Grzyby można zbierać przez cały rok. "Te zimowe mają właściwości antyrakowe"

Dzień Dobry TVN
Grzyby doskonale smakują i podkreślają smak potraw. Mimo że najczęściej zbiera się je późnym latem czy jesienią, to sezon na nie trwa przez cały rok! Jakie gatunki można znaleźć w lesie zimą? Dowiecie się tego z naszego reportażu!

Jakie grzyby można zbierać zimą?

Większość z nas myśli, że sezon na grzyby zaczyna się we wrześniu i trwa do pierwszych przymrozków. Okazuje się jednak, że można je zbierać przez cały rok. Kiedy te bardziej popularne gatunki znikają i przychodzi zima, pojawiają te mniej znane, ale równie smaczne.

Zimowe grzybobranie praktykują Agnieszka Krawczyk i Beata Bilska-Zaleska, certyfikowane znawczynie grzybów. Jak to się zaczęło?

Pani Beata grzyby zbiera od dziecka. Kiedyś bardzo ją cieszył cały kosz borowików, ale wszystko się zmieniło, kiedy znalazła w internecie zdjęcia okazów znalezionych przez innych ludzi.

- Kiedy zobaczyłam (...) niebieskie i fioletowe grzyby to, aż mi oczy wychodziły - powiedziała, a następnie dodała: - Zaczęłam później rozmawiać z ludźmi, gdzie je zbierają i kiedy. Tak mnie to wciągnęło, że stało się moją najważniejszą pasją.

Ale nie tylko Beata i Agnieszka kochają zbierać grzyby zimą. Szacuje się, że takich osób jest w Polsce co najmniej 60 tysięcy. A jakie grzyby można znaleźć zimą w lesie?

- W listopadzie zbieramy wodnichę późną, natomiast w grudniu zaczynają się pojawiać pierwsze płomiennice - mówiła pani Agnieszka.

W tym okresie można znaleźć także uszaki.

- Grzyb sam w sobie nie ma smaku i przejmuje smak dań, do których jest dodawany. Doskonale nadaje się do gulaszu - mówiła pani Beata.

Czy grzyby są zdrowe?

Wbrew pozorom grzyby nie tylko podkreślają i wzmacniają smak potraw, ale są też bardzo zdrowe.

- Grzyby zimowe mają właściwości antyrakowe, ale także pomagają na przeziębienie - mówiła pani Beata.

Ale na tym nie koniec. Zawierają sporo beta-glukanu, który pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi, tym samym polecane są osobom, które chorują na cukrzycę. Zawierają także sporo polifenoli, które wspomagają pracę układu krążenia i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Grzyby są także doskonałym źródłem białka. Zawierają aż 20 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie może sam wytworzyć i musie mieć je dostarczone wraz z pożywieniem. Dodatkowo grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Polacy chorują ze stresu. Jak sobie z nim radzić? Lekarz: "Wystarczy wprowadzić w życie zasadę czterech S"

Szczepienia przeciwko COVID-19. "Mamy ponad 3 mln zajętych terminów, w tej chwili nie mamy już wolnych szczepionek"

Przysmaki z maślaną nutą. Wśród nich baklawa śliwkowo-orzechowa

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Arkadiusz Gdula

podziel się:

Pozostałe wiadomości