Materiał promocyjny

Przysmaki z maślaną nutą. Wśród nich baklawa śliwkowo-orzechowa

Masło w roli głównej
Dania na bazie masła są niezwykle smaczne, zwłaszcza te w wykonaniu Mariety Mareckiej. Blogerka kulinarna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: pstrąga w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami, quiche z grzybami i cheddarem, a także baklawę śliwkowo-orzechową.

Pstrąg w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami

Składniki na pstrąga w papilotach:

  • 2 pstrągi w całości
  • ok. 80 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cytryny
  • świeże zioła: nać pietruszki, koperek, mięta
  • 1/2 ząbka czosnku

Dodatkowo:

  • 1/3 małego kalafiora
  • 1/3 małego brokułu
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • ok. 50 g masła
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka miodu

Jak przygotować pstrąga w papilotach:

Pstrągi czyścimy, osuszamy i lekko przyprawiamy solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Miękkie masło ucieramy widelcem wraz ze startą skórką z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno poszatkowanymi ziołami. Nakładamy część masła do środka pstrąga, następnie układamy go na papierze do pieczenia, kładziemy na wierzch łyżkę ziołowego masła i plastry cytryny. Zwijamy w pakiecik i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 18–20 minut. W tym czasie dzielimy brokuł i kalafior na mniejsze różyczki i krótko blanszujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy poszatkowane orzechy, oraz odsączone brokuły i kalafior. Dodajemy miód i prażymy na lekko złocisty kolor. Serwujemy razem z rybą.

Quiche z grzybami i cheddarem

Składniki na quiche z grzybami i cheddarem:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • jajo
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku

Farsz:

  • 300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków
  • 150 g startego cheddara Kerrygold
  • sól
  • pieprz
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 200 ml śmietany 18-22 proc.
  • 3 jaja

Jak przygotować quiche z grzybami i cheddarem:

Z mąki, jaja, zimnych kawałków masła, soli, proszku do pieczenia i tymianku szybko zagniatamy gładkie ciasto. Można je utrzeć w malakserze, następnie przekładamy całość na stolnicę i sklejamy w kulę. Ciasto spłaszczamy na placek, owijamy folia spożywczą i na czas przygotowywania farszu wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy masło na patelni i krótko przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni do przestudzenia. Śmietanę mieszamy z jajami, a grzyby ze startym cheddarem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, wykładamy nim naczynie do zapiekania i spód nakłuwamy widelcem. Następnie nakładamy grzyby i całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C na ok. 40-45 minut. Serwujemy gorące lub po przestudzeniu.

Baklawa śliwkowo-orzechowa

Składniki na baklawę śliwkowo-orzechowa:

  • 1 op. ciasta filo

Syrop:

  • ok. 600 g cukru
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 300 ml wody
  • sok z pomarańczy

Farsz:

  • 2,5 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • ok. 400 g masła

Jak przygotować baklawę śliwkowo-orzechową:

Zaczynamy od przygotowania syropu. Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę, sok z pomarańczy i skórkę, goździki i cynamon. Gotujemy aż syrop ściemnieje i zgęstnieje. Następnie do malaksera wrzucamy orzechy, dodajemy cukier, bułkę tartą oraz cynamon i pulsacyjnie mielimy na gruby żwirek, na koniec dodajemy drobno pokrojone śliwki. Masło należy sklarować i wystudzić. Płaty ciasta filo docinamy na wielkość formy, natomiast spód formy smarujemy sklarowanym masłem. Układamy na dnie dwa arkusze ciasta, skrapiamy porządnie masłem i układamy na nich kolejne dwa arkusze. Ponownie skrapiamy masłem i znów kładziemy kolejne dwa arkusze. Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy połowę opakowania ciasta. Następnie nasypujemy żwirek z orzechów, dłońmi wyrównujemy powierzchnię i dokładnie pokrywamy orzechami całą powierzchnię ciasta, tak by warstwa była równa wszędzie. Następnie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta, skrapiamy masłem, znów ciasto i znów masło aż do wykorzystania całego ciasta. Jeden arkusz większy niż rozmiar formy zostawiamy na koniec, przykrywamy nim ciasto, boki dociskamy przy brzegach, wciskając ciasto do dna i "zamykając" całość. Oblewamy częścią masła i wstawiamy baklawę do lodówki na 30 minut. Podgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Ciasto kroimy ostrym nożem na porcje, polewamy resztą masła i wstawiamy na dolną półkę pieca na ok. 30 minut. Gorącą baklawę oblewamy chłodnym syropem i odstawiamy na ok. godzinę albo na całą noc, aż wchłonie cały płyn.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Smaki dzieciństwa z babcinej kuchni. Poznaj przepisy Darii Ładochy na rosół z kluskami, placki ziemniaczane i murzynka

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Zwykłe dania, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Marieta Marecka

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości