Ziemniaki gotowane lub pieczone to częsty dodatek do potraw obiadowych. Doskonałym zamiennikiem jest puree ziemniaczane, jednak wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków i czy jest to trudne. Wykonanie dobrego puree z ziemniaków jest bardzo proste i szybkie, a przepisy z powodzeniem można modyfikować, dodając ulubione składniki.
Kolejny dzień chodzi ci po głowie domowy obiad z pysznym ziemniaczanym purée, jakie dawniej robiła babcia? Mimo wielu prób ziemniaki wciąż są suche i mało kremowe? Ten trik z TikToka sprawi, że przygotowanie posiłku będzie nie tylko proste, ale także i smaczne. Przekonało się o tym już tysiące internautów.
Najczęstszym goszczącym na polskich stołach dodatkiem do potraw z mięsa i ryb są ziemniaki. Podawane w formie gotowanej, pieczonej lub purée. Alternatywą dla ziemniaków jest purée z kalafiora, które łatwo można modyfikować, dodając do niego różne dodatki. Sprawdź różne przepisy.
Aleksandra Juszkiewicz do końca "nie oddała fartucha", podbiła serca jurorów i wygrała 9. edycję "MasterChef Polska". W naszym programie zdradziła swoje patenty na pyszne potrawy, które zaprowadziły ją na kulinarny szczyt. Poznaj jej przepisy na pierogi z puree ziemniaczanymi, mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami, sandacza smażonego z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek oraz drożdżowe makowiki.
Od pierogów przez kluski śląskie po bigos - na stronach CNN opublikowano listę 15 potraw, których koniecznie trzeba spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Polskie potrawy królują także w naszej kuchni. Sprawdź, jak rodzime przysmaki przyrządza Daria Ładocha.
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.
Anna Włodarczyk zaprezentowała nam dziś kilka przepisów na lekko zmodyfikowane dania kuchni przedwojennej. Wiecie co to jest forszmak albo auszpik? Zobaczcie!
"Co zrobić na obiad?" - to pytanie zadaje sobie chyba każdy, kto gotuje dla swojej rodziny. Z pomocą przychodzi Ania Starmach i jej nowa książka kucharska. W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z uczestniczką Masterchefa, Sarą Borowiak przygotowały: zupę cebulową, doradę z pomidorami i oliwkami, piersi kaczki z puree oraz mrożone lodowe brownie i tort bezowy z kremem, bo "taki dobry obiad powinien się skończyć deserem". Smacznego!
Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior, którzy wczoraj pożegnali się z programem. Zuzia i Karol, pod okiem Anny Starmach, przygotowali: przegrzebki z sosem winno-maślanym, puree selerowo-waniliowe, creme brulee, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami oraz krem cytrynowy. Spróbujecie?
Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.
Andrzej Polan i Magdalena Wójcik, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali śledzie na różne sposoby. Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym, śledź z burakami i cytrusami, śledź z burakami i cytrusami oraz śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem. Na który zestaw się skusicie?
Kotlety z kapusty włoskiej, schab pieczony oraz koltety schabowe z serem i puree z selera to menu na weekend, które proponuje Andrzej Polan. Lubicie kotlety? Skorzystajcie z prostych przepisów mistrza Polana!
Łosoś, drosz, morszczuk... jakie potrawy mistrz Andrzej Polan wyczarowal w kuchni Dzień Dobry TVN z tych ryb? Dlaczego nie powinno się mielić mięsa z ryby? Zróbcie sami te potrawy!
Nie samym weekendem człowiek żyje! Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan postawił na soczyste mięso, którego przygotowaniem możemy zająć się w wolnych chwilach podczas leniwej dwudniowej laby. Motywem przewodnim dzisiejszej kuchni była szynka wieprzowa. Zobacz, jak sprytny mistrz Andrzej upiekł dwie pieczenie na jednym ogniu.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Tamka. Przygotował m.in.: granitę ze szczawiu, buraka pieczonego i jeżyny oraz perliczkę, puree z dyni, musztardowca i sosu jarzębinowego. Palce lizać!