ZUPA CEBULOWA
Składniki:
500 g cebuli
100 g sera Gruyer (lub innego twardego żółtego sera)
200 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
0,5 bagietki
Tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel.
Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier.
Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru.
Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.
Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj).
Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku.
Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok).
Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa.
Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.
DORADA Z POMIDORAMI I OLIWKAMI
Składniki:
Dorada królewska (500-600 gramów)
400 g pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych)
1 cytryna
Garść czarnych oliwek
6 szalotek
4 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Rybę umyj osusz, natrzyj solą i pieprzem, ułóż na blasze do pieczenia.
Na około połóż pomidorki, oliwki pokrojone na ćwiartki szalotki.
Dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku, rozmaryn.
Całość polej obficie oliwa i sok z cytryny.
Piecz 20-25 minut w 180 stopniach
PIERSI KACZKI I NAJLEPSZE PUREE
SKŁADNIKI:
2 piersi kaczki
300 g ziemniaków
3 jabłka
2 łyżki masła
60 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz
pół łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Kaczkę obsyp solą i pieprzem, natnij skórę tworząc kratkę, uważaj aby nie uszkodzić mięsa.
Piersi połóż stroną skóry na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).
Smaż kilka minut aż skórka się zarumieni a większość tłuszczu wytopi).
Wtedy przewróć mięso na drugą stronę.
Smaż minutę.
Kaczkę przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni, piecz 8 minut (jeśli chcesz bardziej wypieczone mięso wydłuż ten czas do 12 minut).
Po pieczeniu mięso przykryj kawałkiem folii aluminiowej i daj mu odpocząć.
Jabłka pokrój na 8, pozbądź się gniazd nasiennych, przysmaż na patelni z kaczym tłuszczem, dopraw majerankiem.
Ziemniaki przepuść przez praskę dodaj masło, podgrzaną śmietankę, dopraw do smaku.
Kaczkę pokrój na plastry, podawaj z puree i kawałkami jabłek.
MROŻONE LODOWE BROWNIE
Składniki:
230 g gorzkiej czekolady
80 g masła
50 g mąki
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g trzcinowego cukru
100 g obranych migdałów (lub innych ulubionych orzechów)
600 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Migdały grubo posiekaj.
Jajka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem).
Stopniowo do jajek wlewaj czekoladę i dosypuj mąkę, mieszaj ręcznie lub mikserem na niewielkich obrotach.
Masę przelej do dwóch kwadratowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 20x20 cm (lub piecz na dwie tury) i piecz około 12-15 minut.
Poczekaj do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie wyłóż na jednej blat lody (wcześniej na chwile wyciągnięte z zamrażarki aby lekko zmiękły (ale nie rozmroziły się).
Lody przyciśnij drugim blatem ciasta, połóż na nim papier do pieczenia i dociśnij drugą foremką lub czymś ciężkim.
Włóż do zamrażarki na 1-2 godziny.
Podawaj pokrojone z dodatkiem bitej śmietany
TORT BEZOWY Z KREMEM
Składniki:
Beza
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
200 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
2 jajka
Sok z 2 cytryn
Skórka z 1 cytryny
50 g cukru
50 g masła
Świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, staraj się otrzymać 2 podobne, okrągłe blaty bezowe formę.
Piekarnik nastaw na 160 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 145 stopni i piecz przez 90 minut.
Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem
Sok cytrynowy, skórkę cytrynową i jajka wymieszaj rózgą, przelej do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu aż mas zgęstnieje i się zagotuje.
Wtedy ściągnij garnek z ognia, dodaj pokrojone masło, wymieszaj.
Masę przelej do miski, przykryj folia spożywczą i schładzaj w lodówce przez minimum 2 godziny.
Śmietankę ubij, dodaj mascarpone, wymieszaj, dodaj krem cytrynowy wymieszaj rózgą.
Wykończenie
Blat wysmaruj kremem cytrynowym, przykryj drugim blatem udekoruj kremem i liśćmi świeżej mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN