Co przygotować na sylwestra? Przepisy na dania jednogarnkowe

Garnek z curry.
Dania jednogarnkowe na sylwestra
Źródło: jatuporn amorntangsati/GettyImages
Zastanawiasz się, co do jedzenia przygotować na sylwestra? Dania jednogarnkowe to świetna propozycja na tę i niemal każdą inną imprezę. Najczęściej są pożywne oraz łatwe w transporcie i podgrzaniu. Sprawdź przepisy krok po kroku na stronie Dzień Dobry TVN.
DD_20221011_Kuchnia_REP
Dania jednogarnkowe
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sylwestrowe menu może być naprawdę różnorodne i zawierać więcej niż tylko przekąski i napoje. Warto postawić również na coś ciepłego – najlepiej sprawdzają się właśnie dania jednogarnkowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Mogą powstać na bazie wszelkich kasz, strączków, makaronów, ryżu, mieszanek warzyw, ulubionego mięsa czy tofu, a także wielu różnych miksów.

Poniżej znajdziecie 2 proste przepisy na sylwestrowe (i nie tylko) dania jednogarnkowe, a także linki do wielu innych, które również świetnie nadają się na sylwestra.

Sylwestrowy gulasz jednogarnkowy – opcja mięsna i wege

Składniki:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka
  • cukinia
  • szklanka bulionu
  • puszka ciecierzycy lub fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • kiełbasa sucha lub wędzone kiełbaski roślinne, ewentualnie tofu
  • oregano, majeranek, sól, pieprz
  • olej

Jak zrobić sylwestrowy gulasz jednogarnkowy?

  1. Kiełbasę lub jej zamiennik pokroić w plasterki, warzywa w kostkę, cebulę i czosnek posiekać drobno.
  2. Zeszklić cebulę i czosnek.
  3. Dodać kiełbasę lub wege dodatek.
  4. Po kilku minutach dodać cukinię i paprykę. Doprawić przyprawami, zamieszać i smażyć przez kilka minut.
  5. Wlać bulion, dodać pomidory z puszki i gotować kilka minut, by całość stała się gęsta i aromatyczna.
  6. Następnie dodajemy ciecierzycę lub fasolę. Chwilę później można już podawać albo zdjąć z ognia i później zabrać garnek pysznego jedzenia na imprezę. Wierzch można dodatkowo posypać serem feta, ziarnami, ziołami, skropić oliwą.

Danie jednogarnkowe na sylwestra - przepis na curry z masłem orzechowym

Składniki:

  • gotowa żółta pasta curry dobrej jakości
  • litr mleka kokosowego lub ryżowego
  • główka kalafiora białego, ewentualnie po trochę różnych, kolorowych
  • ok. 300 g bobu lub zielonego groszku
  • 2 pomidory malinowe
  • 50 g orzechów: piniole, cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały
  • 2 cebule
  • łyżka pasty z tamaryndowca - opcjonalnie
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 listków limonki kaffir
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól
  • olej

Jak zrobić curry z masłem orzechowym?

  1. Podzielić kalafiory na różyczki, a jego głąb pokroić na małe kawałki. Posiekać cebule.
  2. W dużym głębokim rondlu zeszklić cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej napój roślinny i doprowadzić do wrzenia.
  3. Dodać pastę curry, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca, listki kaffir i sporą szczyptę soli. Całość wymieszać i gotować przez chwilę.
  4. Następnie dodać kalafior i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  5. Obrać pomidory ze skórki i pokroić je na kawałki.
  6. Dodać do całości bób lub groszek, pomidory i orzechy. Gotować jeszcze przez 2-3 min lub dłużej, jeśli kalafior będzie tego wymagał.
  7. Gotowe curry zdjąć z ognia. Dodać większość listków świeżej kolendry.
  8. Gotowe. Podawać posypane świeżymi listkami kolendry.

Dania jednogarnkowe na sylwestra - przepisy

Poniżej linki do przepisów na wiele innych potraw jednogarnkowych prosto z naszej kuchni:

podziel się:

Pozostałe wiadomości