Przepisy kulinarne

Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Z boczniaków i papryki, węgierski albo z warzyw i kaszy jaglanej. Gulasz można zaserwować na wiele sposobów. W Dniu Pikantnych Potraw Andrzej Polan stawia na wyraziste smaki i rozgrzewające dania. Zobacz, jak przyrządza je w naszej kuchni. 

Gulasz z boczniaków i papryki z gnocchami

Składniki na gulasz z boczniaków i papryki z gnocchami

  • 1 kg ziemniak gotowany w łupinie
  • 100 g mąka pszenna najlepiej typu 00
  • 1 jajko
  • sól, pieprz biały
  • świeża szałwia
  • 400g boczniaki
  • 400 g papryka zielona i żółta
  • 2 papryczki chilli
  • 1 szt. cebula czerwona
  • masło klarowane
  • papryka słodka czerwona
  • kurkuma
  • 2 szt. ser mozzarella w zalewie
  • natka pietruszki

Przygotowanie gulaszu z boczniaków i papryki z gnocchami

Jeszcze gorące ziemniaki obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę i od razu łączymy z mąką, jajkiem, przyprawami i siekaną szałwią. Odstawiamy zawinięte ciasto w folię na 20 minut, rwiemy po małej porcji i toczymy na widelcu, nadając klusce charakterystyczne prążki. 

Boczniaki, paprykę skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia, temp. 160 stopni, czas około 25 minut. Kiedy tylko blaszki boczniaków zaczną nam się przyrumieniać, wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy i rwiemy na cienkie paski. 

Na maśle przesmażamy cebulę oraz pokrojoną ostrą paprykę, dodajemy paprykę w proszku, kurkumę, obraną ze skóry paprykę, następnie boczniaki. W razie potrzeby podlewamy niedużą ilością wody z gotowania klusek. 

Gulasz łączymy z gnochcami, posypujemy natką i pokrojoną w plasterki mozzarellą.

Gulasz węgierski w papryce czerwonej

Składniki na gulasz węgierski w papryce czerwonej

  • 1 kg wołowina łopatka pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki smalec
  • papryka słodka mielona, kminek mielony
  • sól, pieprz czarny
  • 500 g cebula
  • 6 szt. papryka czerwona
  • 1 ostra papryka pokrojona wraz z pestkami
  • 200 ml passata pomidorowa
  • 4 szt ziemniaki
  • 100 g zacierki
  • 200 g tarty ser żółty

W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną cebulę. 

Mięso oprószamy pieprzem, solą, delikatnie mąką i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podlewamy bulionem i wszystko przekładamy do rondla z cebulą. Dodajemy ziemniaki i bulion. Gotujemy około 40 minut, dodajemy zacierki, przyprawy. Dusimy do momentu, aż zacierki będą miękkie, a sos zgęstnieje. 

Papryki przekrawamy na pół, w każdą wkładamy porcję gulaszu, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż papryka nam się podpiecze i ser zarumieni.

Gulasz jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami

Składniki na gulasz jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami

  • 1/2 szkl. kasza jaglana
  • 1 szkl. bulion warzywny
  • 400 g fasola biała z puszki
  • 2 szt. cebula
  • 150 g pieczarki małe
  • 1 szt. rzodkiew biała
  • 1 mały chleb wiejski
  • 4 szt. ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • kminek mielony, cząber, sól, pieprz czarny
  • rozmaryn świeży
  • 2 szt. zielona papryka ostra
  • 1 pasta paprykowa
  • świeża natka pietruszki, świeży lubczyk

Przygotowanie gulaszu jak curry z warzyw i kaszy jaglanej z grzankami

Kaszę wrzucamy na gotujący bulion, dodajemy 2 łyżki oleju i gotujemy około 2 minut. Zmniejszamy moc palnika do minimum, przykrywamy garnek pokrywką i po 20 minutach kaszę przekładamy do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodajemy świeży rozmaryn, ostrą paprykę i pozostałe przyprawy, wszystko miksujemy blenderem na gładką prawie masę. 

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy po chwili pieczarki, a kiedy tylko lekko nam się cebula zezłoci i pieczarki również, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i białą rzepę. Podlewamy delikatnie bulionem , dusimy do miękkości warzyw i dodajemy fasolę. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zmiksowaną kaszą gryczaną z przyprawami. 

Chleb smarujemy olejem i obsmażamy na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Smarujemy pastą paprykową i kładziemy plasterek koziego sera. Podajemy od razu wszystko posypane natką pietruszki i lubczykiem.

Zobacz też:

Jak osłodzić dzieciom ferie? Ulubione przepisy z bitą śmietaną zdradza Sebastian Olma

Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Co sądzisz o tym artykule?
65
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0