Grzyby na śniadanie? Są pyszne!

Penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschettę z kurkami i steki z prawdziwkami - te potrawy pachnące grzybami Anna Starmach przygotowała w krakowskiej kuchni Dzień Dobry Wakacje. A przyglądał się temu z uwagą Marcin Sawicki, dla którego zapach grzybów jest "obłędny". Wy też lubicie kuchnię grzybową?

Penne z dynią i prawdziwkami

Składniki:

300 g makaronu penne

200 g dyni hokkaido

200 g prawdziwków

świeża szałwia

oliwa z oliwek

mała cebula – zwykła

100 ml śmietanki kremówki

30 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.

Kajzerki z jajecznicą i rydzami

Składniki:

4 bułki kajzerki

8 jajek

12 rydzy (same kapelusze)

3 łyżki masła klarowanego

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

natka pietruszki

Przygotowanie:

Bułki przekrój, wydrąż środki i podpiecz w piekarniku. Na jednej patelni przygotuj jajecznicę a na drugiej rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę i podsmaż umyte wcześniej i osuszone rydze. Kajzerki nafaszeruj jajecznicą wymieszaną z pietruszką , na wierzchu ułóż rydze. Podawaj od razu.

Bruschetta z kurkami

Składniki:

4 duże kromki chleba

2 pomidory malinowe

200 g kurek

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

świeży tymianek

natka pietruszki lub bazylia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba polej oliwą i podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Kurki dokładnie umyj, odsącz, jeśli są duże – pokrój na połówki, małe pozostaw w całości. Na patelni przysmaż pokrojony czosnek i tymianek, dodaj grzyby. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie. Posól pod sam koniec smażenia. Pomidory pokrój w grubą kostkę, umieść w misce, dodaj podsmażone grzyby oraz natkę pietruszki lub bazylię. Dodaj oliwę, dopraw do smaku. Pomidory i kurki wyłóż na podpieczony chleb.

Steki z prawdziwkami

Składniki:

2 steki z polędwicy wołowej (po 150 g każdy)

4 podgotowane ziemniaki

2 gałązki rozmaryny

2 gałązki tymianku

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

300 g prawdziwków

100 ml białego wina

150 ml śmietany kremówki

sól, pieprz

olej lub masło klarowane

Przygotowanie:

Mięso obsyp sola i pieprzem, smaż na patelni z niewielką ilością oleju lub masła klarowanego około 2-3 minut z każdej strony (zależy jakiś topień wysmażenia chcesz osiągnąć), po tym czasie daj mięsu odpocząć przykrywając go kawałkiem folii aluminiowej. Na patelnię po stekach wlej odrobinę oliwy dodaj posiekany czosnek, cebule i przyprawy oraz pokrojone w grubą kostkę prawdziwki. Smaż około minuty, dodaj białe wino, gdy płyn zmniejszy swoją objętość. Ziemniaki podpiecz na patelni grillowej. Gotowe steki podawaj z ziemniakami i sosem grzybowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości