Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha
Kamil Piklikiewicz/East News
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.

Bezmięsny żurek z puree z ziemniaków

Składniki:

  • 1 l wywaru z jarzyn
    • 300 ml zakwasu żytniego na żurek
      • 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach
        • 1/2 łyżeczki majeranku
          • 2 łyżki tartego chrzanu
            • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
              • 1 duża cebula drobno posiekana
                • 1/2 łyżeczki soli
                  • świeżo mielony pieprz
                    • 1 łyżka oleju rzepakowego

                      Składniki na puree

                      • 500 g ziemniaków
                        • 1 łyżka posiekanego koperku
                          • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                            • 1 łyżka masła
                              • 1 cebula

                                Przygotowanie:

                                W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar, chrzan, majeranek.

                                Na patelni obok podsmaż (bez tłuszczu tylko na wodzie z ogórków) ogórka kiszonego. Dodaj do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj.

                                Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli. Następnie przygotuj puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Cebulkę drobno posiekaną podsmaż na maśle i wymieszaj z puree.

                                Podawaj żurek z dodatkiem ziemniaków.

                                Tatar ze śledzia z cebulką i kaparami

                                Składniki:

                                • 5 płatów śledziowych a’la matjas
                                  • 3 łyżki octu winnego
                                    • 1 słoiczek kaparów
                                      • 2 szalotki lub 1 czerwona cebula
                                        • pęczek pietruszki
                                          • świeżo mielony pieprz
                                            • 1 pomarańcza
                                              • ½ łyżeczki słodkiej papryki
                                                • 1-2 łyżki oleju z pestek dyni (może być zwykły)

                                                  Przygotowanie:

                                                  Śledzie namocz w wodzie z sokiem z połowy pomarańczy. Po 20 minutach wylej wodę i czynność powtórz z dodatkiem soku z drugiej połówki pomarańczy.

                                                  Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej octem i odstaw na 45 minut. Następnie posiekaj je drobno razem z cebulą lub szalotkami, kaparami i natką pietruszki.

                                                  Możesz dodać odrobinę oleju. Dopraw pieprzem, papryką słodką i solą.

                                                  Bigos z suszonymi pomidorami

                                                  Składniki:

                                                  • 500 g kiszonej kapusty
                                                    • 50 g suszonych grzybów
                                                      • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
                                                        • 3 łyżki sosu sojowego
                                                          • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
                                                            • 6 suszonych śliwek
                                                              • 1 jabłko starte na grubych oczkach
                                                                • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
                                                                  • 1 liść laurowy
                                                                    • 5 ziarenek ziela angielskiego
                                                                      • Szczypta kminku mielonego
                                                                        • Szczypta gałki muszkatołowej
                                                                          • Szczypta kurkumy
                                                                            • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                              • sól (do smaku)
                                                                                • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy, a następnie posiekaną kapustę wraz z grzybami (możesz je wcześniej namoczyć). Dodaj szklankę wody i gotuj około 20 minut.

                                                                                  Następnie dodaj jabłko i suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem.

                                                                                  Kluski śląskie z buraczkami i duszona wołowiną

                                                                                  Składniki na kluski śląskie:

                                                                                  • 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę i ostudzonych
                                                                                    • mąka ziemniaczana
                                                                                      • jajko
                                                                                        • sól

                                                                                          Przygotowanie klusek:

                                                                                          Ziemniaki przełóż do miski i podziel na 4 części. Wyjmij jedną część i wsyp tam mąkę - dokładnie tyle, ile ziemniaków zostało wyjętych. Następnie dodaj sól, jajko i resztę ziemniaków i wyrób na gładką masę.

                                                                                          Z ciasta przygotuj małe kulki i zrób w środku każdej małe wgłębienie.

                                                                                          Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzuć kilka klusek. Gotuj na malutkim ogniu aż wypłyną. Wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i zagotuj kolejną partię.

                                                                                          Buraczki zasmażane

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 500 g buraków ugotowanych
                                                                                            • 1 łyżka masła
                                                                                              • sok z ½ cytryny
                                                                                                • sól
                                                                                                  • 1 łyżka miodu
                                                                                                    • 100 g kwaśnej śmietany

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. W rondelku podsmaż masło i wrzuć buraczki. Dodaj miód i sól.

                                                                                                      Podsmażaj na maśle, aż delikatnie się rozpadną. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i śmietanę. Energicznie wymieszaj.

                                                                                                      Wołowina duszona w czerwonym winie

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 600 g łopatki wołowej
                                                                                                        • 6 ząbków czosnku
                                                                                                          • 2 czerwone cebule
                                                                                                            • słodka papryka w przyprawie
                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                • 3 liście laurowe
                                                                                                                  • 3 ziela angielskie
                                                                                                                    • szklanka czerwonego wina
                                                                                                                      • garść rodzynek
                                                                                                                        • 1 marchewka pokrojona w talarki
                                                                                                                          • 1 łyżka oleju
                                                                                                                            • 3 łyżki sosu sojowego

                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                              Wołowinę pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę. Dodaj wołowinę i dopraw papryką. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.

                                                                                                                              Obsmaż wołowinę wraz z przyprawami. Następnie dodaj marchewkę, rodzynki, wino i sos sojowy. Duś około 2,5 godziny.

                                                                                                                              Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z buraczkami i kluskami śląskimi.

                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                              Pierogi z ziemniakami – jak przygotować ciasto i farsz?

                                                                                                                              Jak zrobić idealne gołąbki? Sekret zdradza Mikołaj Rey

                                                                                                                              Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej

                                                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości