Przepisy kulinarne

Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta

Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN:  jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką. 

  • Nie tylko olej z czarnuszki. Jak podawać czarnuszkę? Pomysły Piotra Kucharskiego
  • Jajecznica z awokado i nasionami czarnuszki - przepis
  • Pasta z twarogu i pora - przepis
  • Chlebki nann z czarnuszką - przepis i przygotowanie
  • Pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą i czarnuszką - przepis
  • Właściwości czarnuszki. Kiedy stosować czarnuszkę?

Zobacz też: Jak obniżyć cholesterol? Dieta i produkty obniżające cholesterol >>>

Jajecznica z awokado i czarnuszką

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Sposób przygotowania:

Awokado obrać i pokroić na plasterki. Czarnuszkę lekko rozetrzeć w moździerzu. Jedną łyżkę masła rozpuścić na patelni. Wbić jajka i wymieszać. Smażyć na małym ogniu dokładając po jednej łyżce masła. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka ułożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone awokado i posypać czarnuszką.

Zobacz też: Ser koryciński w kuchni - przepisy Mikołaja Reya >>>

Pasta z twarogu i pora

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • mleko
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • kilka włoskich orzechów
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam, czarnuszkę i orzechy wymieszać i podprażyć na patelni, następnie przełożyć z 0,5 łyżeczką soli do moździerza i lekko rozetrzeć, połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu z czarnuszką, całość skropić oliwą. Podawać z pieczywem

Zobacz też: Jak szybko i skutecznie oczyścić organizm z toksyn? >>>

Chlebki nann z czarnuszką

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • klarowane masło
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0.5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach.

Zobacz też: Kuchnia Polana pachnąca grzybami. Mniam! >>>

Pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą i czarnuszką

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki masła
  • 400 g kiszonej kapusty
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • pęczek dymki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folie aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 35-40 minut w zależności jak duże mamy ziemniaki. Po tym czasie nakłuć je widelcem i jeśli są jeszcze twarde przedłużyć czas pieczenia.

W czasie gdy ziemniaki się pieką podsmażyć na patelni pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać masło i pokrojoną cebulę i papryczkę chilli. Całość chwile smażyć razem. Dodać pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawić pieprzem i czarnuszką. Całość dusić na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem lekko podlewając wodą.

Upieczone ziemniaki rozkroić na krzyż. Rozchylić a do środka nałożyć kapustę kiszoną. U góry posypać posiekaną dymką.

Egipcjanie twierdzili, że czarnuszka jest dobra na wszystko. Jakie są zatem zalety tej przyprawy? Na jakie schorzenie działa? Z czym dobrze smakuje? Nasiona, czy olej? W jakiej postaci najlepiej podawać czarnuszkę?

Sprawdziła to prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.

Zobacz też: Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki >>>

Właściwości lecznicze nasion czarnuszki:

  • antynowotworowe
  • antyoksydacyjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwastmatyczne
  • przeciwalergiczne
  • wspomaga wątrobę

Czarnuszkę można stosować również przy:

  • trądziku
  • atopowym zapaleniu skóry
  • czyrakach
  • wspomaga gojenie ran
  • reguluje gospodarkę lipidową
  • reguluje gospodarkę cukrową
  • sprzyja kobietom i mężczyznom zawiera bowiem substancje podobne do estrogenów i testosteronu. 
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
5
1