Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN: jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką.
Nie tylko olej z czarnuszki. Jak podawać czarnuszkę? Pomysły Piotra Kucharskiego
Jajecznica z awokado i nasionami czarnuszki - przepis
Pasta z twarogu i pora - przepis
Chlebki nann z czarnuszką - przepis i przygotowanie
Pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą i czarnuszką - przepis
Awokado obrać i pokroić na plasterki. Czarnuszkę lekko rozetrzeć w moździerzu. Jedną łyżkę masła rozpuścić na patelni. Wbić jajka i wymieszać. Smażyć na małym ogniu dokładając po jednej łyżce masła. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka ułożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć pokrojone awokado i posypać czarnuszką.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam, czarnuszkę i orzechy wymieszać i podprażyć na patelni, następnie przełożyć z 0,5 łyżeczką soli do moździerza i lekko rozetrzeć, połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu z czarnuszką, całość skropić oliwą. Podawać z pieczywem
Drożdże wymieszać z wodą. Dodać mąkę, sól, olej i jogurt, a następnie wymieszać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez ok 10 min. Ciasto powinno być dosyć luźne. Odstawić na 3-4 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 6 równych części i rozwałkować na owalne placki o grubości ok 0.5 cm (niezbyt cienkie). Posmarować klarowanym masłem i posypać czarnuszką ułożyć po 3-4 placki na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika. Wyjmować po ok 5-7 minutach.
Ziemniaki skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folie aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 35-40 minut w zależności jak duże mamy ziemniaki. Po tym czasie nakłuć je widelcem i jeśli są jeszcze twarde przedłużyć czas pieczenia.
W czasie gdy ziemniaki się pieką podsmażyć na patelni pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać masło i pokrojoną cebulę i papryczkę chilli. Całość chwile smażyć razem. Dodać pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawić pieprzem i czarnuszką. Całość dusić na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem lekko podlewając wodą.
Upieczone ziemniaki rozkroić na krzyż. Rozchylić a do środka nałożyć kapustę kiszoną. U góry posypać posiekaną dymką.
Egipcjanie twierdzili, że czarnuszka jest dobra na wszystko. Jakie są zatem zalety tej przyprawy? Na jakie schorzenie działa? Z czym dobrze smakuje? Nasiona, czy olej ? W jakiej postaci najlepiej podawać czarnuszkę ?