Kucharz przyrządził carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym, bruschettę z borowikami, morelami i miodem, Borowiki à la Ceviche, a także grillowane borowiki z focaccią. Przepisy poniżej.
Carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym
Składniki:
- 300 g świeżych borowików,
- ząbek czosnku,
- 100 g orzeszków piniowych,
- sok z jednej cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżeczka miodu,
- kilka listków świeżego szczypiorku,
- płatki sera Grana Padano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Borowiki bardzo dokładnie oczyścić i osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki i rozłożyć na talerzu. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polać grzyby przygotowanym sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem, płatkami sera Grana Padano oraz orzeszkami piniowymi.
Bruschetta z borowikami, morelami i miodem
Składniki:
- 400 g świeżych borowików szlachetnych,
- bagietka,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 świeże morele,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżka miodu,
- garść rukoli,
- 5 liści sałaty lodowej,
- sok z jednej cytryny,
- świeży szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku,
- ser Grana Padano.
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i podpiec na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Borowiki pokroić w plasterki, morele w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać borowiki i smażyć, aż będą miękkie. Następnie dodać przeciśnięty czosnek i morele, a po chwili miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Na grzanki nałożyć wymieszane sałaty, następnie grzybowo-morelowy farsz. Posypać posiekanym szczypiorkiem i płatkami sera.
Borowiki à la Ceviche
Składniki:
- 400 g młodych, jędrnych borowików szlachetnych,
- sok z jednej dużej limonki,
- sok z 1/2 cytryny,
- mała czerwona cebula,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka nasion gorczycy,
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Borowików nie myć pod bieżącą wodą. Delikatnie oczyścić pędzelkiem lub przetrzeć wilgotną ściereczką. Potem pokroić w bardzo cienkie plasterki. W misce wymieszać sok z limonki i cytryny, cukier, nasiona gorczycy, oliwę, sól i pieprz. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka i dodać do marynaty. Włożyć pokrojone borowiki do miski z marynatą, delikatnie wymieszać, aby każdy plasterek był pokryty płynem. Odstawić na 30–40 minut w temperaturze pokojowej, aby kwasy "ugotowały" grzyby. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Podawać jako przystawkę z pieczywem lub dodatek do sałatek.
Grillowane borowiki z focaccią
Składniki:
- 4 średnie borowiki (przekrojone wzdłuż na pół),
- bagietka lub focaccia,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu BBQ,
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
- ząbek czosnku, przeciśnięty,
- papryczka chilli, drobno posiekana,
- łyżka oliwy sezamowej,
- łyżka miodu,
- łyżka sezamu,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Oczyścić borowiki, przekroić wzdłuż na pół i skropić oliwą. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Rozgrzać grill, ułożyć borowiki na ruszcie i grillować przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione. W międzyczasie przekroić focaccię na pół, skropić oliwą i podpiec na grillu, aż będzie chrupiąca. Na talerzu ułożyć zgrillowane borowiki, polać sosem i podawać z focaccią.
Zobacz także:
- Kurczak pieczony z borowikami i szpinakiem w sosie śmietanowym - przepis Sebastiana Olmy
- Krem z borowików i polędwiczka wieprzowa z borowikami
- "MasterChef" na słono. Poznajcie przepisy na idealne jesienne dania z grzybów
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News