Jednogarnkowie dania jarskie. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Dzień Dobry TVN
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.

Garnek kapusty

Składniki:

  • 1 szt. kapusty białej niedużej
    • 2 szt. żółtej papryki
      • 2 szt. marchwi
        • 2 jabłka
          • 1 opakowanie rodzynek lub morwy suszonej
            • 1 szkl. soku pomidorowego
              • 1 szkl. soku jabłkowego
                • 120 g kaszy gruby (kuskus, bulgur, pęczak)
                  • olej rzepakowy do smażenia
                    • cukier do smaku
                      • ocet do smaku
                        • sól, pieprz czarny
                          • papryka słodka, kminek, liść laurowy

                            Przygotowanie:

                            Marchew ścieramy na tarce o grubym oczku. Cebulę kroimy w pióra.

                            Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, smażymy do momentu, aż olej zacznie nabierać koloru od marchewki. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz kapustę. Kapustę kroimy w duże kawałki. Ma być widoczna w daniu.

                            Po 10 -15 minutach dolewamy soki, dodajemy jabłka pokrojone w cząstki oraz kaszę. Jeszcze suszone owoce. Przykrywamy i dusimy do miękkości.

                            Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                            Garnek cebuli

                            Składniki:

                            • 8 szt. cebuli białej cukrowej
                              • 100 g masła klarowanego do smażenia
                                • odrobina mąki do posypania cebuli
                                  • włoszczyzna
                                    • 3 kolby kukurydzy
                                      • kilka śliwek lub mrożonych jeżyn
                                        • kminek, kurkuma, pieprz biały mielony, sól, gałka muszkatołowa
                                          • liście szpinaku
                                            • 10 jajek
                                              • bułka paryska w całości
                                                • 80 ml białego wina

                                                  Przygotowanie:

                                                  Z włoszczyzny przygotowujemy szybki wywar. Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu .aż cebula straci swoją surowość i będzie miękka. Oprószamy delikatnie mąką, ale nie jest to konieczne, smażymy jeszcze, aż mąka delikatnie nam się zacznie rumienić. Podlewamy winem, odparowujemy i dodajemy wywar warzywny oraz kurkumę.

                                                  Gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej zupy-gulasz. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy pieprzem białym, kminkiem, gałką muszkatołową.

                                                  Bułkę kroimy w grubsze kromki, obtaczamy w 2 jajkach wcześniej roztrzepanych z dodatkiem soli i sera tartego dojrzewającego, smażymy na złoty kolor na patelni. Pozostałe jajka najzwyczajniej sadzimy.

                                                  Kiedy zupa-gulasz będzie już gotowa, dodajmy pokrojony szpinak. Na wierzchu układamy grzanki, jajka i owoce.

                                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                  Garnek boczniaków

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg cebuli
                                                    • 600 g boczniaków
                                                      • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                        • 1/2 szkl. soku pomidorowego
                                                          • sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, kminek mielony
                                                            • olej rzepakowy

                                                              Przygotowanie:

                                                              Boczniaki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika, temp. 140-150 stopni, na około 40 minut. Ważne, że kiedy blaszki boczniaków robią się złote, należy przerwać pieczenie i wyjąć grzyby z piekarnika.

                                                              Cebulę kroimy w cienkie piórka i przesmażamy na oleju do całkowitej miękkości, podlewając w trakcie wodą lub bulionem. Kiedy tylko grzyby będą miękkie, rwiemy je na paski, dodajemy do duszonej cebuli.

                                                              Mieszamy dokładnie, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy oraz sporą ilość przypraw w szczególności, cząbru, majeranku, kminku.

                                                              Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                              Zobacz też:

                                                              Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa – zupa, makaron, zapiekanka, kotlety, placki i risotto

                                                              Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

                                                              Naleśniki idealne według Polana

                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana