Dobry obiad wg Ani Starmach: cebulowa, kaczka i mrożone brownie

"Co zrobić na obiad?" - to pytanie zadaje sobie chyba każdy, kto gotuje dla swojej rodziny. Z pomocą przychodzi Ania Starmach i jej nowa książka kucharska. W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z uczestniczką Masterchefa, Sarą Borowiak przygotowały: zupę cebulową, doradę z pomidorami i oliwkami, piersi kaczki z puree oraz mrożone lodowe brownie i tort bezowy z kremem, bo "taki dobry obiad powinien się skończyć deserem". Smacznego!

ZUPA CEBULOWA

Składniki:

500 g cebuli

100 g sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)

200 ml białego wytrawnego wina

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka cukru

1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu

0,5 bagietki

Tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel.

Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.

Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru.

Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.

Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj).

Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.

Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).

Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa.

Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.

DORADA Z POMIDORAMI I OLIWKAMI

Składniki:

Dorada królewska (500-600 gramów)

400 g pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych)

1 cytryna

Garść czarnych oliwek

6 szalotek

4 gałązki rozmarynu

3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Rybę umyj osusz, natrzyj solą i pieprzem, ułóż na blasze do pieczenia.

Na około połóż pomidorki, oliwki pokrojone na ćwiartki szalotki.

Dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku, rozmaryn.

Całość polej obficie oliwa i sok z cytryny.

Piecz 20-25 minut w 180 stopniach

PIERSI KACZKI I NAJLEPSZE PUREE

SKŁADNIKI:

2 piersi kaczki

300 g ziemniaków

3 jabłka

2 łyżki masła

60 ml śmietanki kremówki

sól, pieprz

pół łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

Kaczkę obsyp solą i pieprzem, natnij skórę tworząc kratkę, uważaj aby nie uszkodzić mięsa.

Piersi połóż stroną skóry na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).

Smaż kilka minut aż skórka się zarumieni a większość tłuszczu wytopi).

Wtedy przewróć mięso na drugą stronę.

Smaż minutę.

Kaczkę przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni, piecz 8 minut (jeśli chcesz bardziej wypieczone mięso wydłuż ten czas do 12 minut).

Po pieczeniu mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej i daj mu odpocząć.

Jabłka pokrój na 8, pozbądź się gniazd nasiennych, przysmaż na patelni z kaczym tłuszczem, dopraw majerankiem.

Ziemniaki przepuść przez praskę dodaj masło, podgrzaną śmietankę, dopraw do smaku.

Kaczkę pokrój na plastry, podawaj z puree i kawałkami jabłek.

MROŻONE LODOWE BROWNIE

Składniki:

230 g gorzkiej czekolady

80 g masła

50 g mąki

2 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g trzcinowego cukru

100 g obranych migdałów (lub innych ulubionych orzechów)

600 ml lodów śmietankowych lub waniliowych

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Migdały grubo posiekaj.

Jajka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem).

Stopniowo do jajek wlewaj czekoladę i dosypuj mąkę, mieszaj ręcznie lub mikserem na niewielkich obrotach.

Masę przelej do dwóch kwadratowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm (lub piecz na dwie tury) i piecz około 12-15 minut.

Poczekaj do całkowitego wystygnięcia.

Gdy ciasto wystygnie wyłóż na jednej blat lody (wcześniej na chwile wyciągnięte z zamrażarki aby lekko zmiękły (ale nie rozmroziły się).

Lody przyciśnij drugim blatem ciasta, połóż na nim papier do pieczenia i dociśnij drugą foremką lub czymś ciężkim.

Włóż do zamrażarki na 1-2 godziny.

Podawaj pokrojone z dodatkiem bitej śmietany

TORT BEZOWY Z KREMEM

Składniki:

Beza

6 białek

300 g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

200 ml śmietanki kremówki

150 g serka mascarpone

2 jajka

Sok z 2 cytryn

Skórka z 1 cytryny

50 g cukru

50 g masła

Świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Beza

Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

Ubite białka przełóż na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, staraj się otrzymać 2 podobne, okrągłe blaty bezowe formę.

Piekarnik nastaw na 160 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 145 stopni i piecz przez 90 minut.

Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem

Sok cytrynowy, skórkę cytrynową i jajka wymieszaj rózgą, przelej do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu aż mas zgęstnieje i się zagotuje. 

Wtedy ściągnij garnek z ognia, dodaj pokrojone masło, wymieszaj.

Masę przelej do miski, przykryj folia spożywczą i schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny.

Śmietankę ubij, dodaj mascarpone, wymieszaj, dodaj krem cytrynowy wymieszaj rózgą.

Wykończenie

Blat wysmaruj kremem cytrynowym, przykryj drugim blatem udekoruj kremem i liśćmi świeżej mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości