Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Kotlety schabowe z serem, puree z selera
Składniki:
400 g schabu
2 jajka
otręby orkiszowe
100 g orzechów włoskich
4 plastry ser żółtego
przyprawa do potraw
4 sztuki selera w korzeniu
100 ml śmietany 30%
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Seler obieramy i przesmażamy na maśle. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Miękki miksujemy, łączymy ze śmietaną, doprawiamy przyprawą do potraw. Schab kroimy na porcje, każdą rozklepujemy, posypujemy przyprawą do potraw. Na każdą porcję mięsa układamy ser żółty, składamy na pół. Panierujemy w jajku oraz mieszance otrąb i tartych orzechów. Smażymy na oleju na złoty kolor. Kotlety podajemy z puree z selera.
Schab pieczony z kotletami z kapusty
Składniki:
1,5 kg schabu
2 łyżki musztardy sarepskiej
100 g masła
200 g pieczarek
50 g bułki tartej
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Schab nacieramy musztardą i odstawiamy, by się w ten sposób marynował. W środku mięsa drewnianą łyżką lub cienkim nożem robimy otwór. Pieczarki przesmażamy z cebulką, dodajemy bułkę tartą, przyprawę do potraw. Farszem nadziewamy schab, obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia i wodą. Pieczemy około 1,5 godziny, co jakiś czas przewracamy, polewając sosem z pieczenia.
Kotlety z kapusty włoskiej
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
rosół z kury
2 cebule
2 jajka
120 g bułki tartej
olej słonecznikowy
przyprawa do potraw
50 g ketchup pikantnego
pół łyżeczki mąki do oprószenia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości w rosole z kury. Cebulę szklimy na oleju, lekko oprószamy mąką i łączymy z przecedzoną kapustą. Kapustę studzimy, łączymy z żółtkami, bułką tartą, ketchupem. Doprawiamy przyprawą do potraw, z masy formujemy małe kotleciki, panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z plastrami pieczonego schabu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN