Śniadania w upalne dni
Ciepłe i rozgrzewające owsianki poszły w odstawkę. Gdy temperatura za oknem przekracza 25 stopni, nasze preferencje kulinarne ulegają całkowitej zmianie. Jedyne, o czym marzymy, to orzeźwiające napoje i lekkie potrawy.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Jak powszechnie wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje nam energię i siłę do działania. Niestety, lato rządzi się swoimi prawami, a wysokie temperatury sprawiają, że rano ciężko nam cokolwiek zjeść. Z tego powodu zdarza nam się pomijać posiłki. Jak można się domyślać, to olbrzymi błąd. Co zatem jeść na śniadanie w upały, aby pierwszy posiłek był dla nas przyjemnością, a nie karą?
Zdrowe i odżywcze smoothie na śniadanie w upały
Pierwszą propozycją dla porannych niejadków jest orzeźwiające smoothie. To idealny sposób, aby w lekkim napoju przyjąć wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Co więcej, koktajl taki możemy codziennie urozmaicać smakowo. Wystarczy zmienić owoce, warzywa, dodać białko smakowe czy zamiast mleka, użyć jogurt lub napój roślinny. Dla podbicia kalorii dodać możemy także płatki owsiane bądź jaglane oraz orzechy. Ważna informacja dla zapracowanych – posiłek taki gotowy jest w 5 minut i nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
- Leśny koktajl
- Koktajl na olśniewającą urodę
- Smoothie owocowe na zsiadłym mleku
- Zielone smoothie z bananem i awokado
- Koktajl z melonem i trzy rodzaje smoothie: z awokado, z brokułem, z marchewką
Owocowe bowle na śniadanie w upały
Co powiecie na zdrową wersje lodów na śniadanie? Naszą kolejną propozycją są owocowe bowle. Wystarczy wieczorem umieścić w zamrażarce pokrojone na kawałki owoce np. banany, truskawki, maliny, porzeczki, mango czy brzoskwinie, a rano zmiksować je w kielichu blendera z dodatkiem jogurtu. Całość przelewamy do miseczki, dodajemy świeże owoce, płatki lub granolę, masło orzechowe bądź inną pastę i voilà. Zdrowy i zbilansowany posiłek gotowy.
- Mango Breakfast Bowl
- Kokosowy bowl
- Bananowy bowl z miso
- Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku
Twarożek na śniadanie w upały
Latem bazarki nabierają kolorów, a warzywa i owoce smakują lepiej niż kiedykolwiek. Pomidory, ogórki, szparagi, cukinia, groszek cukrowy czy rzodkiewka - wybór jest naprawdę duży. Polecamy zatem korzystać z tego, co dała nam natura i zrobić pyszny twarożek z dodatkiem sezonowych warzyw. Schłodzona pasta podana z pajdą świeżego chleba skusi nawet niejadka. Dla fanów słodkości idealna będzie także wersja z owocami i dżemami.
Zobacz także:
- Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela
- Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
- Pomysły na śniadanie w letni poranek. Zrób pyszną przyjemność sobie i bliskim
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Alexander Spatari/Getty Images