Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem

Zobacz przepisy na zieloną szakszukę, tosty z pastą z bobu, wołowinę z bobem i fasolką oraz na oryginalne ziemniaczki z bobem i ogórkami małosolnymi. Tak Piotr Kucharski szaleje w kuchni!

Więcej: 

Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni

Zielona szakszuka

Składniki:

  • masło
    • 3-4 młode pory
      • 200 g bobu
        • 200 g zielonej fasolki szparagowej
          • 1 pęczek zielonych szparagów
            • 1 pęczek koperku
              • 6 małych jajek
                • sól i pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  Na maśle podsmażyć pokrojone w plasterki młode pory. Dodać pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi, dusić razem przez 4-5 minut. Dodać ugotowany i obrany bób oraz ugotowaną fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość 3-4 minuty, przyprawić solą i pieprzem. Następnie zrobić sześć wgłębień i wbić w nie jajka. Ponownie przyprawić. Przykryć pokrywką i zostawić aż jajka się zetną ale żeby żółtka były płynące. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

                  Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

                  Tosty z pastą z bobu

                  Składniki:

                  • 300 g bobu
                    • garść rukoli
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 30 g twardego sera dojrzewającego np. pecorino
                          • 70 ml oliwy z oliwek
                            • skórka i sok z połówki cytryny
                              • sól i pieprz
                                • 6 kromek chleba na zakwasie

                                  Sprawdź też: 

                                  Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta

                                  Sposób przygotowania:

                                  Bób ugotować a następnie obrać. Jedną czwartą zmiksować blenderem z rukolą, oliwą, serem, czosnkiem, solą i pieprzem, skórką i sokiem z cytryny na pastę. Dodać resztę bobu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

                                  Chleb skropić oliwą z oliwek i opiec w rozgrzanym piekarniku. Pastę nałożyć na ciepłe chrupiące tosty.

                                  Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

                                  Wołowina z sałatką z bobu i fasolki

                                  Składniki:

                                  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
                                    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                      • 1 ząbek czosnku
                                        • 10 suszonych pomidorów z oliwy
                                          • 200 g bobu
                                            • 300 g fasolki szparagowej
                                              • sól
                                                • świeżo zmielony pieprz
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • 300 g polędwicy wołowej
                                                      • 2 łyżki masła
                                                        • gałązka rozmarynu
                                                          • 2 ząbki czosnku

                                                            Przygotowanie:

                                                            W misce wymieszać ze sobą musztardę, posiekany czosnek, sok z cytryny i drobno pokrojone pomidory. Dodać ugotowany i obrany bób i ugotowaną fasolkę, wszystko delikatnie wymieszać.

                                                            Polędwicę przyprawić solą i usmażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią. Dodać masło, czosnek i rozmaryn. Polewać aromatyzowanym tłuszczem po mięsie przez kilka minut. W trakcie przyprawić pieprzem. Odstawić mięso na 4 minuty żeby odpoczęło. Następnie pokroić na plasterki i ułożyć na sałatce.

                                                            Fot. Tomasz Urbanek / EastNews

                                                            Młode ziemniaczki z bobem i ogórkami małosolnymi

                                                            Składniki:

                                                            • 1 młoda cebula
                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                • 400 g młodych ziemniaków
                                                                  • 200 g bobu
                                                                    • pęczek natki pietruszki
                                                                      • 2-3 gałązki mięty
                                                                        • pęczek dymki
                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                            • 4 ogórki małosolne
                                                                              • sól i pieprz
                                                                                • kwaśna śmietana do podania

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ziemniaki ugotować, bób przełożyć na sito i ustawić je na gotujących się ziemniaczkach. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ugotowane ziemniaczki pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany i obrany bób. Wszystko przez chwilę podsmażyć przez 4-5 minut. Następnie dodać posiekane zioła oraz ogórki małosolne pokrojone na 1 cm kawałki. Całość smażyć przez 2-3 minuty. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

                                                                                  Więcej:

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości