Penne z dynią i prawdziwkami
Składniki:
300 g makaronu penne
200 g dyni hokkaido
200 g prawdziwków
świeża szałwia
oliwa z oliwek
mała cebula – zwykła
100 ml śmietanki kremówki
30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.
Kajzerki z jajecznicą i rydzami
Składniki:
4 bułki kajzerki
8 jajek
12 rydzy (same kapelusze)
3 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
natka pietruszki
Przygotowanie:
Bułki przekrój, wydrąż środki i podpiecz w piekarniku. Na jednej patelni przygotuj jajecznicę a na drugiej rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę i podsmaż umyte wcześniej i osuszone rydze. Kajzerki nafaszeruj jajecznicą wymieszaną z pietruszką , na wierzchu ułóż rydze. Podawaj od razu.
Bruschetta z kurkami
Składniki:
4 duże kromki chleba
2 pomidory malinowe
200 g kurek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek
natka pietruszki lub bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kromki chleba polej oliwą i podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Kurki dokładnie umyj, odsącz, jeśli są duże – pokrój na połówki, małe pozostaw w całości. Na patelni przysmaż pokrojony czosnek i tymianek, dodaj grzyby. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie. Posól pod sam koniec smażenia. Pomidory pokrój w grubą kostkę, umieść w misce, dodaj podsmażone grzyby oraz natkę pietruszki lub bazylię. Dodaj oliwę, dopraw do smaku. Pomidory i kurki wyłóż na podpieczony chleb.
Steki z prawdziwkami
Składniki:
2 steki z polędwicy wołowej (po 150 g każdy)
4 podgotowane ziemniaki
2 gałązki rozmaryny
2 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
300 g prawdziwków
100 ml białego wina
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
olej lub masło klarowane
Przygotowanie:
Mięso obsyp sola i pieprzem, smaż na patelni z niewielką ilością oleju lub masła klarowanego około 2-3 minut z każdej strony (zależy jakiś topień wysmażenia chcesz osiągnąć), po tym czasie daj mięsu odpocząć przykrywając go kawałkiem folii aluminiowej. Na patelnię po stekach wlej odrobinę oliwy dodaj posiekany czosnek, cebule i przyprawy oraz pokrojone w grubą kostkę prawdziwki. Smaż około minuty, dodaj białe wino, gdy płyn zmniejszy swoją objętość. Ziemniaki podpiecz na patelni grillowej. Gotowe steki podawaj z ziemniakami i sosem grzybowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje