Mango Smoothie
Składniki:
1 dojrzałe mango
0,5 litra soku pomarańczowego
1 banany
sok z jednej cytryny
miód
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mango obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składnik z wyjątkiem listków mięty zmiksować razem. Dosłodzić według preferencji. Przelać do szklanek i udekorować listkami mięty.
Koktajl warzywno-owocowy
Składniki:
5-6 liści jarmużu
duża garść liści szpinaku
1 awokado
1 ananas
1 zielony ogórek
500 ml soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
Jarmuż i szpinak umyć. Jarmuż porwać na małe kawałki, odrywając od twardych łodyg. Awokado i ananasa obrać i pokroić na kawałki. Ogórka pokroić na kawałki. Wszystko razem zmiksować z sokiem jabłkowym.
Orzechowy koktajl
Składniki:
500 ml mleka roślinnego np. owsianego lub migdałowego
2 banany
100 g tartych orzechów laskowych
2 łyżki zarodków pszennych
2 łyżki miodu
gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gładki, jednolity napój. Doprawić do smaku gałką muszkatołową.
Kremowa zupa z kurczaka
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
olej do smażenia
200 ml białego, wytrawnego wina
2 cebule
2 pory
4 łodygi selera naciowego
2 łodygi tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka mąki pszennej
300 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Udka kurczaka razem z przekrojonymi na ćwiartkę cebulami obsmażyć na oleju z każdej strony, aż zrobią się złoto-brązowe. Dodać wino i zeskrobać z dna smak który powstał. Dodać pokrojone pozostałe warzywa, tymianek i iście laurowe. Zalać 2 litrami gorącej wody i gotować około 45 minut. Zupę odcedzić. Z udek obrać mięso. Około 200 g dodać do wywaru i zmiksować. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy i dalej miksować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę mięsa pokroić na kawałki i podawać posypane na mięsie.
Krem jaglany z sosem owocowym
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
mleko roślinne
masło
szczypta soli
1 paczka mrożonych owoców leśnych
Sposób przygotowania:
Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą aż popłynie czysta woda. Podprażyć na suchej patelni ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Zalać mlekiem, aż kasza będzie przykryta, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza wypije mleko dolać, aby ponownie była przykryta. Gotować tak, aż kasza będzie rozgotowana. Zmiksować na gładki krem z dodatkiem 2-3 łyżek masła. Jeśli będzie za gęsty rozrzedzić mlekiem. W czasie gdy gotuje się kasza zmiksować owoce, a następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Krem podawać polany sosem owocowym.
Purée z zielonego groszku z szynką i jajkami
Składniki:
1 opakowanie mrożonego, zielonego groszku
2 ząbki czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki masła
4 duże plastry szynki
Pieprz
Sól
Sposób przygotowania:
W ganku zagotować wodę z ząbkami czosnku. Dodać groszek i pół łyżeczki soli. Gotować aż groszek będzie miękki, odcedzić i zmiksować przy pomocy robota kuchennego, dodać śmietanę i masło, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Plastry szynki obsmażyć z obu stron na suchej patelni aby się lekko zarumieniły. Jajka usmażyć aby żółtko było lejące. Ciepłe purée z groszku podawać z plastrami ciepłej szynki i sadzonym jajkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN