Zalewa do śledzi:
litr wody
pół litra octu spirytusowego
4 cebule
gorczyca
liść laurowy
ziele angielskie
ok. 200 g cukru
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, dodajemy cebule pokrojoną w piórka, marchew w plastry pod skosem. Gotujemy kilka minut i dodajemy ocet. Następnie przyprawiamy solą i cukrem. Do przyprawionej zalewy wrzucamy wszystkie pozostałe przyprawy. Nie gotujemy dłużej, studzimy i zimną zalewamy wymoczone filety śledziowe a'la Matjas. Przepis można jeszcze zmodyfikować dodając zamiast cukru np. sok z brzozy, a zamiast gorczycy, musztardę francuską z gorczycą.
Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym
Składniki:
4 filety śledziowe a'la Matjas
250 g brukselki
50 g śliwki kalifornijskiej
łyżka masła klarowanego
4 jabłka
2 łyżki miodu
250 g sera ricotta
2 łyżki chrzanu
sól, cukier
pieprz czarny młotkowany
Filety śledziowe a'la Matjas zamarynuj w zalewie podanej wyżej. Brukselki oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko schładzamy. Miód karmelizujemy, dodajemy jabłka, łyżkę wody i dusimy do miękkości. Widelcem rozgniatamy na puree. Na maśle przesmażamy brukselkę na złoty kolor, dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. ser łączymy z chrzanem. Śledzia podajemy z brukselką, puree jabłkowym i chrzanowym twarogiem.
Marynowany śledź z burakami i cytrusami
Składniki:
4 filety śledziowe a'la Matjas
4 buraki
2 pomarańcze
łyżeczka musztardy dijon
łyżka miodu
10 jajek przepiórczych
kminek mielony
jałowiec
Filety śledziowe a'la zamarynuj w zalewie , przepis powyżej. Buraki skrapiamy olejem, posypujemy solą, rozgniecionym jałowcem i kminkiem, wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy sosem z musztardy, miodu, soku z pomarańczy oraz łyżki oleju. Jajka gotujemy na twardo.
2 białka
łyżeczka musztardy dijon
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
100 ml oleju
Sól, pieprz, szczypta cukru
Białka miksujemy ze skórką z cytryny i musztardą. Do białek dodajemy cienkim strużkiem olej do momentu aż otrzymamy gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
natka pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki kukurydzianej
sól
białko
woda gazowana
Mąkę mieszamy, łączymy z białkiem, wodą gazowaną do konsystencji lekkiego ciasta. W cieście moczymy listki natki i smażymy na oleju.
Marynowany śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem
Składniki:
4 filety śledziowe a'la Matjas
300 g groszku mrożonego zielonego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
2 łyżki musztardy
pumpernikiel
cukier, sól, pieprz,
sok z cytryny
szczypiorek
Przygotowanie:
Filety śledziowe a'la Matjas przygotowujemy w zalewie. Groszek gotujemy w wodzie z cukrem i sola, szybko studzimy. Miksujemy na puree, pozostawiając kilka do dekoracji. W trakcie miksowania dodajemy szczypiorek, majonez, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pumpernikiel lekko podpiekamy w piekarniku i miksujemy w blenderze na kruszonkę. Śledzie podajemy z puree z groszku i jogurtem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN