Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

''Rozgrzewający gulasz Grzegorza Zawieruchy''
Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj gulasz według przepisów Grzegorza Zawieruchy. Zobacz, jak przygotować jagnięcy z ciemnym piwem, drobiowy z czerwoną fasolą lub warzywny. Mistrz zdradza, jak zrobić dobry gulasz!

Gulasz jagnięcy z ciemnym piwem

Składniki na gulasz jagnięcy z ciemnym piwem

  • 60 ml oleju rzepakowego
    • 3 cebule
      • garść selera naciowego
        • ok. 10cm białej części pora
          • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
            • 1,5 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
              • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
                • 1,5 kg łopatki lub udźca jagnięcego bez kości
                  • 1 łyżeczka soli
                    • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
                      • 0,5 l ciemnego piwa Guinness
                        • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                          • 750 ml bulionu wołowego
                            • 3 liście laurowe
                              • 4 ziemniaki
                                • 3 marchewki
                                  • 2 rzepy
                                    • 0,5 szklanki zielonego groszku
                                      • 8 małych cebulek dymek
                                        • 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy Dijon
                                          • 1/3 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
                                            • 2 łyżki masła
                                              • 2 łyżki mąki

                                                Jak przygotować gulasz jagnięcy z ciemnym piwem:

                                                Łopatkę jagnięcą kroimy w kostkę 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy partiami na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się mocno zarumieni, wyciągamy na talerz. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko szklimy i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (marchewkę, rzepę, seler naciowy i por). Mieszamy co chwilę, żeby warzywa równomiernie się obsmażyły, ale nie przypaliły. Dodajemy rozmaryn i tymianek, liście laurowe i wrzucamy obsmażoną jagnięcinę. Dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Następnie ziemniaki kroimy na grube kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy piwem i lekko odparowujemy (ok. 1/3 płynu), a następnie dolewamy bulion wołowy. Od teraz zaczynamy proces duszenia, aż smaki się połączą i jagnięcina stanie się miękka (ok. 1.5h). W międzyczasie sprawdzamy, czy płyn nam nie wyparował za bardzo i jeśli potrzeba, uzupełniamy, dolewając więcej bulionu. Po tym czasie, jeśli mamy nadmiar tłuszczu na wierzchu gulaszu - możemy zebrać go łyżką. Sos wtedy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i miał lepszą konsystencję. 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy cebulki dymki i zielony groszek. Na sam koniec masło ucieramy z mąką i dolewamy odrobinę sosu, a następnie łączymy ze sobą tak, aby nie powstały grudki. Miksturę wlewamy do garnka partiami, aż do zadawalającej nas konsystencji.

                                                Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

                                                Składniki na gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

                                                • 30 dag wędzonego boczku
                                                  • 50 dag mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry
                                                    • 4 marchewki
                                                      • 2 cebule
                                                        • 2-3 ząbki czosnku
                                                          • 2 łyżeczki majeranku
                                                            • 0.5 kg pieczarek
                                                              • puszka czerwonej fasoli
                                                                • 0.5 kg ziemniaków
                                                                  • 1 l bulionu drobiowego
                                                                    • sól, pieprz
                                                                      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
                                                                        • 1 łyżka masła, olej, mąka, sos sojowy
                                                                          • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

                                                                            Jak przygotować gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

                                                                            Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie udka z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 – 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty. Pieczarki kroimy na połowę, ziemniaki w grubą kostkę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu. Po 30 minutach dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i gotujemy kolejne 5 – 8 minut. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Smakuje idealnie z wiejskim pieczywem lub ryżem.

                                                                            Gulasz warzywny

                                                                            Składniki na gulasz warzywny

                                                                            1. 1 łyżka oliwy
                                                                              1. 1 cebula
                                                                                1. 3 ząbki czosnku
                                                                                  1. 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                    1. ½ łyżeczka mielonego kuminu
                                                                                      1. 1 łyżka suszonego tymianku
                                                                                        1. 3 marchewki
                                                                                          1. 2 łodygi selera,
                                                                                            1. 1 czerwona papryka
                                                                                              1. 1 żółta papryka
                                                                                                1. 2 puszki pomidorów
                                                                                                  1. 300 ml bulionu warzywnego
                                                                                                    1. 2 szt. cukinii
                                                                                                      1. 2 gałązki świeżego tymianku
                                                                                                        1. 250 g soczewicy z puszki

                                                                                                          Jak przygotować gulasz warzywny

                                                                                                          Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i dodajemy pokrojoną cebulę. Szklimy ok. 5 minut, aż stanie się miękka, ale nie przypali się. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, wędzoną paprykę, mielony kumin, suszony tymianek, marchewkę, seler naciowy oraz paprykę czerwoną i żółtą i obsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, plastry cukinii, 3 gałązki świeżego tymianku i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 25 minut. Na sam koniec dodajemy soczewicę, całość delikatnie mieszamy, uważając, żeby warzywa się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i wyciągamy gałązki tymianku. Najlepiej serwować z ugotowaną komosą ryżową lub ryżem jaśminowym.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                                                                                          Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

                                                                                                          Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości