Materiał promocyjny

Kotlety z kapusty włoskiej. Jak smakują?

Kotlety z kapusty włoskiej, schab pieczony oraz koltety schabowe z serem i puree z selera to menu na weekend, które proponuje Andrzej Polan. Lubicie kotlety? Skorzystajcie z prostych przepisów mistrza Polana!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Kotlety schabowe z serem, puree z selera

Składniki:

400 g schabu

2 jajka

otręby orkiszowe

100 g orzechów włoskich

4 plastry ser żółtego

przyprawa do potraw

4 sztuki selera w korzeniu

100 ml śmietany 30%

olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Seler obieramy i przesmażamy na maśle. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Miękki miksujemy, łączymy ze śmietaną, doprawiamy przyprawą do potraw. Schab kroimy na porcje, każdą rozklepujemy, posypujemy przyprawą do potraw. Na każdą porcję mięsa układamy ser żółty, składamy na pół. Panierujemy w jajku oraz mieszance otrąb i tartych orzechów. Smażymy na oleju na złoty kolor. Kotlety podajemy z puree z selera.

Schab pieczony z kotletami z kapusty

Składniki:

1,5 kg schabu

2 łyżki musztardy sarepskiej

100 g masła

200 g pieczarek

50 g bułki tartej

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Schab nacieramy musztardą i odstawiamy, by się w ten sposób marynował. W środku mięsa drewnianą łyżką lub cienkim nożem robimy otwór. Pieczarki przesmażamy z cebulką, dodajemy bułkę tartą, przyprawę do potraw. Farszem nadziewamy schab, obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia i wodą. Pieczemy około 1,5 godziny, co jakiś czas przewracamy, polewając sosem z pieczenia.

Kotlety z kapusty włoskiej

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej

rosół z kury

2 cebule

2 jajka

120 g bułki tartej

olej słonecznikowy

przyprawa do potraw

50 g ketchup pikantnego

pół łyżeczki mąki do oprószenia

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości w rosole z kury. Cebulę szklimy na oleju, lekko oprószamy mąką i łączymy z przecedzoną kapustą. Kapustę studzimy, łączymy z żółtkami, bułką tartą, ketchupem. Doprawiamy przyprawą do potraw, z masy formujemy małe kotleciki, panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z plastrami pieczonego schabu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości