Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha
Kamil Piklikiewicz/East News
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.

Bezmięsny żurek z puree z ziemniaków

Składniki:

  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 300 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na puree

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula

Przygotowanie:

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar, chrzan, majeranek.

Na patelni obok podsmaż (bez tłuszczu tylko na wodzie z ogórków) ogórka kiszonego. Dodaj do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj.

Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli. Następnie przygotuj puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Cebulkę drobno posiekaną podsmaż na maśle i wymieszaj z puree.

Podawaj żurek z dodatkiem ziemniaków.

Tatar ze śledzia z cebulką i kaparami

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a’la matjas
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 słoiczek kaparów
  • 2 szalotki lub 1 czerwona cebula
  • pęczek pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżki oleju z pestek dyni (może być zwykły)

Przygotowanie:

Śledzie namocz w wodzie z sokiem z połowy pomarańczy. Po 20 minutach wylej wodę i czynność powtórz z dodatkiem soku z drugiej połówki pomarańczy.

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej octem i odstaw na 45 minut. Następnie posiekaj je drobno razem z cebulą lub szalotkami, kaparami i natką pietruszki.

Możesz dodać odrobinę oleju. Dopraw pieprzem, papryką słodką i solą.

Bigos z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Szczypta kminku mielonego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól (do smaku)
  • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)

Przygotowanie:

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut.

Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Kluski śląskie z buraczkami i duszona wołowiną

Składniki na kluski śląskie:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę i ostudzonych
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól

Przygotowanie klusek:

Ziemniaki przełóż do miski i podziel na 4 części. Wyjmij jedną część i wsyp tam mąkę - dokładnie tyle, ile ziemniaków zostało wyjętych. Następnie dodaj sól, jajko i resztę ziemniaków i wyrób na gładką masę.

Z ciasta przygotuj małe kulki i zrób w środku każdej małe wgłębienie.

Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzuć kilka klusek. Gotuj na malutkim ogniu aż wypłyną. Wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i zagotuj kolejną partię.

Buraczki zasmażane

Składniki:

  • 500 g buraków ugotowanych
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. W rondelku podsmaż masło i wrzuć buraczki. Dodaj miód i sól.

Podsmażaj na maśle, aż delikatnie się rozpadną. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i śmietanę. Energicznie wymieszaj.

Wołowina duszona w czerwonym winie

Składniki:

  • 600 g łopatki wołowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • słodka papryka w przyprawie
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szklanka czerwonego wina
  • garść rodzynek
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj wołowinę i dopraw papryką. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.

Obsmaż wołowinę wraz z przyprawami. Następnie dodaj marchewkę, rodzynki, wino i sos sojowy. Duś około 2,5 godziny.

Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z buraczkami i kluskami śląskimi.

Zobacz też:

Pierogi z ziemniakami – jak przygotować ciasto i farsz?

Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey

Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości