Styl Życia

Grzyby można zbierać przez cały rok. "Te zimowe mają właściwości antyrakowe"

Dzień Dobry TVN

Styl Życia

Grzyby można zbierać przez cały rok. "Te zimowe mają właściwości antyrakowe"

Dzień Dobry TVN

Grzyby doskonale smakują i podkreślają smak potraw. Mimo że najczęściej zbiera się je późnym latem czy jesienią, to sezon na nie trwa przez cały rok! Jakie gatunki można znaleźć w lesie zimą? Dowiecie się tego z naszego reportażu!

Jakie grzyby można zbierać zimą?

Większość z nas myśli, że sezon na grzyby zaczyna się we wrześniu i trwa do pierwszych przymrozków. Okazuje się jednak, że można je zbierać przez cały rok. Kiedy te bardziej popularne gatunki znikają i przychodzi zima, pojawiają te mniej znane, ale równie smaczne.

Zimowe grzybobranie praktykują Agnieszka Krawczyk i Beata Bilska-Zaleska, certyfikowane znawczynie grzybów. Jak to się zaczęło?

Pani Beata grzyby zbiera od dziecka. Kiedyś bardzo ją cieszył cały kosz borowików, ale wszystko się zmieniło, kiedy znalazła w internecie zdjęcia okazów znalezionych przez innych ludzi.

- Kiedy zobaczyłam (...) niebieskie i fioletowe grzyby to, aż mi oczy wychodziły - powiedziała, a następnie dodała: - Zaczęłam później rozmawiać z ludźmi, gdzie je zbierają i kiedy. Tak mnie to wciągnęło, że stało się moją najważniejszą pasją.

Ale nie tylko Beata i Agnieszka kochają zbierać grzyby zimą. Szacuje się, że takich osób jest w Polsce co najmniej 60 tysięcy. A jakie grzyby można znaleźć zimą w lesie?

- W listopadzie zbieramy wodnichę późną, natomiast w grudniu zaczynają się pojawiać pierwsze płomiennice - mówiła pani Agnieszka.

W tym okresie można znaleźć także uszaki.

- Grzyb sam w sobie nie ma smaku i przejmuje smak dań, do których jest dodawany. Doskonale nadaje się do gulaszu - mówiła pani Beata.

Czy grzyby są zdrowe?

Wbrew pozorom grzyby nie tylko podkreślają i wzmacniają smak potraw, ale są też bardzo zdrowe.

- Grzyby zimowe mają właściwości antyrakowe, ale także pomagają na przeziębienie - mówiła pani Beata.

Ale na tym nie koniec. Zawierają sporo beta-glukanu, który pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi, tym samym polecane są osobom, które chorują na cukrzycę. Zawierają także sporo polifenoli, które wspomagają pracę układu krążenia i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Grzyby są także doskonałym źródłem białka. Zawierają aż 20 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie może sam wytworzyć i musie mieć je dostarczone wraz z pożywieniem. Dodatkowo grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Polacy chorują ze stresu. Jak sobie z nim radzić? Lekarz: "Wystarczy wprowadzić w życie zasadę czterech S"

Szczepienia przeciwko COVID-19. "Mamy ponad 3 mln zajętych terminów, w tej chwili nie mamy już wolnych szczepionek"

Przysmaki z maślaną nutą. Wśród nich baklawa śliwkowo-orzechowa

Reporter: Arkadiusz Gdula
Co sądzisz o tym artykule?
53
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
25.01.2021
Kakier
Super reportaż, brawo grzybiareczki ??☺️