Blendujemy! Koktajle, zupy i desery

Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.

Mango Smoothie

Składniki:

1 dojrzałe mango

0,5 litra soku pomarańczowego

1 banany

sok z jednej cytryny

miód

listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mango obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składnik z wyjątkiem listków mięty zmiksować razem. Dosłodzić według preferencji. Przelać do szklanek i udekorować listkami mięty.

Koktajl warzywno-owocowy

Składniki:

5-6 liści jarmużu

duża garść liści szpinaku

1 awokado

1 ananas

1 zielony ogórek

500 ml soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

Jarmuż i szpinak umyć. Jarmuż porwać na małe kawałki, odrywając od twardych łodyg. Awokado i ananasa obrać i pokroić na kawałki. Ogórka pokroić na kawałki. Wszystko razem zmiksować z sokiem jabłkowym.

Orzechowy koktajl

Składniki:

500 ml mleka roślinnego np. owsianego lub migdałowego

2 banany

100 g tartych orzechów laskowych

2 łyżki zarodków pszennych

2 łyżki miodu

gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gładki, jednolity napój. Doprawić do smaku gałką muszkatołową.

Kremowa zupa z kurczaka

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

olej do smażenia

200 ml białego, wytrawnego wina

2 cebule

2 pory

4 łodygi selera naciowego

2 łodygi tymianku

2 liście laurowe

1 łyżka mąki pszennej

300 ml śmietany kremówki

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka razem z przekrojonymi na ćwiartkę cebulami obsmażyć na oleju z każdej strony, aż zrobią się złoto-brązowe. Dodać wino i zeskrobać z dna smak który powstał. Dodać pokrojone pozostałe warzywa, tymianek i iście laurowe. Zalać 2 litrami gorącej wody i gotować około 45 minut. Zupę odcedzić. Z udek obrać mięso. Około 200 g dodać do wywaru i zmiksować. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy i dalej miksować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę mięsa pokroić na kawałki i podawać posypane na mięsie.

Krem jaglany z sosem owocowym

Składniki:

100 g kaszy jaglanej

mleko roślinne

masło

szczypta soli

1 paczka mrożonych owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą aż popłynie czysta woda. Podprażyć na suchej patelni ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Zalać mlekiem, aż kasza będzie przykryta, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza wypije mleko dolać, aby ponownie była przykryta. Gotować tak, aż kasza będzie rozgotowana. Zmiksować na gładki krem z dodatkiem 2-3 łyżek masła. Jeśli będzie za gęsty rozrzedzić mlekiem. W czasie gdy gotuje się kasza zmiksować owoce, a następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Krem podawać polany sosem owocowym.

Purée z zielonego groszku z szynką i jajkami

Składniki:

1 opakowanie mrożonego, zielonego groszku

2 ząbki czosnku

4 łyżki kwaśnej śmietany

4 łyżki masła

4 duże plastry szynki

Pieprz

Sól

Sposób przygotowania:

W ganku zagotować wodę z ząbkami czosnku. Dodać groszek i pół łyżeczki soli. Gotować aż groszek będzie miękki, odcedzić i zmiksować przy pomocy robota kuchennego, dodać śmietanę i masło, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Plastry szynki obsmażyć z obu stron na suchej patelni aby się lekko zarumieniły. Jajka usmażyć aby żółtko było lejące. Ciepłe purée z groszku podawać z plastrami ciepłej szynki i sadzonym jajkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości