatkami?

  1. 1Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. 2Chleb naciąć na osiem części ale nie rozcinać do samego dołu. 
  3. 3W nacięcia wcisnąć ostry sos, następnie włożyć po grubym plastrze sera oraz salami. 
  4. 4Na środek wcisnąć jeszcze dużo sosu i nałożyć sera. 
  5. 5Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.

Ciasto mandarynkowe z ricottą

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła;
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią;
  • 4 łyżki otartej skórki z mandarynek;
  • 4 jajka;
  • 240 g mąki migdałowej;
  • 300 g ricotty;

Składniki na krem:

  • 130 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 70 g kremowego serka do kanapek 
  • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
  • skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 4 mandarynki

Jak przygotować ciasto mandarynkowe z ricottą?

  1. 1Rozgrzać piekarnik do 180ºC. 
  2. 2Formę 25x30 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem.
  3. 3Kilka łyżek cukru zmiksować ze skórą z mandarynek. 
  4. 4Dodać masło, cukier waniliowy i ubijać kilka minut aż wszystko zrobi się puszyste i jasne. 
  5. 5Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. 
  6. 6Pod koniec dodać mąkę migdałową i ser, dokładnie wymieszać. 
  7. 7Białka ubić z resztą cukru na sztywno. 
  8. 8Delikatnie wmieszać w ciasto i przelać na dwie przygotowane blachy. 
  9. 9Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut.
  10. 10W tym czasie utrzeć przygotować krem: masło z cukrem pudrem, serkiem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową i solą na gładki krem. Schłodzić w lodówce.
  11. 11Mandarynki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. 
  12. 12Ciasto wystudzić następnie wierzch posmarować kremem, ułożyć na górze mandarynki.

Zobacz także:

Autor:Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości