Batony czekoladowe z cieciorką - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej na opóźnianie efektów starzenia

Batony czekoladowe z cieciorką
Batony czekoladowe z cieciorką
Źródło: Eva Gruendemann/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przygotowane zostały dania, które są nie tylko pyszne, ale również opóźniają efekty starzenia. Swoimi przepisami podzieliła się dietetyk Hanna Stolińska. Jak zrobić batony czekoladowe z cieciorką?

Batony czekoladowe z cieciorką - przepis

Składniki:

  • Mleczko kokosowe (21%) - 20 g (1 x Łyżka) 
    • Erytrytol - 10 g (2 x Łyżeczka) 
      • Ciecierzyca (w zalewie) - 20 g (2 x Łyżka) 
        • Czekolada gorzka – 7 g (1 x Kostka) 
          • Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x Łyżka) 
            • Słonecznik, nasiona, łuskane - 5 g (0.5 x Łyżka) 
              • Mąka ryżowa - 5 g (0.5 x Łyżka) 
                • Sól biała - 1 g (1 x Szczypta) 
                  • Soda oczyszczona - 1g (1 x Szczypta) 
                    • Kardamon - 2 g (0.5 x Łyżeczka) 
                      • Cynamon - 2 g (0.5 x Łyżeczka) 
                        • Kakao 16%, proszek - 2 g (0.2 x Łyżeczka)
                          • Borówki amerykańskie - 100 g (2 x Garść)

                            Batony czekoladowe z cieciorką - sposób przygotowania

                            1. Miksujemy w malakserze/ blenderze sezam i słonecznik do konsystencji przypominającej mokrą mąkę. Odkładamy na bok.
                              1. Mielimy ryż brązowy na mąkę (nie musimy kupować gotowej mąki ryżowej) i mieszamy z mąką sezamowo-słonecznikową.
                                1. Miksujemy ugotowaną ciecierzycę z mleczkiem, kakao, przyprawami.
                                  1. Dodajemy mączną mieszaninę oraz erytrol.
                                    1. Wykładamy małą foremkę keksówkę do pieczenia papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok 20-25 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
                                      1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone ciasto. Odstawiamy by czekolada stężała.
                                        1. Kroimy na 5 porcji. Podajemy z borówkami.

                                          Zobacz też:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: Hanna Stolińska

                                          Źródło zdjęcia głównego: Eva Gruendemann/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości