Grzyby po burgundzku z czerwonym winem
Składniki:
- 2 czerwone cebule drobno posiekane
- 200 g pieczarek Portobello
- 13 grzybów Shitake
- 300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
- 200 g drobnych pieczarek
- 500 ml czerwonego wina
- 3 marchewki
- 8 drobnych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 gałązka rozmarynu
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie: 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Grzyby Shitake i borowiki jeśli używasz suszonych namocz w gorącej wodzie. Jeśli używasz świeżych to pokrój je na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyj.
- Jedną cebulę podsmaż na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełóż je do miski obok.
- Rozgrzej drugą łyżkę masła i dodaj rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
- Następnie dodaj wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.
- Następnie dodaj pokrojone i odcedzone suszone grzyby.
- Potem dolej przecier pomidorowy i duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę drobno posiekaną i możesz dodać kleks śmietany.
Makaron ryżowy z borowikami, groszkiem cukrowym, szczypiorkiem i orzechami nerkowca
Składniki:
- 500 g borowików
- 100 g makaronu ryżowego 5mm namoczonego w zimnej wodzie
- 2 papryczki chili
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g groszku cukrowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 10 pomidorków cherry
- garść podprażonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- sok z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Na woku rozgrzej olej i podsmaż chili, szalotkę posiekaną oraz czosnek.
- Następnie dodaj grzyby i sos sojowy i duś aż grzyby zmiękną.
- Dodaj groszek cukrowy oraz pomidorki cherry i mleko kokosowe.
- Następnie dodaj odcedzony makaron i całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku, dodaj zieleninę, orzechy oraz skrop sokiem z limonki.
Szakszuka z kurkami, łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g oczyszczonych kurek
- garść szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- garść koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
- 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulkę.
- Dodaj kurki, sól, pieprz.
- Chwilę podsmażaj.
- Dodaj szpinak i łososia.
- Na górę wbij jajka i posyp suszonymi pomidorami.
- Przykryj i zmniejsz ogień.
- Smaż aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne lub do całkowitego ścięcia jajek.
- Na koniec posyp świeżym koperkiem.
Rydze smażone na maśle z pieczoną makrelą i sałatką z pieczonych pomidorków cherry
Składniki:
- 3 makrele w całości wypatroszone
- sól, pieprz,
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- szczypta oregano
- 1 kg rydzów
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka zielonej pietruszki
sos:
- 1 duże opakowanie pomidorków cherry na gałązkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek bazylii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki podprażonych orzeszków pini
- garść rukoli
Przygotowanie:
- Makrele dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do środka plasterki cytryny i dodaj odrobinę masła o oregano.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Makrelę wstaw do pieczenia. Piecz około 30 minut.
- Po upływie 10 minut wstaw do piekarnika pomidorki koktajlowe.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj rydze, czosnek i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj sól i zieloną pietruszkę.
- Z upieczonych pomidorków zrób sałatkę, dodaj czosnek, oliwę, sól, pieprz, ocet i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną bazylię, rukolę oraz orzeszki pini. Rybę podawaj z sosem oraz sałatką.
Zobacz także:
Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy
Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: