Pierogi ruskie ze smażonymi kurkami i serem owczym
Składniki na pierogi ruskie:
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 220 ml gorącej wody
Farsz do pierogów:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g kurek
- 100 g białej cebulki
- 200 g twardego owczego sera (może być pecorino romano)
- 2 pęczki cebuli dymki, tylko górna część
- mały pęczek natki pietruszki
- 3 żółtka
Przygotowanie pierogów ruskich:
Ciasto: wymieszaj mąkę razem z solą, a następnie wsyp do miski z gorącą wodą. Mieszaj aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na godzinę. Wyjmij i wałkuj cienki płat. Następnie za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka tnij okrągłe plastry.
Farsz z pierogów: ugotowane ziemniaki przetrzyj na prasce, dodaj posiekane i podsmażone na maśle z cebulką kurki, starty owczy twardy ser, posiekaną cebulę dymkę, natkę pietruszki i surowe żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw, aby składniki się "przegryzły".
Gotowy farsz nakładaj na plaster ciasta pierogowego, zwiń dowolny kształt i wrzuć do gotującej się gorącej wody na 5 minut. Wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik.
Na talerzu ułóż porcje pierogów, dodaj łyżkę kwaśnego mleka, posyp smażonymi na maśle kurkami i udekoruj świeżymi ziołami.
Tarta z cukinią, kurkami i kolorowymi pomidorkami
Składniki na tartę z cukinią:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- łyżeczka soli
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
Farsz do tarty:
- 250 g świeżych kurek
- 50 g masła
- 2 białe cebule
- 500 g kolorowych pomidorków
- łyżeczka chili w proszku
- mały pęczek bazylii
- łyżeczka soli i cukru
- cukinia żółta i zielona
- kabaczek
- marchew
- bakłażan
- małe opakowanie świeżej rukoli
- małe opakowanie pesto bazyliowego
Przygotowanie tarty z cukinią:
Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać na stolnice za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobię się „kruszonka”, następnie dodaj sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na 1h.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm, wytnij za pomocą miski duże kręgi, nałóż na pergamin, nabij widelcem aby ciasto się piekło równomiernie z reszty ciasta wytnij cienkie podłużne paski, zwiń jak warkocz i nałóż na ranty ciasta. Wstaw do piekarnika 180 st. 15-18 minut.
Plaster tarty możesz podawać z liśćmi rukoli i pesto bazyliowym.
Farsz do tarty: kurki potnij na mniejsze kawałki, podsmaż na maśle, dodając posiekaną cebulkę i kawałki kolorowych pomidorów. Gotuj sos tak długo aż zgęstnieje, a cały płyn odparuję, na koniec dodaj chili w proszku, posiekaną bazylię oraz dopraw solą i cukrem. Warzywa (cukinia zielona i żółta, kabaczek, marchew i bakłażan) potnij za pomocą krajalnicy albo szerokiej obieraczki na cienkie paski, następnie paski przetnij wzdłuż. Na spód upieczonego ciasta nałóż warstwę sosu kurkowego z pomidorkami, pocięte warzywa układaj na tarcie, tworząc spirale, nie muszą być po kolei, ważne, by kolory za każdym razem były inne. Gotową tartę posmaruj masłem klarowanym, posyp solą i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C. Wyjmij i gdy lekko przestygnie, potnij na cienkie plastry
Kurki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim
Składniki na kurki zapiekane:
- 500 g piersi z kurczaka
- łyżeczka soli, mielonego pieprzu, suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 500 g kurek
- 2 cebule szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 50 g masła
- 50 ml białego wina
- 500 ml słodkiej śmietany 36 proc.
- 2 opakowanie liści młodego szpinaku
- 3 żółtka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie kurek zapiekanych:
Pierś kurczaka pokrój w grubszą kostkę, dopraw solą, pieprzem mielonym i suszonym tymiankiem. W garnku podsmaż na oleju wyczyszczone kurki, a następnie dodaj posiekaną cebulkę szalotkę, czosnek i zimne masło. Po paru minutach, gdy kurki zmiękną podlej je białym winem, poczekaj aż odparują i dodaj słodką śmietanę, gotuj aż śmietana zgęstnieje, dodając na koniec liście młodego szpinaku i doprawiając solą oraz pieprzem.
Plaster ciasta francuskiego rozwiń z foli, lekko rozwałkuj wałkiem, posmaruj za pomocą pędzla żółtkiem.
Do głębokiego naczynia wlej porcje kurczaka w sosie z kurkami i szpinakiem, zakrywając plastrem ciasta. Ciasto posyp po górze solą w płatkach i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 195 st. C. Wyjmij gorące naczynie z ciastem i ułóż na serwetkach. Zapiekane kurki można podawać z mieszanką świeżych sałat.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Kurki mają wartości odżywcze niemal takie same jak... kefir!
Pyszny lucjan z grilla. Poznaj prosty przepis na doskonałe danie
Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem
Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma