Zupa krem z borowików
Składniki:
ok. 500 g świeżych borowików
1 szalotka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeży tymianek
świeża natka pietruszki
ok. 200g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić w cząstki. Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy, dodać szalotkę i czosnek - zeszklić. Dodać listki tymianku i borowiki - krótko przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanki, zblendować, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sosem sojowym. Doprowadzić do wrzenia. Krem podawać posypany posiekaną natką pietruszki i na płatki pokrojonymi prawdziwkami.
Krótko smażone borowiki na rukoli
Składniki:
młode, twarde, zdrowe borowiki – 500 g
rukola
pomidorki koktajlowe
szczypior z cebulką
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
ser grana padano
oliwa z oliwek extra vergine
cytryna
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Borowiki oczyścić i pokroić w plastry. Rukolę umyć, osuszyć. Pomidorki koktajlowe pokroić w cząsteczki. Zioła posiekać (nie za drobno). Ułożyć na talerzach, polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Czosnek i chili posiekać na bardzo drobno. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Dodać prawdziwki, posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem, krótko przesmażyć. Podawać na rukoli, posypane płatkami sera Grana Padano.
Polędwiczka wieprzowa z borowikami w sosie śmietanowym
1 polędwiczka wieprzowa – ok. 500 g
orzechy laskowe, zmielone – paczka
borowiki – 500 g
3 szalotki
odrobina wywaru (ok. 1 szklanki)
400 g śmietany kremówki 30%
ziemniaki
masło
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
czerwona słodka papryka w proszku
świeży tymianek
natka pietruszki
parę listków rukoli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 90°C. Polędwicę umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon. Doprawić papryką, solą i pieprzem. obsmażyć ze wszystkich stron, na dobrze rozgrzanym oleju tak, by mięso było bardzo dobrze zrumienione. Obtoczyć w orzechach. Polędwicę włożyć na ruszt do piekarnika i zostawiać na ok. 60 minut. Grzyby oczyścić pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. pokroić w cząstki. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Szalotki pokroić w kostkę. wrzucić na rozgrzaną oliwę. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. dodać borowiki, lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Zalać wywarem, a następnie dodać śmietanę. zagotować. Zagęścić mąką, doprawić. Mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na ok. 3 – 5 minut, a następnie pokroić w plastry.
W trakcie pieczenia mięsa ugotować ziemniaki do miękkości. odcedzić, a następnie przy pomocy miksera kuchennego zrobić purée, dodać śmietankę i masło, doprawić solą. Dodać posiekaną rukolę, wymieszać.
Mini pavlove z pomarańczowym kremem
Składniki na bezy:
6 białek (jajka wielkości M)
szczypta soli
300 g cukru drobnego do wypieków
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru
obrana skórka z pomarańczy
200 g śmietany kremówki do ubicia (30%)
opcjonalnie: śmietana fix do usztywniania
dodatkowo owoce do przybrania (jagody, poziomki, jeżyny lub maliny)
trochę bazylii
Przygotowanie:
Misę miksera i nakładki do ubijania przetrzeć papierowym ręcznikiem nawilżonym octem. Do miski wlać dokładnie oddzielone od żółtek białka (nie mogą zawierać ani odrobiny żółtka), dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach, tak, by piana się napuszyła i potem stopniowo zwiększać obroty. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, nie przerywając miksowania. po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty, by ustabilizować pianę. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez ok. 1 minutę. Ubitą pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec bezy przez 90 minut. zostawić do schłodzenia w uchylonym piekarniku. Serek mascarpone włożyć do miski, wlać 4 łyżki likieru, dodać 2 łyżki cukru, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać usztywniacz) i przy pomocy szpatułki połączyć delikatnie z masą. Bezy udekorować masą, ułożyć owoce, udekorować listkami bazylii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje