Dobry przepis na sos z kurek daje możliwość zrobienia szybkiego dania obiadowego. Kurki w śmietanie można podać w wersji prostej, a więc z samym makaronem lub chlebem, jak również w wersji rozszerzonej, czyli zaserwować sos kurkowy z kurczakiem, pieczoną rybą lub grillowanym mięsem. Najlepiej smakuje sos kurkowy ze śmietaną, masłem i świeżo zmielonym pieprzem. Możliwe jest także zrobienie sosu bez śmietany lub w wersji fit. Ta ostatnia opcja jest szczególnie dla tych, którzy dokładnie liczą kalorie.
Przepis na sos z kurek do mięsa
W sezonie grzybowym, gdy bez trudu można zdobyć świeże kurki, warto przygotować sos kurkowy do mięsa. Przepis na sos kurkowy można wzbogacić dodatkiem białego wina. Danie jest łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g kurek,
- 80 g masła,
- 80 ml śmietanki 30%,
- 50 ml białego wina,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyść kurki, większe grzybki przekrój na pół.
- W rondelku roztop masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dorzuć kurki i smaż całość przez 10 minut.
- Dolej wino. Duś potrawę przez 5 minut.
- Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem.
Przepis na sos z kurek mrożonych
Pyszny sos można również przygotować z mrożonych grzybów. Jednakże należy liczyć się z tym, że mrożone kurki mogą mieć gorzkawy posmak. Jak więc przyrządzić sos z kurek mrożonych? Jeśli grzyby były mrożone sposobem domowym, należy pamiętać o ich wcześniejszym blanszowaniu, a gdy zostały kupione w sklepie, to warto je wcześniej rozmrozić. Wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić na około 3 minuty, a następnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Takie postępowanie powinno rozwiązać problem gorzkawego posmaku grzybów. Warto również pokusić się o przygotowanie sosu kurkowego fit, czyli bez śmietany.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g kurek,
- ½ l bulionu,
- 2 żółtka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczka lubczyku,
- ½ pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle.
- Dodaj kurki i smaż całość przez 10 minut.
- Dolej bulion i poczekaj, aż zredukuje się o połowę.
- Żółtka rozmieszaj z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlewaj powoli do sosu.
- Dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Zagotuj.
- Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos kurkowy z kurczakiem i makaronem
Sos kurkowy najczęściej serwowany jest do makaronu. Bardzo smacznym daniem obiadowym jest sos z kurek i kurczaka .
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g fileta z kurczaka,
- 200 g kurek,
- 125 ml śmietanki kremówki 30%,
- 100 ml bulionu,
- 3 łyżki białego wina,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Umyj i osusz grzyby. Ugotuj makaron. Piekarnik nagrzej do temperatury 190℃.
- Piersi z kurczaka oczyść, posyp solą i pieprzem.
- Obsmaż filety na patelni z podgrzanym masłem. Smaż z każdej strony na złoto (około 3 minut).
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Na patelni podsmaż kurki (około 2 minut). Dopraw solą i pieprzem.
- Zdejmij kurki z patelni, a następnie wylej na nią ocet i wino. Zagotuj.
- Po 2 minutach dolej bulion, gotuj przez 5 minut.
- Gdy sos się zredukuje, wrzuć kurki, wlej śmietanę i zagotuj.
- Dodaj natkę pietruszki. Zagotuj sos, aż zgęstnieje.
- Na patelnię połóż filet pokrojony w plasterki i podgrzej całość.
- Podawaj z makaronem.
Sos kurkowy z kurczakiem i makaronem możesz podać jako proste danie obiadowe czy szybką kolację na ciepło.
Z czym jeszcze podać pyszny sos kurkowy?
Sos z kurek świeżych lub mrożonych można podać na wiele sposobów. Poza kurczakiem, można użyć polędwiczek lub schabu. Sos kurkowy z polędwiczkami to danie dla osób, które szukają alternatywy dla mięsa drobiowego.
Sos kurkowy można także łączyć z karkówką lub rybami. W pół godziny przygotujesz równie wyśmienity sos kurkowy z mascarpone, który może stać się bazą do dań obiadowych, ale równie dobrze smakuje z samym pieczywem.
Kurki to grzyby, z których przyrządza się łatwe, szybkie i pyszne potrawy. Sos kurkowy można podać w zasadzie z każdym rodzajem mięsa oraz z różnymi dodatkami: ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą, makaronem. Grzyby te dobrze komponują się także z boczkiem oraz zieleniną: pietruszką, koperkiem, lubczykiem. W sezonie warto zaopatrzyć się w świeże kurki, które można następnie zamrozić, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Zobacz też:
Kurki (grzyby) – po czym je rozpoznasz? Czy są zdrowe i jak wykorzystać je w kuchni?
Pyszne dania z kurkami - sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
Grzyby można zbierać przez cały rok. "Te zimowe mają właściwości antyrakowe"
Zobacz video: Kurki w kuchni
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto