Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Kuchnia Piotra Kucharskiego
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Szukasz przepisów na sylwestrowe przekąski? Mówi się, że to jak spędzamy sylwestra, rzutuje na cały nasz następny rok. Jeżeli przesąd ten odnieść również do kulinariów, to dzięki propozycjom Piotra Kucharskiego wasza kuchnia w 2023 będzie pyszna i różnorodna.

Przekąska na sylwestra: kula serowa z nachosami - przepis

Składniki na kulę serową z nachosami:

  • 200 g kremowego serka;
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
      • 100 g tartego sera gruyer;
        • 100 g tartego sera cheddar;
          • 15 cienkich plasterków boczku;
            • około 100 g orzechów włoskich;
              • 3 ząbki czosnku ;
                • 50 g konserwowego jalepeno;
                  • 1 duża szczypta soli;
                    • 1 duża szczypta pieprzu;
                      • 1 duży pęczek pietruszki;
                        • 1 łyżka maku;
                          • 1 paczka nachosów.

                            Jak przygotować kulę serową z nachosami?

                            1. Sery wymieszać ze śmietaną i schłodzić w lodówce na godzinę. 
                              1. W tym czasie podsmażyć boczek na chrupiąco, podprażyć orzechy, następnie posiekać. 
                                1. Posiekać czosnek oraz jalapeno. 
                                  1. Do serów dodać połowę pokruszonego boczku i połowę orzechów oraz posiekane jalepeno i czosnek. Wymieszać i schować do lodówki na minimum godzinę. 
                                    1. Pietruszkę posiekać, wymieszać zresztą orzechów, boczku i nasionami maku. 
                                      1. Z masy serowej uformować dwie kule i obtoczyć w panierce.
                                        1. Ułożyć na dwóch talerzach a dookoła nasypać nachosy.

                                          Orzechy w kuchni

                                          Źródło: Dzień Dobry TVN
                                          Orzechy w roli głównej
                                          Orzechy w roli głównej
                                          Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                                          Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

                                          Przekąska na sylwestra: piekielne skrzydełka - przepis

                                          Składniki na smażone skrzydełka z kurczaka:

                                          • 1 kg skrzydełek z kurczaka;
                                            • 1 jajko;
                                              • 200 ml mleka;
                                                • 5-6 kromek świeżego chleba;
                                                  • 2 łyżeczki ostrej papryki;
                                                    • 1 łyżeczka pieprzy kajeńskiego;
                                                      • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego;
                                                        • sól i pieprz;
                                                          • 0,5 litra oleju do smażenia;
                                                            • sos BBQ do podania.

                                                              Jak przygotować smażone skrzydełka z kurczaka?

                                                              1. Skrzydełka przekroić w stawie na połowę. 
                                                                1. Następnie gotować przez 40 minut. 
                                                                  1. Osuszyć i schłodzić. 
                                                                    1. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem kajeńskim i kminem rzymskim. 
                                                                      1. Mleko wymieszać z jajkiem. 
                                                                        1. Z chleba odkroić skórki, a miąższ rozdrobnić aby powstała bułka tarta. 
                                                                          1. W garnku rozgrzać olej, skrzydełka zanurzać w mleku z jajkiem, następnie w bułce i smażyć na złoty kolor. 
                                                                            1. Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym.

                                                                              Imprezowy chleb na sylwestra - przepis

                                                                              Składniki na chleb z dodatkami

                                                                              • 1 mały okrągły chleby (około 500 g);
                                                                                • ostry sos chili;
                                                                                  • 9 grubych plasterków sera np. cheddar;
                                                                                    • 8 dużych plasterków salami;
                                                                                      • oregano do posypania.

                                                                                        Jak przygotować chleb z dodatkami?

                                                                                        1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
                                                                                          1. Chleb naciąć na osiem części ale nie rozcinać do samego dołu. 
                                                                                            1. W nacięcia wcisnąć ostry sos, następnie włożyć po grubym plastrze sera oraz salami. 
                                                                                              1. Na środek wcisnąć jeszcze dużo sosu i nałożyć sera. 
                                                                                                1. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.

                                                                                                  Przekąska na sylwestra: ciasto mandarynkowe z ricottą - przepis

                                                                                                  Składniki na ciasto:

                                                                                                  • 120 g masła;
                                                                                                    • 180 g cukru
                                                                                                      • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią;
                                                                                                        • 4 łyżki otartej skórki z mandarynek;
                                                                                                          • 4 jajka;
                                                                                                            • 240 g mąki migdałowej;
                                                                                                              • 300 g ricotty;

                                                                                                                Składniki na krem:

                                                                                                                • 130 g cukru pudru
                                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                                    • 70 g kremowego serka do kanapek 
                                                                                                                      • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
                                                                                                                        • skórka z 1 pomarańczy
                                                                                                                          • szczypta soli
                                                                                                                            • 4 mandarynki

                                                                                                                              Jak przygotować ciasto mandarynkowe z ricottą?

                                                                                                                              1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. 
                                                                                                                                1. Formę 25x30 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem.
                                                                                                                                  1. Kilka łyżek cukru zmiksować ze skórą z mandarynek. 
                                                                                                                                    1. Dodać masło, cukier waniliowy i ubijać kilka minut aż wszystko zrobi się puszyste i jasne. 
                                                                                                                                      1. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. 
                                                                                                                                        1. Pod koniec dodać mąkę migdałową i ser, dokładnie wymieszać. 
                                                                                                                                          1. Białka ubić z resztą cukru na sztywno. 
                                                                                                                                            1. Delikatnie wmieszać w ciasto i przelać na dwie przygotowane blachy. 
                                                                                                                                              1. Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut.
                                                                                                                                                1. W tym czasie utrzeć przygotować krem: masło z cukrem pudrem, serkiem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową i solą na gładki krem. Schłodzić w lodówce.
                                                                                                                                                  1. Mandarynki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. 
                                                                                                                                                    1. Ciasto wystudzić następnie wierzch posmarować kremem, ułożyć na górze mandarynki.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Autor: Piotr Kucharski

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości