Zupa krem z rukoli
Składniki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
3 ziemniaki
600 ml wywaru warzywnego
2 duże garście dojrzałej rukoli
50 g masła
100 g twarogu
sól i pieprz
kwiaty rukoli do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, aż będą miękkie. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Dusić całość przez chwilę. Zalać wywarem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dokładnie zagnieść ser z odrobiną mleka i 3 łyżkami posiekanej rukoli. Przy pomocy dwóch łyżek uformować „łezki”i ułożyć po 3 na talerzach. Do zupy dodać resztę rukoli i masło. Gotować przez 2-3 minuty i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Zalać serek na talerzu. Udekorować kwiatami rukoli.
Pudding marchewkowo-dyniowy z sosem ziołowym
Składniki:
300 g korzenia pietruszki
150 ml mleka
300 g marchewki
300 g miąższu z dyni
1 cebula
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
starta skórka z cytryny
2 żółtka
1 jajko
sól i pieprz
Sos ziołowy:
50 ml oliwy z oliwek
5 łyżek posiekanych mieszanych ziół
sól i pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i ugotować w mleku, aż będzie miękka. Następnie zmiksować na puree. Marchewkę i dynię pokroić w dużą kostkę i poddusić na oliwie z oliwek, aż będą miękkie. Wymieszać z purre z pietruszki, dodać skórkę z cytryny, żółtka i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do formy do zapiekania (około 1 l/pojemności) i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 30-40 minut. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zmiksować. Ciepły pudding podawać polany odrobiną sosu.
Sandacz na kolorowych warzywach
Składniki:
2 filety z sandacza
1 kg warzyw: cebula, marchew
dynia, pasternak, patison, jarmuż
oliwa z oliwek
klarowane masło do smażenia
szałwia
tymianek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety pokroić na mniejsze kawałki i naciąć każdy od strony skóry. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pozostałe warzywa pokroić w grube zapałki (z wyjątkiem jarmużu, który należy lekko porwać), dodać do cebulki. Dodać kilka gałązek tymianku, i szałwii. Dusić, aż warzywa będą miękkie. W tym samym czasie podsmażyć rybę na maśle z dodatkiem gałązki tymianku, zaczynając od strony skóry. Podczas smażenia cały czas podlewając rybę masłem. Rybę podawać na warzywach, całość polane masłem ze smażenia.
Sałatka z buraczków, boćwiny i kurek
Składniki:
8 buraczków
pęczek boćwiny
300 g kurek
200 g sera do smażenia np. halum
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
pieprz i sól
tymianek
masło
oliwa
Przygotowanie:
Buraczki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. W tym czasie z buraka liściowego (boćwiny) wytnij łodygi, pokrój na kawałki i podsmaż na maśle. Liście pokrój w paski i po chwili, gdy łodyga zmięknie, dodaj na patelnię razem z miodem i octem. Przypraw solą i pieprzem. Kurki należy podsmażyć na patelni z masłem. Ser pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Buraczki po ugotowaniu obrać i pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, a na nim ułożyć boćwinę, razem z powstałym sosem z patelni, podsmażone kurki, a na końcu ser. Wierzch posypać listkami tymianku. Przyprawić solą i pieprzem.
Placek z brzoskwiniami
Składniki:
5 brzoskwiń
100 g cukru
4 łyżki miodu
240 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
skórka otarta z jednej cytryny
240 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekroić na połowę i usunąć pestkę. Ugotować w syropie z 1 litrze wody i 100 g cukru, aż będą miękkie. Na tortownice wylać 4 łyżki miodu i ułożyć brzoskwinie przekrojoną częścią do dołu. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do formy z brzoskwiniami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40-45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN