Dania na bazie masła są niezwykle smaczne, zwłaszcza te w wykonaniu Mariety Mareckiej. Blogerka kulinarna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: pstrąga w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami, quiche z grzybami i cheddarem, a także baklawę śliwkowo-orzechową.Pstrąg w papilotach z masłem ziołowym, kalafiorem, brokułem i orzechami
Składniki na pstrąga w papilotach:
- 2 pstrągi w całości
- ok. 80 g masła
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny
- świeże zioła: nać pietruszki, koperek, mięta
- 1/2 ząbka czosnku
Dodatkowo:
- 1/3 małego kalafiora
- 1/3 małego brokułu
- 3 łyżki orzechów włoskich
- ok. 50 g masła
- sól
- cukier
- łyżeczka miodu
Jak przygotować pstrąga w papilotach:
Pstrągi czyścimy, osuszamy i lekko przyprawiamy solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Miękkie masło ucieramy widelcem wraz ze startą skórką z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno poszatkowanymi ziołami. Nakładamy część masła do środka pstrąga, następnie układamy go na papierze do pieczenia, kładziemy na wierzch łyżkę ziołowego masła i plastry cytryny. Zwijamy w pakiecik i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 18–20 minut. W tym czasie dzielimy brokuł i kalafior na mniejsze różyczki i krótko blanszujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy poszatkowane orzechy, oraz odsączone brokuły i kalafior. Dodajemy miód i prażymy na lekko złocisty kolor. Serwujemy razem z rybą.
Quiche z grzybami i cheddarem
Składniki na quiche z grzybami i cheddarem:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- jajo
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
- 300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków
- 150 g startego cheddara Kerrygold
- sól
- pieprz
- 2 czubate łyżki masła
- 2 szalotki
- 200 ml śmietany 18-22 proc.
- 3 jaja
Jak przygotować quiche z grzybami i cheddarem:
Z mąki, jaja, zimnych kawałków masła, soli, proszku do pieczenia i tymianku szybko zagniatamy gładkie ciasto. Można je utrzeć w malakserze, następnie przekładamy całość na stolnicę i sklejamy w kulę. Ciasto spłaszczamy na placek, owijamy folia spożywczą i na czas przygotowywania farszu wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy masło na patelni i krótko przesmażamy na nim poszatkowaną szalotkę, dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni do przestudzenia. Śmietanę mieszamy z jajami, a grzyby ze startym cheddarem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, wykładamy nim naczynie do zapiekania i spód nakłuwamy widelcem. Następnie nakładamy grzyby i całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C na ok. 40-45 minut. Serwujemy gorące lub po przestudzeniu.
Baklawa śliwkowo-orzechowa
Składniki na baklawę śliwkowo-orzechowa:
Syrop:
- ok. 600 g cukru
- laska cynamonu
- 2 goździki
- 300 ml wody
- sok z pomarańczy
Farsz:
- 2,5 szklanki obranych orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 1/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
Jak przygotować baklawę śliwkowo-orzechową:
Zaczynamy od przygotowania syropu. Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę, sok z pomarańczy i skórkę, goździki i cynamon. Gotujemy aż syrop ściemnieje i zgęstnieje. Następnie do malaksera wrzucamy orzechy, dodajemy cukier, bułkę tartą oraz cynamon i pulsacyjnie mielimy na gruby żwirek, na koniec dodajemy drobno pokrojone śliwki. Masło należy sklarować i wystudzić. Płaty ciasta filo docinamy na wielkość formy, natomiast spód formy smarujemy sklarowanym masłem. Układamy na dnie dwa arkusze ciasta, skrapiamy porządnie masłem i układamy na nich kolejne dwa arkusze. Ponownie skrapiamy masłem i znów kładziemy kolejne dwa arkusze. Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy połowę opakowania ciasta. Następnie nasypujemy żwirek z orzechów, dłońmi wyrównujemy powierzchnię i dokładnie pokrywamy orzechami całą powierzchnię ciasta, tak by warstwa była równa wszędzie. Następnie przykrywamy dwoma arkuszami ciasta, skrapiamy masłem, znów ciasto i znów masło aż do wykorzystania całego ciasta. Jeden arkusz większy niż rozmiar formy zostawiamy na koniec, przykrywamy nim ciasto, boki dociskamy przy brzegach, wciskając ciasto do dna i "zamykając" całość. Oblewamy częścią masła i wstawiamy baklawę do lodówki na 30 minut. Podgrzewamy piekarnik do 175 st. C. Ciasto kroimy ostrym nożem na porcje, polewamy resztą masła i wstawiamy na dolną półkę pieca na ok. 30 minut. Gorącą baklawę oblewamy chłodnym syropem i odstawiamy na ok. godzinę albo na całą noc, aż wchłonie cały płyn.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Smaki dzieciństwa z babcinej kuchni. Poznaj przepisy Darii Ładochy na rosół z kluskami, placki ziemniaczane i murzynka
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Zwykłe dania, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Przepisy Szymona Czerwińskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Marieta Marecka
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"