Gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu
Składniki:
- biały, krótkoziarnisty ryż
- bulion warzywny ugotowany
- mleka
- mąka pszenna
- masło
- kurkuma
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- sól himalajska
- przegotowana woda
- mieszanka mrożonych warzyw
- marchewka
- suszone algi nori
Przygotowanie:
Gulasz: do garnka wrzucamy łyżkę masła, a następnie garnek stawiamy na ogieniu. Po rozpuszczeniu masła wrzucamy warzywa. Mieszamy chwilę i zostawiamy wszystko pod przykryciem. Podczas gdy warzywa podsmażają się na maśle, do szkalnki z mlekiem wsypujemy mąkę i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z mąką oraz wcześniej ugotowany bulion. Wszystko doprawiamy. Gulasz przekładamy do miseczki lub na talerz.
Kaczuszka z ryżu: klika łyżek ugotowanego ryżu mieszamy z kurkumą. Formujemy kaczuszkę i kładziemy ją na gulaszu. Z ziaren pieprzu robimy oczka, a z wyciętego kawałka marchewki - dzióbek.
>>> Zobacz także:
- Przepisy na pyszne zupy. Bulion warzywny, krem dyniowy, zupa z porów, jarmużu i buraków
- Andrzej Polan i jego pomysły na kapustę!
- Cukinia według Mikołaja Reya. Przepisy na ratatouille, spaghetti i cukinię faszerowaną
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: