Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

''Rozgrzewający gulasz Grzegorza Zawieruchy''
Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj gulasz według przepisów Grzegorza Zawieruchy. Zobacz, jak przygotować jagnięcy z ciemnym piwem, drobiowy z czerwoną fasolą lub warzywny. Mistrz zdradza, jak zrobić dobry gulasz!

Gulasz jagnięcy z ciemnym piwem

Składniki na gulasz jagnięcy z ciemnym piwem

  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 3 cebule
  • garść selera naciowego
  • ok. 10cm białej części pora
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1,5 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • 1,5 kg łopatki lub udźca jagnięcego bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 l ciemnego piwa Guinness
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 rzepy
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 8 małych cebulek dymek
  • 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy Dijon
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować gulasz jagnięcy z ciemnym piwem:

Łopatkę jagnięcą kroimy w kostkę 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy partiami na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się mocno zarumieni, wyciągamy na talerz. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko szklimy i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (marchewkę, rzepę, seler naciowy i por). Mieszamy co chwilę, żeby warzywa równomiernie się obsmażyły, ale nie przypaliły. Dodajemy rozmaryn i tymianek, liście laurowe i wrzucamy obsmażoną jagnięcinę. Dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Następnie ziemniaki kroimy na grube kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy piwem i lekko odparowujemy (ok. 1/3 płynu), a następnie dolewamy bulion wołowy. Od teraz zaczynamy proces duszenia, aż smaki się połączą i jagnięcina stanie się miękka (ok. 1.5h). W międzyczasie sprawdzamy, czy płyn nam nie wyparował za bardzo i jeśli potrzeba, uzupełniamy, dolewając więcej bulionu. Po tym czasie, jeśli mamy nadmiar tłuszczu na wierzchu gulaszu - możemy zebrać go łyżką. Sos wtedy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i miał lepszą konsystencję. 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy cebulki dymki i zielony groszek. Na sam koniec masło ucieramy z mąką i dolewamy odrobinę sosu, a następnie łączymy ze sobą tak, aby nie powstały grudki. Miksturę wlewamy do garnka partiami, aż do zadawalającej nas konsystencji.

Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

Składniki na gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 50 dag mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0.5 kg pieczarek
  • puszka czerwonej fasoli
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła, olej, mąka, sos sojowy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Jak przygotować gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie udka z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 – 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty. Pieczarki kroimy na połowę, ziemniaki w grubą kostkę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu. Po 30 minutach dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i gotujemy kolejne 5 – 8 minut. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Smakuje idealnie z wiejskim pieczywem lub ryżem.

Gulasz warzywny

Składniki na gulasz warzywny

  1. 1 łyżka oliwy
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 łyżeczka wędzonej papryki
  5. ½ łyżeczka mielonego kuminu
  6. 1 łyżka suszonego tymianku
  7. 3 marchewki
  8. 2 łodygi selera,
  9. 1 czerwona papryka
  10. 1 żółta papryka
  11. 2 puszki pomidorów
  12. 300 ml bulionu warzywnego
  13. 2 szt. cukinii
  14. 2 gałązki świeżego tymianku
  15. 250 g soczewicy z puszki

Jak przygotować gulasz warzywny

Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i dodajemy pokrojoną cebulę. Szklimy ok. 5 minut, aż stanie się miękka, ale nie przypali się. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, wędzoną paprykę, mielony kumin, suszony tymianek, marchewkę, seler naciowy oraz paprykę czerwoną i żółtą i obsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, plastry cukinii, 3 gałązki świeżego tymianku i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 25 minut. Na sam koniec dodajemy soczewicę, całość delikatnie mieszamy, uważając, żeby warzywa się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i wyciągamy gałązki tymianku. Najlepiej serwować z ugotowaną komosą ryżową lub ryżem jaśminowym.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Grzegorz Zawierucha

podziel się:

Pozostałe wiadomości