- Do czego służą batony proteinowe?
- Przepisy na przygotowanie zdrowych batonów proteinowych
- Jak przygotować owsiane i malinowe batony proteinowe?
- Jak przygotować batony proteinowe bez pieczenia?
Zobacz też:
Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
Batony proteinowe można jeść po każdym wysiłku. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a większość składników kupimy w dowolnym hipermarkecie.
Do czego służą batony proteinowe?
Batony proteinowe to niemalże obowiązkowy element diety wszystkich osób aktywnych fizycznie. Są przekąskami, które świetnie sprawdzą się po treningu na siłowni, po wyczerpującym biegu lub jeździe na rowerze. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, można więc zastąpić nimi słodycze, co jest szczególnie przydatne podczas kuracji odchudzającej. Batony proteinowe to źródło składników odżywczych, dzięki którym struktury mięśniowe mogą się rozwijać. Te zdrowe przekąski zawierają duże ilości białka, węglowodanów oraz niewielkie ilości tłuszczów. Batony, szczególnie domowej roboty, są często pozbawione szkodliwych substancji słodzących i nie powodują tycia.
Baton proteinowy to także skuteczny sposób na zabicie głodu. Nawet niewielki batonik może nas nasycić, a co najważniejsze, jego koszt produkcji jest niewielki. Taka przekąska zapobiega nawrotom głodu i daje uczucie sytości, co jest szczególnie istotne podczas diety redukcyjnej.
Przepisy na przygotowanie zdrowych batonów proteinowych
Wśród zwolenników tego typu domowych wypieków dużą popularnością cieszą się klasyczne batoniki proteinowe z czekoladą . Do przygotowania porcji dla 3–4 osób potrzeba następujących składników:
· 3 miarki roślinnej odżywki białkowej,
· ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
· ¼ szklanki kawałków gorzkiej czekolady,
· 1 łyżka mleka roślinnego,
· 1 łyżka syropu klonowego,
· 1 łyżeczka oleju kokosowego,
· 1 łyżka siemienia lnianego,
· garść nasion dyni lub słonecznika.
Przygotowanie:
1. Olej kokosowy, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy należy rozgrzać na patelni i zdjąć z palnika, gdy płyn zacznie się pienić. Do całości należy dodać czekoladę, wymieszać i odstawić na 2 minuty.
2. Po 2 minutach można już wymieszać całość, dosypać wanilię i szczyptę soli.
3. Do masy czekoladowej należy dodać zblendowane nasiona dyni, słonecznika i siemienia lnianego.
4. Roztopioną czekoladę z nasionami należy mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Na sam koniec trzeba dodać odżywkę białkową i wszystko dokładnie wymieszać.
6. Tak przygotowaną masę rozkładamy na pergaminie w małych porcjach i wkładamy do piekarnika.
7. Gotowe czekoladowe batoniki proteinowe domowej roboty mogą leżeć w lodówce nawet kilka tygodni.
Jak przygotować owsiane i malinowe batony proteinowe?
Domowe batony proteinowe dobrze uzupełniają energię utraconą podczas wysiłku fizycznego. Do przyrządzenia porcji dla 4 osób należy przygotować:
· 6 łyżek płatków owsianych,
· ok. 20–25 g rodzynek,
· mąka z płatków owsianych lub mąka kokosową,
· 6 dowolnych orzechów,
· mleko migdałowe.
Przygotowanie:
1. Najpierw należy przygotować płatki, aby nadawały się do dalszego przetwarzania.
2. Odżywkę białkową należy wymieszać z mlekiem, mąką, rodzynkami i orzechami, a następnie dodać do płatków. Tu warto pamiętać, aby w powstałej masie nie było nadmiaru wody – warto wcześniej ją odsączyć.
3. Powstałą masę należy wymieszać, rozwałkować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika.
4. Gdy batony już się upieką, należy je włożyć do zamrażarki. Najlepsze batony proteinowe z płatkami owsianymi wychodzą wtedy, gdy pierwsze zamrożenie nie trwa dłużej niż 30 minut.
5. Aby przekąska się nie zepsuła, należy przechowywać ją w lodówce.
Malinowe batony są szczególnie lubiane przez dzieci, ale smakują również dorosłym!
Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzeba:
· ⅓ szklanki malin,
· 4 łyżki płatków owsianych,
· ¼ szklanki syrop z agawy i tyle samo siemienia lnianego,
· ⅓ szklanki masła orzechowego,
· 3 miarki odżywki białkowej.
Przygotowanie:
1. Masło orzechowe należy wymieszać z syropem z agawy i zagotować całość na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Następnie można dosypać płatki owsiane wraz z siemieniem lnianym i białkiem.
3. Gdy masa będzie przygotowana, należy dorzucić maliny.
4. Gotową masę kroi się na części i umieszcza w piekarniku.
5. Po godzinie pieczenia należy je schłodzić i schować w hermetycznym pojemniku do lodówki.
Jak przygotować batony proteinowe bez pieczenia?
Brak piekarnika nie oznacza braku możliwości na przygotowanie batonika proteinowego – można to zrobić również w inny sposób. Do przyrządzenia porcji dla 2–3 osób należy przygotować następujące składniki:
· 100 g odżywki białkowej,
· 30–40 g dowolnych orzechów,
· 30–40 g rodzynek lub innych suszonych owoców,
· 25 g wiórek kokosowych,
· 50 g płatków owsianych.
Oprócz wyżej wymienionych składników można dodać 60 g gorzkiej czekolady, o ile obecność cukru nie będzie stanowić problemu.
Przygotowanie:
1. Przygotowanie batona należy zacząć od wymieszania orzechów i rodzynek.
2. Podgrzewamy mleko z czekoladą, dżemem i masłem.
3. Rozczyn wlewamy do garnka z orzechami i suszonymi owocami, mieszamy, aż składniki się rozpuszczą.
4. Całość wlewamy do suchej masy z odżywki, wiórek i płatków, a następnie wykładamy na papier do pieczenia.
5. Po uformowaniu batoników z masy wkładamy je do lodówki, nawet na całą noc. Rano będą czekać najlepsze batony proteinowe, które będzie można zjeść np. po treningu.
Zobacz też:
- Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż >>>
- Uderz dietą w nadciśnienie. Przepisy wg wytycznych NFZ testuje Piotr Kucharski
- Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN