Kurki z patelni z grzankami
Składniki:
Pieczywo rustykalne - 10 kromek
Jajka - 4 sztuki
Ser bursztyn tarty - 100g
Kurki - 200g
Masło klarowane - 2 łyżki
Sól, pieprz
Koperek
Przygotowanie:
Ser tarty łączymy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo rustykalne obtaczamy w jajkach i smażymy na maśle na złoty kolor. Kurki wrzucamy na masło rozgrzane i smażymy podobnie jak rydze z dwóch stron max 2 minuty. Im dłużej będziemy smażyć, tym bardziej możemy doprowadzić do tego, że kurki zaczną gorzknieć. Podajemy posypane koperkiem.
Ciasto drożdżowe z kurkami w śmietanie
Składniki:
Mąka - 900g
Woda - 500ml
Sól - 25g
Drożdże - 15g
Bryndza owcza - 300g
Kurki świeże - 250g
Tymianek świeży
Pieprz, sól
Śmietana 36% - 100ml
Ser mozzarella w zalewie - 2szt
Przygotowanie:
Z mąki, wody, drożdży i soli przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy każdy olejem. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy kurki chwilę przesmażamy i dodajemy śmietanę. Na koniec tymianek. Na ciasto wykładamy porcje kurek w gęstym sosie śmietanowym, posypujemy bryndzą , kawałkami mozzarelli. Posypujemy pieprzem czarnym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 stopni na około 8-10 minut.
Cukinia z szynką dojrzewającą i kurkami
Składniki:
Cukinia - 2szt
Kurki - 200g
Koperek
Szynka dojrzewająca plastry - 10szt
Masło - 1 łyżka
Musztarda francuska z ziarnami
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na plastry, oprószamy pieprzem, solą i owijamy w plastry szynki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odstawiamy w cieple miejsce. Kurki sparzamy w wodzie gorącej z dodatkiem soli i cukru, sparzone łączymy z ciepłym masłem, musztardą francuską i koprem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na smażonych cukiniach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN