Przepisy kulinarne

Co jeść w podróży? Przepisy na podróżne przekąski wg Piotra Kucharskiego

Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą w drogę? Piotr Kucharski zaproponował nam dziś przepisy na dania, które idealnie się do tego nadają: faszerowana focaccia, sałatka słoikowa, ciasteczka z masłem orzechowym i domowy izotonik.

Faszerowana focaccia

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 420 ml wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g mrożonych liści szpinaku
  • 50 g szynki dojrzewającej
  • 100 g fety
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju

Zobacz też: Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana >>> 

Sposób przygotowania:

W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W czasie wyrastania ciasta, przesmażyć szpinak, przyprawić go sola i pieprzem. Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kwadraty podobnej wielkości. Jeden ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Na nim ułożyć szpinak, porwać na kawałki i poukładać szynkę i pokruszyć fetę i posypać pomidorami suszonymi. Wszystko przykryć drugim plackiem. Wierzch skropić oliwą z oliwek. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia.

Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.

Pożywna słoikowa sałatka

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ogórek
  • 2 młode marchewki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 16 pomidorków koktajlowych

Zobacz też: Falafel z sałatką, tarta falafel z kremem i zupa pomidorowa. Przepisy Jagny Niedzielskiej >>> 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączyć. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej przez 20 sekund paprykę i kmin. Dodać ciecierzycę i wszystko razem podsmażyć przez kilka minut. Wystudzić i przełożyć na dno 4 słoików.

Ogórka pokroić w kostkę i przełożyć do słoików. Pomidorki pokroić na połówki i przełożyć do słoików. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na wierzch ogórków. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek. Zakręcić, przed zjedzeniem wymieszać.

Ciasteczka z masłem orzechowym

składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 270 g masła orzechowego
  • 160 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 70 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych

Zobacz też: Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem >>> 

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać. Dodać masło i masło orzechowe i przy pomocy robota kuchennego dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzeszki i ponownie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Widelcem rozpłaszczyć każdą kulkę. Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut aż będą złotobrązowe.

Domowy izotonik

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny
  • ewentualnie do smaku: truskawki, mięta

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszać. Przelać do butelki.

Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0