Sylwestrowe menu może być naprawdę różnorodne i zawierać więcej niż tylko przekąski i napoje. Warto postawić również na coś ciepłego – najlepiej sprawdzają się właśnie dania jednogarnkowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Mogą powstać na bazie wszelkich kasz, strączków, makaronów, ryżu, mieszanek warzyw, ulubionego mięsa czy tofu, a także wielu różnych miksów.
Poniżej znajdziecie 2 proste przepisy na sylwestrowe (i nie tylko) dania jednogarnkowe, a także linki do wielu innych, które również świetnie nadają się na sylwestra.
Sylwestrowy gulasz jednogarnkowy – opcja mięsna i wege
Składniki:
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryka
- cukinia
- szklanka bulionu
- puszka ciecierzycy lub fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- kiełbasa sucha lub wędzone kiełbaski roślinne, ewentualnie tofu
- oregano, majeranek, sól, pieprz
- olej
Jak zrobić sylwestrowy gulasz jednogarnkowy?
- Kiełbasę lub jej zamiennik pokroić w plasterki, warzywa w kostkę, cebulę i czosnek posiekać drobno.
- Zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać kiełbasę lub wege dodatek.
- Po kilku minutach dodać cukinię i paprykę. Doprawić przyprawami, zamieszać i smażyć przez kilka minut.
- Wlać bulion, dodać pomidory z puszki i gotować kilka minut, by całość stała się gęsta i aromatyczna.
- Następnie dodajemy ciecierzycę lub fasolę. Chwilę później można już podawać albo zdjąć z ognia i później zabrać garnek pysznego jedzenia na imprezę. Wierzch można dodatkowo posypać serem feta, ziarnami, ziołami, skropić oliwą.
Danie jednogarnkowe na sylwestra - przepis na curry z masłem orzechowym
Składniki:
- gotowa żółta pasta curry dobrej jakości
- litr mleka kokosowego lub ryżowego
- główka kalafiora białego, ewentualnie po trochę różnych, kolorowych
- ok. 300 g bobu lub zielonego groszku
- 2 pomidory malinowe
- 50 g orzechów: piniole, cedrowe, nerkowce albo blanszowane migdały
- 2 cebule
- łyżka pasty z tamaryndowca - opcjonalnie
- 3 łyżki masła orzechowego
- 5 listków limonki kaffir
- pęczek świeżej kolendry
- sól
- olej
Jak zrobić curry z masłem orzechowym?
- Podzielić kalafiory na różyczki, a jego głąb pokroić na małe kawałki. Posiekać cebule.
- W dużym głębokim rondlu zeszklić cebulę wraz z głąbkami kalafiora. Wlej napój roślinny i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać pastę curry, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca, listki kaffir i sporą szczyptę soli. Całość wymieszać i gotować przez chwilę.
- Następnie dodać kalafior i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Obrać pomidory ze skórki i pokroić je na kawałki.
- Dodać do całości bób lub groszek, pomidory i orzechy. Gotować jeszcze przez 2-3 min lub dłużej, jeśli kalafior będzie tego wymagał.
- Gotowe curry zdjąć z ognia. Dodać większość listków świeżej kolendry.
- Gotowe. Podawać posypane świeżymi listkami kolendry.
Dania jednogarnkowe na sylwestra - przepisy
Poniżej linki do przepisów na wiele innych potraw jednogarnkowych prosto z naszej kuchni:
- Curry z ziemniakami
- Gulasz z drobiu z papryką
- Jak zrobić danie ratatouille (ratatuj)?
- Kasza bulgur z dodatkami, danie jednogarnkowe z dorszem i stir fry z kurczakiem
- Wegański bouef Stroganow Vienia
- Gulasz po węgiersku
- Rozgrzewający gulasz z dyni i ciecierzycy
- Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą
- Przepis na idealny bigos
- Makaron z sosem serowym
- Dania jednogarnkowe Sebastiana Olmy
- Jednogarnkowie dania jarskie
- Dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki
- Dania jednogarnkowe - proste i szybkie przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: jatuporn amorntangsati/GettyImages