Kuchnia Polana pachnąca grzybami. Mniam!

Zupa z grzybami
Zupa z grzybami

Maślaki w zupie, cudna sprawa

Składniki:

500 g maślaków

3 ziemniaki

bulion warzywno-drobiowy

3 cebule

majeranek świeży

lubczyk świeży

masło klarowane

100 g ser dojrzewającego

bagietka rustykalna

6 jajek

szpinak baby

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy razem do zeszklenia, po czym dodajemy maślaki. Dusimy razem 10-15 minut i podlewamy bulionem, ale w niedużej ilości oraz dodajemy majeranek świeży i lubczyk. Dwa jajka roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku, i obtaczamy w nich kromki chleba, smażymy na złoty kolor. Pozostałe jajka sadzimy i układamy na grzankach. Do grzybów dodajemy szpinak, ser tarty, mieszamy, wylewamy na talerz i na wierzch kładziemy grzanki z jajkiem.

Opieńki do kwadratu i nie w słoiku jak zawsze

Składniki:

450 g opieńków

500 g łopatki

1 cebula

2 jajka

estragon świeży

4 szt. sera mozzarella

sól

pieprz czarny

2 łyżki bułki tartej

szczypiorek

masło klarowane

Przygotowanie:

Opieńki przesmażamy na maśle, pod koniec dodając szczypiorek. Przesmażone siekamy i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy żółtka, estragon, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki, w każdy wciskamy kostkę z sera, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Składniki:

ćwiartka kapusty włoskiej

2 cebule czerwone

3-4 pomidory malinowe

200 ml śmietanki 30 proc.

koperek

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę, po chwili posiekaną kapustę włoską. Smażymy razem chwilę, zdejmujemy z patelni i na tej samej przesmażamy opieńki. Dodajemy masło w trakcie. Łączymy z przesmażoną kapustą, pokrojonymi pomidorkami i śmietanką. Na tak przygotowanych opieńkach z kapustą podajemy kotleciki.

Pełna miska borowików z kurczakiem i jabłkiem

Składniki:

1 szkl. mąki gryczanej

1 szkl. mąki pszennej

2 jajka

czarnuszka

siemię lniane

2 szkl. mleka

sól

pieprz

kminek mielony

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i po krótkim odpoczynku zabieramy się do smażenia. Usmażone układamy na talerzu i odstawiamy.

Składniki:

4 udka z kurczaka

1 op. włoszczyzny

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

Przygotowanie:

W garnku z włoszczyzną gotujemy udka do miękkości. Ugotowane rozrywamy widelcem na drobne kawałki a rosół cedzimy.

Składniki:

kilka borowików

2 jabłka antonówki

2 cebule

natka pietruszki

rozmaryn świeży

sól

pieprz

ok. 2 szkl. rosołu

150 ml śmietanki 30 proc.

100 g ser tartego dojrzewającego

świeży rozmaryn

drobny szczypiorek

50 g masła

50 g mąki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i łączymy z mąką. Rosół zagotowujemy z gałązkami rozmarynu i po uzyskaniu jego mocnego aromatu odcedzamy. Gorący łączymy ze śmietanką i dodajemy do mąki i masła, jeszcze tarty ser, wszystko mieszamy, sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy pieprzem lub solą.

Na maśle klarowanym przesmażamy chwilę cebulę, dodajemy pokrojone borowiki, podlewamy wiśniówką i smażymy do momentu aż procenty wyparują. Dodajemy teraz pokrojone jabłko. Smażymy razem, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec natką pietruszki. Naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego, niedużą ilość sosu, potargany kurczak, dużą ilość grzybów, sos raz jeszcze i troszkę sera. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Po zapieczeniu wierzch dekorujemy borowikami w plasterkach usmażonymi na maśle i cząstkami jabłek oraz gałązkami rozmarynu i szczypiorku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości