Przepisy kulinarne

Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

"Rozgrzewający gulasz Grzegorza Zawieruchy"

Przepisy kulinarne

Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

"Rozgrzewający gulasz Grzegorza Zawieruchy"

Nie masz pomysłu na obiad? Ugotuj gulasz według przepisów Grzegorza Zawieruchy. Zobacz, jak przygotować jagnięcy z ciemnym piwem, drobiowy z czerwoną fasolą lub warzywny. Mistrz zdradza, jak zrobić dobry gulasz!

Gulasz jagnięcy z ciemnym piwem

Składniki na gulasz jagnięcy z ciemnym piwem

  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 3 cebule
  • garść selera naciowego
  • ok. 10cm białej części pora
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1,5 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • 1,5 kg łopatki lub udźca jagnięcego bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 l ciemnego piwa Guinness
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 rzepy
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 8 małych cebulek dymek
  • 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy Dijon
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować gulasz jagnięcy z ciemnym piwem:

Łopatkę jagnięcą kroimy w kostkę 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy partiami na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się mocno zarumieni, wyciągamy na talerz. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko szklimy i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (marchewkę, rzepę, seler naciowy i por). Mieszamy co chwilę, żeby warzywa równomiernie się obsmażyły, ale nie przypaliły. Dodajemy rozmaryn i tymianek, liście laurowe i wrzucamy obsmażoną jagnięcinę. Dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut. Następnie ziemniaki kroimy na grube kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy piwem i lekko odparowujemy (ok. 1/3 płynu), a następnie dolewamy bulion wołowy. Od teraz zaczynamy proces duszenia, aż smaki się połączą i jagnięcina stanie się miękka (ok. 1.5h). W międzyczasie sprawdzamy, czy płyn nam nie wyparował za bardzo i jeśli potrzeba, uzupełniamy, dolewając więcej bulionu. Po tym czasie, jeśli mamy nadmiar tłuszczu na wierzchu gulaszu - możemy zebrać go łyżką. Sos wtedy będzie jeszcze bardziej wyrazisty i miał lepszą konsystencję. 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy cebulki dymki i zielony groszek. Na sam koniec masło ucieramy z mąką i dolewamy odrobinę sosu, a następnie łączymy ze sobą tak, aby nie powstały grudki. Miksturę wlewamy do garnka partiami, aż do zadawalającej nas konsystencji.

Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

Składniki na gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 50 dag mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0.5 kg pieczarek
  • puszka czerwonej fasoli
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka masła, olej, mąka, sos sojowy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Jak przygotować gulasz drobiowy z czerwoną fasolą

Do garnka z grubym dnem wrzucamy drobno pokrojony boczek i obsmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Następnie udka z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 – 3 cm, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy do garnka. Mięso smażymy, aż ładnie się zarumieni. Po chwili dodajemy cebulę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i całość obsmażamy ok. 4 minuty. Pieczarki kroimy na połowę, ziemniaki w grubą kostkę i dodajemy do garnka. Doprawiamy majerankiem i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i obsmażamy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem tak, aby zakrył wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu. Po 30 minutach dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i gotujemy kolejne 5 – 8 minut. Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy do potrawy. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Smakuje idealnie z wiejskim pieczywem lub ryżem.

Gulasz warzywny

Składniki na gulasz warzywny

  1. 1 łyżka oliwy
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 łyżeczka wędzonej papryki
  5. ½ łyżeczka mielonego kuminu
  6. 1 łyżka suszonego tymianku
  7. 3 marchewki
  8. 2 łodygi selera,
  9. 1 czerwona papryka
  10. 1 żółta papryka
  11. 2 puszki pomidorów
  12. 300 ml bulionu warzywnego
  13. 2 szt. cukinii
  14. 2 gałązki świeżego tymianku
  15. 250 g soczewicy z puszki

Jak przygotować gulasz warzywny

Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i dodajemy pokrojoną cebulę. Szklimy ok. 5 minut, aż stanie się miękka, ale nie przypali się. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, wędzoną paprykę, mielony kumin, suszony tymianek, marchewkę, seler naciowy oraz paprykę czerwoną i żółtą i obsmażamy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, plastry cukinii, 3 gałązki świeżego tymianku i całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 25 minut. Na sam koniec dodajemy soczewicę, całość delikatnie mieszamy, uważając, żeby warzywa się nie rozpadły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i wyciągamy gałązki tymianku. Najlepiej serwować z ugotowaną komosą ryżową lub ryżem jaśminowym.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Grzegorz Zawierucha |
Co sądzisz o tym artykule?
219
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0