Czas na kurki. Przepisy Ani Starmach na wytrawne ptysie, zupę krem i kuskus

Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować pyszne dania z kurek: kuskus z ziołami i kurkami, placuszki z kurkami i cukinią, krem z kurek oraz ptysie faszerowane kurkami. Smacznego!

Kuskus z ziołami i kurkami

Składniki:

200 g kuskusu

200 g kurek

natka pietruszki

natka koperku

świeża mięta

70 g sera feta

oliwa z oliwek

1 szalotka

300 ml bulionu warzywnego lub grzybowego

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy na kilka minut, aby napęczniał. Zioła drobno siekamy. Kurki oczyszczamy, przysmażamy na maśle. Kuskus mieszamy z ziołami, dodajemy kurki, pokruszony ser feta.

Placuszki z kurkami i cukinią

Składniki:

200 g kurek

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki mąki

sól

pieprz

1 cukinia

sok z cytryny

natka koperku

2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Kurki oczyszczamy, przysmażamy na klarowanym maśle. Ostudzamy, mieszamy z mąką, bułką tartą i jajkiem. Smażymy przez kilka minut na patelni. Cukinie kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi. Paski cukinii układamy na usmażonych plackach.

Krem z kurek

Składniki:

500 g kurek

2 młode cebule

600 ml bulionu warzywnego

100 ml śmietanki kremówki

świeży koperek

szczypta kurkumy

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, przysmażamy na maśle, dodajemy kurki, smażymy przez kilka minut. Cześć grzybów odkładamy na bok, resztę zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min., po tym czasie dodajemy śmietankę, kurkumę; używamy blendera, aby uzyskać gładką konsystencję kremu. Przed podaniem dodajemy niezblendowane kurki i świeży koperek.

Ptysie faszerowane kurkami

Składniki:

300 ml wody

120 g masła

150 g mąki

4 małe jajka

duża szczypta soli

200 g serka śmietankowego

świeża mięta

świeży tymianek

300 g kurek

Przygotowanie:

Ciasto: gotujemy wodę z masłem i solą, dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie podgrzewamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy je do miski, lekko studzimy, pojedynczo wbijamy jajka, mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, formujemy małe ptysie. Pieczemy je ok. 20–25 min. w 170 st. C.

Kurki przysmażamy na maśle. Serek mieszamy z tymiankiem i miętą. Upieczone ptysie kroimy i faszerujemy kurkami i serkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości