Faszerowana focaccia
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 420 ml wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g mrożonych liści szpinaku
- 50 g szynki dojrzewającej
- 100 g fety
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
Zobacz też: Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana >>>
Sposób przygotowania:
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W czasie wyrastania ciasta, przesmażyć szpinak, przyprawić go sola i pieprzem. Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kwadraty podobnej wielkości. Jeden ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Na nim ułożyć szpinak, porwać na kawałki i poukładać szynkę i pokruszyć fetę i posypać pomidorami suszonymi. Wszystko przykryć drugim plackiem. Wierzch skropić oliwą z oliwek. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia.
Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.
Pożywna słoikowa sałatka
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ogórek
- 2 młode marchewki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 16 pomidorków koktajlowych
Zobacz też: Falafel z sałatką, tarta falafel z kremem i zupa pomidorowa. Przepisy Jagny Niedzielskiej >>>
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączyć. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej przez 20 sekund paprykę i kmin. Dodać ciecierzycę i wszystko razem podsmażyć przez kilka minut. Wystudzić i przełożyć na dno 4 słoików.
Ogórka pokroić w kostkę i przełożyć do słoików. Pomidorki pokroić na połówki i przełożyć do słoików. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na wierzch ogórków. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek. Zakręcić, przed zjedzeniem wymieszać.
Ciasteczka z masłem orzechowym
składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g masła
- 270 g masła orzechowego
- 160 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 70 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
Zobacz też: Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem >>>
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać. Dodać masło i masło orzechowe i przy pomocy robota kuchennego dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzeszki i ponownie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Widelcem rozpłaszczyć każdą kulkę. Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut aż będą złotobrązowe.
Domowy izotonik
Składniki:
- 1 litr wody
- 3-4 łyżki miodu
- szczypta soli
- sok z jednej cytryny
- ewentualnie do smaku: truskawki, mięta
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszać. Przelać do butelki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN