Jednymi z najczęściej zbieranych w naszym kraju grzybów są maślaki. Są one bardzo charakterystyczne i śluzowate. Wszystkie gatunki maślaków są jadalne, zatem bez obaw można zrobić z nich pyszny sos, zupę lub potrawkę. Gdzie rosną? Jak wyglądają? Jak je przyrządzić? Dowiesz się z naszego artykułu.
Grzyb siniak występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Można przyrządzić go na wiele sposobów. Nadaje się do marynowania, gotowania i smażenia. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?
Smardze to wiosenne grzyby przypominające plaster miodu. Jedne z najsmaczniejszych, ale też najdroższych grzybów na świecie. Gdzie można je dostać? Czy można je zbierać w lesie? Sprawdź, jakie dania można z nich przygotować.
Podobno lasagne była jadana już w średniowieczu, jednak różniła się znacznie od tego, czym zajadamy się dzisiaj.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować pyszne dania z kurek: kuskus z ziołami i kurkami, placuszki z kurkami i cukinią, krem z kurek oraz ptysie faszerowane kurkami. Smacznego!