Kluski z białym serem, cynamonem, masłem i cukrem
Składniki na kluski z białym serem:
- 200 g makaronu typu kokardki
- 150 g sera białego typu twaróg
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przepłucz zimną wodą i odcedź. Masło rozpuść na patelni.
Na makaron pokrusz ser, dodaj cynamon, cukier oraz polej masłem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Knedle ze śliwkami
Składniki na knedle ze śliwkami:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 100 g twarogu
- 500 g śliwek świeżych
- cukier puder (opcjonalnie)
Do polania: masło oraz bułka tarta
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki (ostudzone) przeciśnij przez praskę. Dodaj twaróg, żółtko oraz mąkę i sól. Zagnieć i uformuj z ciasta wałek na stolnicy, podsyp mąką, by się nie kleił.
Następnie oderwij kawałek, zrób kulkę i do środka włóż śliwkę. Śliwki wcześniej możesz obłożyć w cukrze pudrze.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wkładaj knedle partiami i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem, bułką tartą oraz cukrem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Murzynek z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi i konfiturą
Składniki na murzynek:
- 100 g rozdrobnionej czekolady gorzkiej
- 140 g masła
- 250 g konfitury śliwkowej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Rozpuść masło i dodaj czekoladę. Połącz tak, by powstała gładka masa.
Delikatnie przestudź i dodaj konfiturę, jajka, sól oraz cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj mąkę - po jednej łyżce - i całość wymieszaj.
Keksówkę wysmaruj masłem i przelej masę. Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz do suchego patyczka około 50 minut.
Następnie zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę i dodaj 2 łyżki śmietanki. Polej ciasto, posyp wiórkami kokosowymi.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Placki ziemniaczane
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g cebuli
- ½ łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 30 g mąki kukurydzianej
- 40 g płatków owsianych
- 1 jajko
- olej do smażenia
- koperek posiekany
Do podania: kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odciśnij na ręczniku papierowym i przed podaniem dodaj śmietanę i posyp koperkiem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Rosół z kluskami lanymi
Składniki na rosół z kluskami lanymi:
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, ½ selera
- 1 cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- ¼ kapusty włoskiej
- 1 kalarepka
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 2 golonki z indyka
- mięso wołowe na rosół
- 2 podudzia z kurczaka
- sól, pieprz
Składniki na kluski lane:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Do podania: pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i umieść umyte i oczyszczone mięso. Mięso piecz około 40 minut.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj mięso z piekarnika i resztę składników. Gotuj rosół około 4-5 godzin.
Przygotuj kluski lane. Wszystkie składniki umieść w małej miseczce. Dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Zagotuj wrzątek i wlewaj strużką ciasto na wrzątek, aż powstaną kluseczki.
Podawaj z rosołem, z marchewką i mięsem z rosołu wraz z zieloną pietruszką.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot