Placki z krewetkami i zielonym groszkiem - przepis
Składniki:
- Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
- Krewetki tygrysie - 250 g (20 x Sztuka)
- Groszek zielony, mrożony - 70 g (0.5 x Porcja)
- Imbir - 5 g (1 x Plaster)
- Papryczka ostra (chili) - 10 g (0.5 x Sztuka)
- Sezam, nasiona - 10 g (1 x Łyżka)
- Kolendra (świeża) - 5 g (5 x Listek)
- Limonka - 10 g (0.2 x Sztuka)
- Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
- Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
- Ksylitol - 2 g (0.3 x Łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 20 g (2 x Łyżka)
- Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
- Ryż brązowy, gotowany - 150 g (11 x Łyżka)
Placki z krewetkami i zielonym groszkiem - sposób przygotowania
- Krewetki i groszek rozmrażamy i osuszamy. Odrywamy ogonki i oczyszczamy krewetki jeśli jest taka konieczność, pozostawiamy samo mięso.
- W rozdrabniaczu blendera drobno siekamy obraną szalotkę, czosnek, chili, obrany i pokrojony na plasterki imbir, skórkę z limonki, sezam, kolendrę.
- Dodajemy krewetki i groszek i jeszcze przez chwilę wszystko miksujemy. Wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcję masy krewetkowej, formujemy w dłoni placki. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na umiarkowanym ogniu po około 2 minuty z każdej strony (smażymy placki z połowy ilości masy).
- Podajemy z jogurtem posypanym chili, świeżą kolendrą, kawałkami limonki do skropienia. Podajemy z ryżem.
Zobacz także:
- Jak jeść krewetki w restauracji, w domu? Krewetki tygrysie, białe, argentyńskie
- Jej wysokość - krewetka. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: oska25/Getty Images
podziel się: