Bezmięsny żurek z puree z ziemniaków
Składniki:
- 1 l wywaru z jarzyn
- 300 ml zakwasu żytniego na żurek
- 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na puree
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar, chrzan, majeranek.
Na patelni obok podsmaż (bez tłuszczu tylko na wodzie z ogórków) ogórka kiszonego. Dodaj do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj.
Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli. Następnie przygotuj puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Cebulkę drobno posiekaną podsmaż na maśle i wymieszaj z puree.
Podawaj żurek z dodatkiem ziemniaków.
Tatar ze śledzia z cebulką i kaparami
Składniki:
- 5 płatów śledziowych a’la matjas
- 3 łyżki octu winnego
- 1 słoiczek kaparów
- 2 szalotki lub 1 czerwona cebula
- pęczek pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- 1 pomarańcza
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1-2 łyżki oleju z pestek dyni (może być zwykły)
Przygotowanie:
Śledzie namocz w wodzie z sokiem z połowy pomarańczy. Po 20 minutach wylej wodę i czynność powtórz z dodatkiem soku z drugiej połówki pomarańczy.
Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej octem i odstaw na 45 minut. Następnie posiekaj je drobno razem z cebulą lub szalotkami, kaparami i natką pietruszki.
Możesz dodać odrobinę oleju. Dopraw pieprzem, papryką słodką i solą.
Bigos z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 6 suszonych śliwek
- 1 jabłko starte na grubych oczkach
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Szczypta kminku mielonego
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól (do smaku)
- szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut.
Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Kluski śląskie z buraczkami i duszona wołowiną
Składniki na kluski śląskie:
- 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę i ostudzonych
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól
Przygotowanie klusek:
Ziemniaki przełóż do miski i podziel na 4 części. Wyjmij jedną część i wsyp tam mąkę - dokładnie tyle, ile ziemniaków zostało wyjętych. Następnie dodaj sól, jajko i resztę ziemniaków i wyrób na gładką masę.
Z ciasta przygotuj małe kulki i zrób w środku każdej małe wgłębienie.
Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzuć kilka klusek. Gotuj na malutkim ogniu aż wypłyną. Wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i zagotuj kolejną partię.
Buraczki zasmażane
Składniki:
- 500 g buraków ugotowanych
- 1 łyżka masła
- sok z ½ cytryny
- sól
- 1 łyżka miodu
- 100 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. W rondelku podsmaż masło i wrzuć buraczki. Dodaj miód i sól.
Podsmażaj na maśle, aż delikatnie się rozpadną. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i śmietanę. Energicznie wymieszaj.
Wołowina duszona w czerwonym winie
Składniki:
- 600 g łopatki wołowej
- 6 ząbków czosnku
- 2 czerwone cebule
- słodka papryka w przyprawie
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- szklanka czerwonego wina
- garść rodzynek
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj wołowinę i dopraw papryką. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
Obsmaż wołowinę wraz z przyprawami. Następnie dodaj marchewkę, rodzynki, wino i sos sojowy. Duś około 2,5 godziny.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z buraczkami i kluskami śląskimi.
Zobacz też:
Pierogi z ziemniakami – jak przygotować ciasto i farsz?
Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey
Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej
Autor: Luiza Bebłot