Przepisy kulinarne

Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem

Zobacz przepisy na zieloną szakszukę, tosty z pastą z bobu, wołowinę z bobem i fasolką oraz na oryginalne ziemniaczki z bobem i ogórkami małosolnymi. Tak Piotr Kucharski szaleje w kuchni!

Więcej: Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni

Zielona szakszuka

Składniki:

  • masło
  • 3-4 młode pory
  • 200 g bobu
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek koperku
  • 6 małych jajek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażyć pokrojone w plasterki młode pory. Dodać pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi, dusić razem przez 4-5 minut. Dodać ugotowany i obrany bób oraz ugotowaną fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość 3-4 minuty, przyprawić solą i pieprzem. Następnie zrobić sześć wgłębień i wbić w nie jajka. Ponownie przyprawić. Przykryć pokrywką i zostawić aż jajka się zetną ale żeby żółtka były płynące. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Zielona szakszuka

Fot. Tomasz Urbanek / EastNews


Tosty z pastą z bobu

Składniki:

  • 300 g bobu
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g twardego sera dojrzewającego np. pecorino
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • skórka i sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • 6 kromek chleba na zakwasie


Sprawdź też: Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta


Sposób przygotowania:

Bób ugotować a następnie obrać. Jedną czwartą zmiksować blenderem z rukolą, oliwą, serem, czosnkiem, solą i pieprzem, skórką i sokiem z cytryny na pastę. Dodać resztę bobu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Chleb skropić oliwą z oliwek i opiec w rozgrzanym piekarniku. Pastę nałożyć na ciepłe chrupiące tosty.

Tosty z pastą z bobu

Fot. Tomasz Urbanek / EastNews


Wołowina z sałatką z bobu i fasolki

Składniki:

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • 200 g bobu
  • 300 g fasolki szparagowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W misce wymieszać ze sobą musztardę, posiekany czosnek, sok z cytryny i drobno pokrojone pomidory. Dodać ugotowany i obrany bób i ugotowaną fasolkę, wszystko delikatnie wymieszać.

Polędwicę przyprawić solą i usmażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią. Dodać masło, czosnek i rozmaryn. Polewać aromatyzowanym tłuszczem po mięsie przez kilka minut. W trakcie przyprawić pieprzem. Odstawić mięso na 4 minuty żeby odpoczęło. Następnie pokroić na plasterki i ułożyć na sałatce.

Wołowina z bobem

Fot. Tomasz Urbanek / EastNews


Młode ziemniaczki z bobem i ogórkami małosolnymi

Składniki:

  • 1 młoda cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 200 g bobu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki mięty
  • pęczek dymki
  • oliwa z oliwek
  • 4 ogórki małosolne
  • sól i pieprz
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, bób przełożyć na sito i ustawić je na gotujących się ziemniaczkach. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ugotowane ziemniaczki pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany i obrany bób. Wszystko przez chwilę podsmażyć przez 4-5 minut. Następnie dodać posiekane zioła oraz ogórki małosolne pokrojone na 1 cm kawałki. Całość smażyć przez 2-3 minuty. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.



Więcej:

Co sądzisz o tym artykule?
80
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0