Pstrąg w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami
Składniki na pstrąga w papilotach:
- 2 pstrągi w całości
- ok. 80 g masła
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny
- świeże zioła: nać pietruszki, koperek, mięta
- 1/2 ząbka czosnku
Dodatkowo:
- 1/3 małego kalafiora
- 1/3 małego brokułu
- 3 łyżki orzechów włoskich
- ok. 50 g masła
- sól
- cukier
- łyżeczka miodu
Jak przygotować pstrąga w papilotach:
Pstrągi czyścimy, osuszamy i lekko przyprawiamy solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Miękkie masło ucieramy widelcem wraz ze startą skórką z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno poszatkowanymi ziołami. Nakładamy część masła do środka pstrąga, następnie układamy go na papierze do pieczenia, kładziemy na wierzch łyżkę ziołowego masła i plastry cytryny. Zwijamy w pakiecik i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 18–20 minut. W tym czasie dzielimy brokuł i kalafior na mniejsze różyczki i krótko blanszujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy poszatkowane orzechy, oraz odsączone brokuły i kalafior. Dodajemy miód i prażymy na lekko złocisty kolor. Serwujemy razem z rybą.
Quiche z grzybami i cheddarem
Składniki na quiche z grzybami i cheddarem:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- jajo
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
- 300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków
- 150 g startego cheddara Kerrygold
- sól
- pieprz
- 2 czubate łyżki masła
- 2 szalotki
- 200 ml śmietany 18-22 proc.
- 3 jaja
Jak przygotować quiche z grzybami i cheddarem:
Z mąki, jaja, zimnych kawałków masła, soli, proszku do pieczenia i tymianku szybko zagniatamy gładkie ciasto. Można je utrzeć w malakserze, następnie przekładamy całość na stolnicę i sklejamy w kulę. Ciasto spłaszczamy na placek, owijamy folia spożywczą i na czas przygotowywania farszu wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy masło na patelni i krótko przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni do przestudzenia. Śmietanę mieszamy z jajami, a grzyby ze startym cheddarem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, wykładamy nim naczynie do zapiekania i spód nakłuwamy widelcem. Następnie nakładamy grzyby i całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C na ok. 40-45 minut. Serwujemy gorące lub po przestudzeniu.
Baklawa śliwkowo-orzechowa
Składniki na baklawę śliwkowo-orzechowa:
- 1 op. ciasta filo
Syrop:
- ok. 600 g cukru
- laska cynamonu
- 2 goździki
- 300 ml wody
- sok z pomarańczy
Farsz:
- 2,5 szklanki obranych orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 1/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- ok. 400 g masła
Jak przygotować baklawę śliwkowo-orzechową:
Zaczynamy od przygotowania syropu. Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę, sok z pomarańczy i skórkę, goździki i cynamon. Gotujemy aż syrop ściemnieje i zgęstnieje. Następnie do malaksera wrzucamy orzechy, dodajemy cukier, bułkę tartą oraz cynamon i pulsacyjnie mielimy na gruby żwirek, na koniec dodajemy drobno pokrojone śliwki. Masło należy sklarować i wystudzić. Płaty ciasta filo docinamy na wielkość formy, natomiast spód formy smarujemy sklarowanym masłem. Układamy na dnie dwa arkusze ciasta, skrapiamy porządnie masłem i układamy na nich kolejne dwa arkusze. Ponownie skrapiamy masłem i znów kładziemy kolejne dwa arkusze. Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy połowę opakowania ciasta. Następnie nasypujemy żwirek z orzechów, dłońmi wyrównujemy powierzchnię i dokładnie pokrywamy orzechami całą powierzchnię ciasta, tak by warstwa była równa wszędzie. Następnie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta, skrapiamy masłem, znów ciasto i znów masło aż do wykorzystania całego ciasta. Jeden arkusz większy niż rozmiar formy zostawiamy na koniec, przykrywamy nim ciasto, boki dociskamy przy brzegach, wciskając ciasto do dna i "zamykając" całość. Oblewamy częścią masła i wstawiamy baklawę do lodówki na 30 minut. Podgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Ciasto kroimy ostrym nożem na porcje, polewamy resztą masła i wstawiamy na dolną półkę pieca na ok. 30 minut. Gorącą baklawę oblewamy chłodnym syropem i odstawiamy na ok. godzinę albo na całą noc, aż wchłonie cały płyn.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Zwykłe dania, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Marieta Marecka