Gulasz jagnięcy z ciemnym piwem
Składniki na gulasz jagnięcy z ciemnym piwem
- 60 ml oleju rzepakowego
- 3 cebule
- garść selera naciowego
- ok. 10cm białej części pora
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1,5 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
- 1,5 kg łopatki lub udźca jagnięcego bez kości
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 l ciemnego piwa Guinness
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu wołowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 rzepy
- 0,5 szklanki zielonego groszku
- 8 małych cebulek dymek
- 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy Dijon
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Jak przygotować gulasz jagnięcy z ciemnym piwem:
Łopatkę jagnięcą kroimy w kostkę 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy partiami na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się mocno zarumieni, wyciągamy na talerz. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko szklimy i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (marchewkę, rzepę, seler naciowy i por). Mieszamy co chwilę, żeby warzywa równomiernie się obsmażyły, ale nie przypaliły. Dodajemy rozmaryn i tymianek, liście laurowe i wrzucamy obsmażoną jagnięcinę. Dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Następnie ziemniaki kroimy na grube kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy piwem i lekko odparowujemy (ok. 1/3 płynu), a następnie dolewamy bulion wołowy. Od teraz zaczynamy proces duszenia, aż smaki się połączą i jagnięcina stanie się miękka (ok. 1.5h). W międzyczasie sprawdzamy, czy płyn nam nie wyparował za bardzo i jeśli potrzeba, uzupełniamy, dolewając więcej bulionu. Po tym czasie, jeśli mamy nadmiar tłuszczu na wierzchu gulaszu - możemy zebrać go łyżką. Sos wtedy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i miał lepszą konsystencję. 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy cebulki dymki i zielony groszek. Na sam koniec masło ucieramy z mąką i dolewamy odrobinę sosu, a następnie łączymy ze sobą tak, aby nie powstały grudki. Miksturę wlewamy do garnka partiami, aż do zadawalającej nas konsystencji.
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą
Składniki na gulasz drobiowy z czerwoną fasolą
- 30 dag wędzonego boczku
- 50 dag mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 0.5 kg pieczarek
- puszka czerwonej fasoli
- 0.5 kg ziemniaków
- 1 l bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka masła, olej, mąka, sos sojowy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak przygotować gulasz drobiowy z czerwoną fasolą
Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie udka z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 – 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty. Pieczarki kroimy na połowę, ziemniaki w grubą kostkę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu. Po 30 minutach dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i gotujemy kolejne 5 – 8 minut. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Smakuje idealnie z wiejskim pieczywem lub ryżem.
Gulasz warzywny
Składniki na gulasz warzywny
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera,
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 puszki pomidorów
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 szt. cukinii
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 250 g soczewicy z puszki
Jak przygotować gulasz warzywny
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i dodajemy pokrojoną cebulę. Szklimy ok. 5 minut, aż stanie się miękka, ale nie przypali się. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, wędzoną paprykę, mielony kumin, suszony tymianek, marchewkę, seler naciowy oraz paprykę czerwoną i żółtą i obsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, plastry cukinii, 3 gałązki świeżego tymianku i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 25 minut. Na sam koniec dodajemy soczewicę, całość delikatnie mieszamy, uważając, żeby warzywa się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i wyciągamy gałązki tymianku. Najlepiej serwować z ugotowaną komosą ryżową lub ryżem jaśminowym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego
Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Grzegorz Zawierucha