Borowiki w wersji light. Lekkie i świeże przepisy na letni obiad

Borowiki w wersji light. Lekkie i świeże przepisy na letni obiad
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Porady i triki na najlepsze borowiki
Porady i triki na najlepsze borowiki
Domowa pizza dla całej rodziny
Domowa pizza dla całej rodziny
Oryginalne i pyszne hot dogi
Oryginalne i pyszne hot dogi
Śliwka rządzi w kuchni
Śliwka rządzi w kuchni
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Przez żołądek do serca – dania na pierwszą randkę
Sezon na truskawki – czas start!
Sezon na truskawki – czas start!
Kapusta kiszona z miłością
Kapusta kiszona z miłością
Szlachetne borowiki wcale nie muszą kojarzyć się z ciężkimi sosami. Te smaczne grzyby latem odkrywają przed nami zupełnie nowe oblicze. Patryk Galewski udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że to idealna okazja, by przełamać kulinarne schematy i odkryć borowiki na nowo.

Kucharz przyrządził carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym, bruschettę z borowikami, morelami i miodem, Borowiki à la Ceviche, a także grillowane borowiki z focaccią. Przepisy poniżej.

Carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym

Carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym
Carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym
Carpaccio z borowików, z sosem cytrynowo-miodowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 300 g świeżych borowików,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g orzeszków piniowych,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka miodu,
  • kilka listków świeżego szczypiorku,
  • płatki sera Grana Padano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Borowiki bardzo dokładnie oczyścić i osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki i rozłożyć na talerzu. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Polać grzyby przygotowanym sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem, płatkami sera Grana Padano oraz orzeszkami piniowymi.

Bruschetta z borowikami, morelami i miodem

Bruschetta z borowikami, morelami i miodem
Bruschetta z borowikami, morelami i miodem
Bruschetta z borowikami, morelami i miodem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 400 g świeżych borowików szlachetnych,
  • bagietka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 świeże morele,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka miodu,
  • garść rukoli,
  • 5 liści sałaty lodowej,
  • sok z jednej cytryny,
  • świeży szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser Grana Padano.

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i podpiec na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Borowiki pokroić w plasterki, morele w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać borowiki i smażyć, aż będą miękkie. Następnie dodać przeciśnięty czosnek i morele, a po chwili miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Na grzanki nałożyć wymieszane sałaty, następnie grzybowo-morelowy farsz. Posypać posiekanym szczypiorkiem i płatkami sera.

Borowiki à la Ceviche

Borowiki à la Ceviche
Borowiki à la Ceviche
Borowiki à la Ceviche
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 400 g młodych, jędrnych borowików szlachetnych,
  • sok z jednej dużej limonki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • mała czerwona cebula,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka nasion gorczycy,
  • pół pęczka natki pietruszki lub kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Borowików nie myć pod bieżącą wodą. Delikatnie oczyścić pędzelkiem lub przetrzeć wilgotną ściereczką. Potem pokroić w bardzo cienkie plasterki. W misce wymieszać sok z limonki i cytryny, cukier, nasiona gorczycy, oliwę, sól i pieprz. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka i dodać do marynaty. Włożyć pokrojone borowiki do miski z marynatą, delikatnie wymieszać, aby każdy plasterek był pokryty płynem. Odstawić na 30–40 minut w temperaturze pokojowej, aby kwasy "ugotowały" grzyby. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Podawać jako przystawkę z pieczywem lub dodatek do sałatek.

Grillowane borowiki z focaccią

Składniki:

  • 4 średnie borowiki (przekrojone wzdłuż na pół),
  • bagietka lub focaccia,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki sosu BBQ,
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego,
  • ząbek czosnku, przeciśnięty,
  • papryczka chilli, drobno posiekana,
  • łyżka oliwy sezamowej,
  • łyżka miodu,
  • łyżka sezamu,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Oczyścić borowiki, przekroić wzdłuż na pół i skropić oliwą. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Rozgrzać grill, ułożyć borowiki na ruszcie i grillować przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione. W międzyczasie przekroić focaccię na pół, skropić oliwą i podpiec na grillu, aż będzie chrupiąca. Na talerzu ułożyć zgrillowane borowiki, polać sosem i podawać z focaccią.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości