Przepisy Zuzi:
Przegrzebki z sosem winno-maślanym oraz puree selerowo-wanilowym
Składniki:
10 szt przegrzebków
2 szt masła
300 ml białego wino
Główka czosnku
2 szt szalotki (razem ze szczypiorkiem)
300 ml oliwy z oliwek
300 ml śmietanki 30%
2 szt selera
2 laski wanilii
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelnie włożyć 1/5 kostki masła, 3 ząbki czosnku, pół szalotki, i trochę oliwy z oliwek. Gdy masło się rozpuści dodać przegrzebki, a po chwili białe wino. Poczekać aż przegrzebki nabiorą rumianego koloru. W tym czasie gotujemy selery oraz wyciągamy ziarenka z wanilii. Gdy seler będzie miękki blendujemy go wraz z wanilią, śmietanką, solą oraz pieprzem na puree.
Creme Brulee z sosem malinowo-miodowo-miętowym
Składniki:
300 ml śmietany kremówki 36%
1 laska wanilii
4 żółtka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru do skarmelizowania
mięta
maliny
miód
Sposób przygotowania:
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia. W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne. Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowatą. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić).
Przepisy Karola:
Skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami i cynamonem z sosem słodko-ostrym z puree z selera i wanilii
Składniki:
100 g cukru trzcinowego
1,5 szklanka wody
4 średniej wielkości papryczek chili, różnokolorowych
3 ząbki czosnku
ok. 2 cm świeżego imbiru
50 ml białego octu
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta cynamonu
6-10 skrzydełka
250 g Kaszy jaglanej
2 l mleka
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
150 ml śmietany 18%, gęstej
1 główka selera
1 laska wanilii
100 g masła
Olej
Przygotowanie:
Pozbawić skrzydełka kości, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na mleku kaszę jaglaną, po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać cynamon, rodzynki, orzechy laskowe, śmietanę i wymieszaj. Skrzydełka faszerować kaszą, smażyć na mocno nagrzanym oleju, smażyć przez ok. 2-3 min. na jednej stronie. Po usmażeniu przełożyć do rękawa pieczeniowego i piec w 190 C, w termoobiegu przez ok. 20-30 min.
Puree z selera i wanilii
Selera obrać i umyć, gotować na mleku. Po ugotowaniu selera blendować z masłem, ziarenkami wanilii, solą i pieprzem.
Sos słodko-ostry
Do garnka wsypać cukier i zalać wodą, gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Kroić bardzo drobno chili, czosnek i imbir, dodać do wody z cukrem i gotować przez ok. 10-15 min. Po 15 min. dodać sok z limonki i ocet, gotować przez 5 min. Następnie zagęścić wodą i mąką, jeszcze gotować 5 min.
Krem cytrynowy
Składniki:
3 jajka
2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Z żółtek i cukru utrzeć kogiel-mogiel. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i kiedy się rozpuści zagotować. Po ostygnięciu żelatyny dodać skórę z cytrynową, utarte żółtka i sok. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek ze szczyptą soli i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Wystudzić w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN