Smaki dzieciństwa z babcinej kuchni. Poznaj przepisy Darii Ładochy na rosół z kluskami, placki ziemniaczane i murzynka

Dzień Dobry TVN
Babcina kuchnia to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Rosół z kluskami, placki ziemniaczane, kluski z białym serem, knedle ze śliwkami, murzynek z polewą czekoladową - tym daniom mało kto potrafi się oprzeć. Zobacz, jak przysmaki z dzieciństwa przyrządza Daria Ładocha.

Kluski z białym serem, cynamonem, masłem i cukrem

Składniki na kluski z białym serem:

  • 200 g makaronu typu kokardki
  • 150 g sera białego typu twaróg
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przepłucz zimną wodą i odcedź. Masło rozpuść na patelni.

Na makaron pokrusz ser, dodaj cynamon, cukier oraz polej masłem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Knedle ze śliwkami

Składniki na knedle ze śliwkami:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 100 g twarogu
  • 500 g śliwek świeżych
  • cukier puder (opcjonalnie)

Do polania: masło oraz bułka tarta

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki (ostudzone) przeciśnij przez praskę. Dodaj twaróg, żółtko oraz mąkę i sól. Zagnieć i uformuj z ciasta wałek na stolnicy, podsyp mąką, by się nie kleił.

Następnie oderwij kawałek, zrób kulkę i do środka włóż śliwkę. Śliwki wcześniej możesz obłożyć w cukrze pudrze.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wkładaj knedle partiami i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem, bułką tartą oraz cukrem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Murzynek z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi i konfiturą

Składniki na murzynek:

  • 100 g rozdrobnionej czekolady gorzkiej
  • 140 g masła
  • 250 g konfitury śliwkowej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło i dodaj czekoladę. Połącz tak, by powstała gładka masa.

Delikatnie przestudź i dodaj konfiturę, jajka, sól oraz cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj mąkę - po jednej łyżce - i całość wymieszaj.

Keksówkę wysmaruj masłem i przelej masę. Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz do suchego patyczka około 50 minut.

Następnie zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę i dodaj 2 łyżki śmietanki. Polej ciasto, posyp wiórkami kokosowymi.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Placki ziemniaczane

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 40 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • koperek posiekany

Do podania: kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odciśnij na ręczniku papierowym i przed podaniem dodaj śmietanę i posyp koperkiem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Rosół z kluskami lanymi

Składniki na rosół z kluskami lanymi:

  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, ½ selera
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ¼ kapusty włoskiej
  • 1 kalarepka
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 golonki z indyka
  • mięso wołowe na rosół
  • 2 podudzia z kurczaka
  • sól, pieprz

Składniki na kluski lane:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Do podania: pęczek zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i umieść umyte i oczyszczone mięso. Mięso piecz około 40 minut.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj mięso z piekarnika i resztę składników. Gotuj rosół około 4-5 godzin.

Przygotuj kluski lane. Wszystkie składniki umieść w małej miseczce. Dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Zagotuj wrzątek i wlewaj strużką ciasto na wrzątek, aż powstaną kluseczki.

Podawaj z rosołem, z marchewką i mięsem z rosołu wraz z zieloną pietruszką.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości