Kurka to grzyb jadalny wysoko ceniony w kuchni. Jest jednym z najczęściej występujących grzybów jadalnych w polskich lasach. Jej niejadalnym sobowtórem jest lisówka pomarańczowa. Jak odróżnić ją od kurki?
Grzyby cieszą się szczególnym powodzeniem jesienią, kiedy to najwięcej ich pojawia się w lasach. Jednak coraz częściej goszczą w kuchni również latem. Bardzo popularną odmianą grzybów są kurki, które pojawiają się wcześniej, bo w czerwcu. Doskonale sprawdzają się jako składnik sosu do mięsa czy też makaronu. Jak zrobić sos kurkowy i czy można przygotować sos z kurek mrożonych? Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tego specjału.
Penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschettę z kurkami i steki z prawdziwkami - te potrawy pachnące grzybami Anna Starmach przygotowała w krakowskiej kuchni Dzień Dobry Wakacje. A przyglądał się temu z uwagą Marcin Sawicki, dla którego zapach grzybów jest "obłędny". Wy też lubicie kuchnię grzybową?
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczął sezon na kurki. Kucharz przygotował m.in.: kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Kto ma ochotę? Skorzystajcie z naszych przepisów!
Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.
Sezon na grzyby już się rozpoczął, dlatego Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować pyszne dania z kurek: kuskus z ziołami i kurkami, placuszki z kurkami i cukinią, krem z kurek oraz ptysie faszerowane kurkami. Smacznego!
Jesień to najlepszy czas w kuchni - tak uważa kucharz Piotr Kucharski. W kuchn i Dzień Dobry TVN przygotował dania z warzyw i owocow ze swojej działki. Skorzystajcie z przepisów Piotra na pudding marchewkowo-dyniowy, sandacza na kolorowych warzywach, sałatkę z buraczków, boćwiny i kurek, zupę krem z rukoli oraz placek z brzoskwiniami.