Kreatywne gotowanie: gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu

Paulina Krajewska, mama czwórki pociech i blogerka kulinarna pokazała, jak przygotować proste i ładne danie dla dzieci - gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu.

Gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu

Składniki:

  • biały, krótkoziarnisty ryż
  • bulion warzywny ugotowany
  • mleka
  • mąka pszenna
  • masło
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny
  • sól himalajska
  • przegotowana woda
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • marchewka
  • suszone algi nori

Przygotowanie:

Gulasz: do garnka wrzucamy łyżkę masła, a następnie garnek stawiamy na ogieniu. Po rozpuszczeniu masła wrzucamy warzywa. Mieszamy chwilę i zostawiamy wszystko pod przykryciem. Podczas gdy warzywa podsmażają się na maśle, do szkalnki z mlekiem wsypujemy mąkę i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z mąką oraz wcześniej ugotowany bulion. Wszystko doprawiamy. Gulasz przekładamy do miseczki lub na talerz.

Kaczuszka z ryżu: klika łyżek ugotowanego ryżu mieszamy z kurkumą. Formujemy kaczuszkę i kładziemy ją na gulaszu. Z ziaren pieprzu robimy oczka, a z wyciętego kawałka marchewki - dzióbek.

>>> Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości