Kurkowy torcik na dzień dobry

Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.

Kurki z patelni z grzankami

Składniki:

Pieczywo rustykalne - 10 kromek

Jajka - 4 sztuki

Ser bursztyn tarty - 100g

Kurki - 200g

Masło klarowane - 2 łyżki

Sól, pieprz

Koperek

Przygotowanie:

Ser tarty łączymy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczywo rustykalne obtaczamy w jajkach i smażymy na maśle na złoty kolor. Kurki wrzucamy na masło rozgrzane i smażymy podobnie jak rydze z dwóch stron max 2 minuty. Im dłużej będziemy smażyć, tym bardziej możemy doprowadzić do tego, że kurki zaczną gorzknieć. Podajemy posypane koperkiem.

Ciasto drożdżowe z kurkami w śmietanie

Składniki:

Mąka - 900g

Woda - 500ml

Sól - 25g

Drożdże - 15g

Bryndza owcza - 300g

Kurki świeże - 250g

Tymianek świeży

Pieprz, sól

Śmietana 36% - 100ml

Ser mozzarella w zalewie - 2szt

Przygotowanie:

Z mąki, wody, drożdży i soli przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy każdy olejem. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy kurki chwilę przesmażamy i dodajemy śmietanę. Na koniec tymianek. Na ciasto wykładamy porcje kurek w gęstym sosie śmietanowym, posypujemy bryndzą , kawałkami mozzarelli. Posypujemy pieprzem czarnym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 stopni na około 8-10 minut.

Cukinia z szynką dojrzewającą i kurkami

Składniki:

Cukinia - 2szt

Kurki - 200g

Koperek

Szynka dojrzewająca plastry - 10szt

Masło - 1 łyżka

Musztarda francuska z ziarnami

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Cukinię kroimy na plastry, oprószamy pieprzem, solą i owijamy w plastry szynki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odstawiamy w cieple miejsce. Kurki sparzamy w wodzie gorącej z dodatkiem soli i cukru, sparzone łączymy z ciepłym masłem, musztardą francuską i koprem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na smażonych cukiniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości