Przepisy kulinarne

Kurki. Z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczął sezon na kurki. Kucharz przygotował m.in.: kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Kto ma ochotę? Skorzystajcie z naszych przepisów!

Kurki z pęczakiem, szczawiem

Składniki:
200 g świeżych lub mrożonych kurek
100 g sera twardego dojrzewającego

250 g kaszy pęczak
1 pęczek świeżego szczawiu
Włoszczyzna na bulion
Świeży lubczyk, koperek
Natka pietruszki
100 g sera mascarpone
1 łyżka masła
Pieprz, sól
Cebula

Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na oleju przesmażamy cebulę do momentu aż stanie się lekko złota, dodajemy kaszę surową i smażymy a bardziej szklimy krótką chwilę. Następnie dodajemy partiami gorący bulion do momentu aż kasza stanie się miękka, pod koniec dodajemy kurki, posiekany szczaw. Kiedy tylko kurka stanie się bardziej pomarańczowa, skruszeje, dodajemy ser mascarpone, ser dojrzewający i masło. Na koniec posiekane zioła.

Kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli

Składniki:
300 g świeżych kurek
300 g bobu
400 ml śmietany 36%
6-8 krążków tortilli
100 ml białego wina
Świeży tymianek
Olej do smażenia
Pieprz, sól

Przygotowanie:
Kurki szybko płuczemy w wodzie, bób gotujemy krótko w wodzie z solą i cukrem. Na patelni, na maśle przesmażamy szalotkę z listkami tymianku, dodajemy wino białe, odparowujemy i dodajemy kurki i bób. Krótko smażymy, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Tortillę smażymy w głębokim tłuszczu na kształt miseczek. Kurki w śmietanie podajemy w miseczkach z tortilli.

Ciasto drożdżowe z kurkami, kurczakiem i serem

Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
200 ml oleju
100 g drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy na okrąg większy od dna dużej tortownicy.

2 kulki sera mozzarella w zalewie
Masło klarowane do smażenia
Musztarda francuska
300 ml śmietany 30%
Świeży koperek
2 piersi  kurczaka
400 g kurek
2 cebule
Sól, pierz
4 jajka

Piersi kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw. Kurki szybko myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kurki smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy również standardowo, sól, pieprz, koperek. Ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem rozkłóconym z musztardą, wykładamy paski gotowanego kurczaka, przesmażone kurki i zalewamy wszystko jajkami ze śmietaną. Wierzch posypujemy serem. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
93
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0