Koktajl z melonem i trzy rodzaje smoothie: z awokado, z brokułem, z marchewką - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej

Zielone koktajle z warzyw
Zielone koktajle z warzyw - świetne źródło zdrowia
Źródło: fcafotodigital/Getty Images
Zielone warzywa zawierają bardzo dużo chlorofilu. Im więcej go spożywamy, tym lepszy jest stan naszej flory jelitowej i ogólny stan zdrowia. Świetnie się sprawdzą również różne zielone koktajle i smoothie. Najlepszymi, prostymi przepisami podzieliła się dietetyk kliniczny - Hanna Stolińska.

Zielone warzywa, między innymi dzięki dużej zawartości chlorofilu, oczyszczają i wzmacniają organizm człowieka. Dlatego tak warto sięgać po nie jak najczęściej, w różnej postaci, również płynnej.

Energetyczny koktajl z melonem - przepis

  • 100g ogórka
    • 120g melona
      • garść szpinaku (25g)
        • plaster imbiru (5g)
          • łyżeczka soku z cytryny
            • 1 szklanka lekkiego naparu z zielonej herbaty

              Smoothie z awokado - przepis

              • szklanka świeżego soku pomarańczowego
                • 1 kiwi (75g)
                  • 1/3 awokado (40g)
                    • garść szpinaku (25g)
                      • pół łyżeczki oleju lnianego tłoczonego na zimno
                        • 2 listki mięty
                          • 4 listki bazylii

                            Smoothie z brokułem - przepis

                            • 1 szklanka soku jabłkowego
                              • 2 garści szpinaku (50g)
                                • 50g różyczek brokułu
                                  • garść truskawek (60g)
                                    • łyżeczka nasion słonecznika (5g)

                                      Smoothie z marchewką - przepis

                                      • garść szpinaku (25g)
                                        • garść jarmużu (20g)
                                          • garść rukoli (20g)
                                            • 1 marchewka (100g)
                                              • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                • 1 szklanka soku jabłkowego

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                  Źródło: Hanna Stolińska

                                                  Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana