Śledzie na różne sposoby

Śledzie
Śledzie
Andrzej Polan i Magdalena Wójcik, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali śledzie na różne sposoby. Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym, śledź z burakami i cytrusami, śledź z burakami i cytrusami oraz śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem. Na który zestaw się skusicie?

Zalewa do śledzi:

litr wody

pół litra octu spirytusowego

4 cebule

gorczyca

goździki

liść laurowy

ziele angielskie

ok. 200 g cukru

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy, dodajemy cebule pokrojoną w piórka, marchew w plastry pod skosem. Gotujemy kilka minut i dodajemy ocet. Następnie przyprawiamy solą i cukrem. Do przyprawionej zalewy wrzucamy wszystkie pozostałe przyprawy. Nie gotujemy dłużej, studzimy i zimną zalewamy wymoczone filety śledziowe a'la Matjas. Przepis można jeszcze zmodyfikować dodając zamiast cukru np. sok z brzozy, a zamiast gorczycy, musztardę francuską z gorczycą.

Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym

Składniki:

4 filety śledziowe a'la Matjas

250 g brukselki

50 g śliwki kalifornijskiej

łyżka masła klarowanego

4 jabłka

2 łyżki miodu

250 g sera ricotta

2 łyżki chrzanu

sól, cukier

pieprz czarny młotkowany

Filety śledziowe a'la Matjas zamarynuj w zalewie podanej wyżej. Brukselki oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko schładzamy. Miód karmelizujemy, dodajemy jabłka, łyżkę wody i dusimy do miękkości. Widelcem rozgniatamy na puree. Na maśle przesmażamy brukselkę na złoty kolor, dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. ser łączymy z chrzanem. Śledzia podajemy z brukselką, puree jabłkowym i chrzanowym twarogiem.

Marynowany śledź z burakami i cytrusami

Składniki:

4 filety śledziowe a'la Matjas

4 buraki

2 pomarańcze

łyżeczka musztardy dijon

łyżka miodu

10 jajek przepiórczych

kminek mielony

jałowiec

Filety śledziowe a'la zamarynuj w zalewie , przepis powyżej. Buraki skrapiamy olejem, posypujemy solą, rozgniecionym jałowcem i kminkiem, wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy sosem z musztardy, miodu, soku z pomarańczy oraz łyżki oleju. Jajka gotujemy na twardo.

2 białka

łyżeczka musztardy dijon

sok z 1 cytryny

skórka z 1 cytryny

100 ml oleju

Sól, pieprz, szczypta cukru

Białka miksujemy ze skórką z cytryny i musztardą. Do białek dodajemy cienkim strużkiem olej do momentu aż otrzymamy gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.

natka pietruszki

2 łyżki mąki pszennej

łyżka mąki kukurydzianej

sól

białko

woda gazowana

Mąkę mieszamy, łączymy z białkiem, wodą gazowaną do konsystencji lekkiego ciasta. W cieście moczymy listki natki i smażymy na oleju.

Marynowany śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem

Składniki:

4 filety śledziowe a'la Matjas

300 g groszku mrożonego zielonego

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu

2 łyżki musztardy

pumpernikiel

cukier, sól, pieprz,

sok z cytryny

szczypiorek

Przygotowanie:

Filety śledziowe a'la Matjas przygotowujemy w zalewie. Groszek gotujemy w wodzie z cukrem i sola, szybko studzimy. Miksujemy na puree, pozostawiając kilka do dekoracji. W trakcie miksowania dodajemy szczypiorek, majonez, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pumpernikiel lekko podpiekamy w piekarniku i miksujemy w blenderze na kruszonkę. Śledzie podajemy z puree z groszku i jogurtem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości