Maślaki w zupie, cudna sprawa
Składniki:
500 g maślaków
3 ziemniaki
bulion warzywno-drobiowy
3 cebule
majeranek świeży
lubczyk świeży
masło klarowane
100 g ser dojrzewającego
bagietka rustykalna
6 jajek
szpinak baby
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy razem do zeszklenia, po czym dodajemy maślaki. Dusimy razem 10-15 minut i podlewamy bulionem, ale w niedużej ilości oraz dodajemy majeranek świeży i lubczyk. Dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku, i obtaczamy w nich kromki chleba, smażymy na złoty kolor. Pozostałe jajka sadzimy i układamy na grzankach. Do grzybów dodajemy szpinak, ser tarty, mieszamy, wylewamy na talerz i na wierzch kładziemy grzanki z jajkiem.
Opieńki do kwadratu i nie w słoiku jak zawsze
Składniki:
450 g opieńków
500 g łopatki
1 cebula
2 jajka
estragon świeży
4 szt. sera mozzarella
sól
pieprz czarny
2 łyżki bułki tartej
szczypiorek
masło klarowane
Przygotowanie:
Opieńki przesmażamy na maśle, pod koniec dodając szczypiorek. Przesmażone siekamy i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy żółtka, estragon, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki, w każdy wciskamy kostkę z sera, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Składniki:
ćwiartka kapusty włoskiej
2 cebule czerwone
3-4 pomidory malinowe
200 ml śmietanki 30 proc.
koperek
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę, po chwili posiekaną kapustę włoską. Smażymy razem chwilę, zdejmujemy z patelni i na tej samej przesmażamy opieńki. Dodajemy masło w trakcie. Łączymy z przesmażoną kapustą, pokrojonymi pomidorkami i śmietanką. Na tak przygotowanych opieńkach z kapustą podajemy kotleciki.
Pełna miska borowików z kurczakiem i jabłkiem
Składniki:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
siemię lniane
2 szkl. mleka
sól
pieprz
kminek mielony
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i po krótkim odpoczynku zabieramy się do smażenia. Usmażone układamy na talerzu i odstawiamy.
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 op. włoszczyzny
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Przygotowanie:
W garnku z włoszczyzną gotujemy udka do miękkości. Ugotowane rozrywamy widelcem na drobne kawałki a rosół cedzimy.
Składniki:
kilka borowików
2 jabłka antonówki
2 cebule
natka pietruszki
rozmaryn świeży
sól
pieprz
ok. 2 szkl. rosołu
150 ml śmietanki 30 proc.
100 g ser tartego dojrzewającego
świeży rozmaryn
drobny szczypiorek
50 g masła
50 g mąki
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i łączymy z mąką. Rosół zagotowujemy z gałązkami rozmarynu i po uzyskaniu jego mocnego aromatu odcedzamy. Gorący łączymy ze śmietanką i dodajemy do mąki i masła, jeszcze tarty ser, wszystko mieszamy, sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy pieprzem lub solą.
Na maśle klarowanym przesmażamy chwilę cebulę, dodajemy pokrojone borowiki, podlewamy wiśniówką i smażymy do momentu aż procenty wyparują. Dodajemy teraz pokrojone jabłko. Smażymy razem, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec natką pietruszki. Naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego, niedużą ilość sosu, potargany kurczak, dużą ilość grzybów, sos raz jeszcze i troszkę sera. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Po zapieczeniu wierzch dekorujemy borowikami w plasterkach usmażonymi na maśle i cząstkami jabłek oraz gałązkami rozmarynu i szczypiorku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN