Lato rozpoczęło się w najlepsze. Słońce i upały z jednej strony cieszą, z drugiej stają się problemem, zwłaszcza, gdy odbierają nam chęć do jedzenia. Regularne spożywanie posiłków jest przecież istotne zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki. Co zatem jeść na śniadanie w upały?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy uczestnika programu MasterChef Adama Kozaneckiego i szefa kuchni Magdalenę Domowicz. Przygotowali: sałatkę z zielonej fasolki szparagowej oraz letnie koktajle i smoothie. Pyszności!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Długosz-Nikiel, uczestniczkę programu "Ugotowani", której w naszym studiu towarzyszył mąż. Inspiracją dla ich menu są kolory. W tym celu warzywa i owoce podzielili na kilka grup kolorystycznych. Skorzystajcie z ich przepisów na: smoothie z jarmużem, szpinakiem, kiwi i ogórkiem oraz zupę krem z kalafiora, pora, selera, pietruszki z dodatkiem czosnku i cebuli. Przygotowali też pyszne penne z sosem pomidorowym, a na deser kaszę jaglaną na mleku kokosowym.
Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.
Sylwia Bożęcka prowadzi bloga z przepisami dla małych alergików. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak wykonać dania dla dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry. Przygotowała: naleśniki bez glutenu, jaj i mleka, smoothie, kotleciki mielone, sałatkę oraz amarantusowe kulki.