Kurki. Z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczął sezon na kurki. Kucharz przygotował m.in.: kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Kto ma ochotę? Skorzystajcie z naszych przepisów!

Kurki z pęczakiem, szczawiem

Składniki:

200 g świeżych lub mrożonych kurek

100 g sera twardego dojrzewającego

250 g kaszy pęczak

1 pęczek świeżego szczawiu

Włoszczyzna na bulion

Świeży lubczyk, koperek

Natka pietruszki

100 g sera mascarpone

1 łyżka masła

Pieprz, sól

Cebula

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na oleju przesmażamy cebulę do momentu aż stanie się lekko złota, dodajemy kaszę surową i smażymy a bardziej szklimy krótką chwilę. Następnie dodajemy partiami gorący bulion do momentu aż kasza stanie się miękka, pod koniec dodajemy kurki, posiekany szczaw. Kiedy tylko kurka stanie się bardziej pomarańczowa, skruszeje, dodajemy ser mascarpone, ser dojrzewający i masło. Na koniec posiekane zioła.

Kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli

Składniki:

300 g świeżych kurek

300 g bobu

400 ml śmietany 36%

6-8 krążków tortilli

100 ml białego wina

Świeży tymianek

Olej do smażenia

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Kurki szybko płuczemy w wodzie, bób gotujemy krótko w wodzie z solą i cukrem. Na patelni, na maśle przesmażamy szalotkę z listkami tymianku, dodajemy wino białe, odparowujemy i dodajemy kurki i bób. Krótko smażymy, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Tortillę smażymy w głębokim tłuszczu na kształt miseczek. Kurki w śmietanie podajemy w miseczkach z tortilli.

Ciasto drożdżowe z kurkami, kurczakiem i serem

Składniki:

1 kg mąki

150 ml mleka

300 ml wody

200 ml oleju

100 g drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy na okrąg większy od dna dużej tortownicy.

2 kulki sera mozzarella w zalewie

Masło klarowane do smażenia

Musztarda francuska

300 ml śmietany 30%

Świeży koperek

2 piersi kurczaka

400 g kurek

2 cebule

Sól, pierz

4 jajka

Piersi kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw. Kurki szybko myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kurki smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy również standardowo, sól, pieprz, koperek. Ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem rozkłóconym z musztardą, wykładamy paski gotowanego kurczaka, przesmażone kurki i zalewamy wszystko jajkami ze śmietaną. Wierzch posypujemy serem. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości