Basia Ritz to znana, szanowana restauratorka oraz szefowa kuchni. Dziesięć lat temu wygrała pierwszą edycję programu "MasterChef". Co się zmieniło od tamtej pory? Jak wspomina udział w show? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Basia Ritz zaskoczy fanów swoim wyznaniem. Restauratorka, która wygrała pierwszą edycję polskiego "MasterChefa", w gruncie rzeczy ceni sobie prostą kuchnię. Jako swojego ostatniego posiłku nie wybrałaby wcale najdroższego dania z karty.
"Mój mąż chciał się ze mną ożenić, a ja nie za bardzo"
Basia Ritz miała ostatnio niemałe zawirowania wokół swojego lokalu w Gdańsku. Jedna z influencerek odwiedziła jej progi. Wizyta na tyle nie przypadła jej do gustu, że postanowiła dość ostro skomentować ją w sieci. Jak w rozmowie z reporterem dziendobry.tvn.pl, Oskarem Netkowskim, przyznała Ritz - nie wszystko było zgodne z prawdą.
Basia Ritz dobrze znana jest fanom "MasterChefa". Restauratorka wygrała pierwszą edycję polskiego show i do dzisiaj cieszy się uznaniem gości, jak i ludzi ze świata gastronomii. Niestety zdarzają się i tacy, którzy próbują dowieść, ze Ritz o kuchni wie niewiele. - Nie wróżono mi kariery gastronoma - wyjawiła właścicielki restauracji w rozmowie z reporterem serwisu Dzień Dobry TVN Oskarem Netkowskim.
W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy kucharza i podróżnika Tomasza Jakubiaka oraz zwyciężczynię pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef" Basię Ritz. Co trzeba zrobić, by zrobić karierę w zawodzie kucharza? Liczy się dobry smak, szczęście czy ciężka praca i determinacja? Utrzymać się w tym zawodzie nie jest łatwo. Jak radzą sobie z konkurencją nasi goście? Czy na prowadzeniu restauracji można zarobić?
Basia Ritz uwielbia buraki. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne dania z tego warzywa. Smacznego!
Po doniesieniach o molestowaniu seksualnym, jakiego miał dopuścić się słynny producent Harvey Weinstein w mediach społecznościowych kobiety, które doznały krzywdy na tle seksualnym zaczęły wstawiać hasztag #MeToo. Z niemoralnymi propozycjami i molestowaniem spotkały się aktorki: Karina Kunkiewicz, Sylwia Gliwa i Grażyna Wolszczak oraz szefowa kuchni Basia Ritz. Zaprosiliśmy je do Dzień Dobry TVN, by powiedziały, co je spotkało.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy pierwszego polskiego MasterChefa Basię Ritz. Przygotowała dla nas wiele pyszności: gofry ze smażonymi bananami, lodami bananowymi i słonym karmelem, gofry z rukolą, szynką parmeńską, parmezanem, kiełkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem sadzonym, Tex Mex Burgery oraz lody bananowe z masłem z orzeszków ziemnych.
Szefowie kuchni nie tylko zarządzają zespołami, ale także dbają o jakość usług swoich restauracji i pracują w kuchni. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefowe kuchni Basię Ritz i Agatę Wojdę, aby porozmawiać z nimi o oddaniu się pracy. Dlaczego to głównie panowie są szefami kuchni?
Dla miłości można zrobić wiele, wywrócić do góry nogami całe swoje dotychczasowe życie, a nawet zdecydować się na "miłosną emigrację". O tym z czym wiąże się taka rewolucja, co pozwala ją przetrwać i jak silna potrafi być miłość rozmawialiśmy z naszymi dzisiejszymi gośćmi: Basią Ritz i jej mężem Ulim oraz z Ireneuszem Ciarą i Daviną Reeves, która z powodu miłości przeprowadziła się z Nowego Jorku … na Śląsk.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!
Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!
Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MasterChef, omówiła najważniejsze zalety nasion CHIA, stosowanych od dawna w kuchniach świata, w Polsce jeszcze mało docenionych. Basi towarzyszył mąż, Uli Ritz.
Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.
Niedawno przeprowadziła się do Polski, by prowadzić w Gdańsku własną restaurację. Czy jest wymagającą szefową? Czy sama przygotowuje potrawy? W kuchni Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz i jej popisowe dania z grzybów. Skorzystajcie z przepisów na: zupę krem z borowików, borowiki na rukoli i polędwiczkę wieprzową z borowikami w sosie śmietanowym. Smacznego!
Postanowiła przy okazji założenia restauracji promować młodych artystów. Zobaczcie relację z otwarcia pierwszej i mamy nadzieję nie jedynej restauracji Basi Ritz.
Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!
Często kupujemy różne przedmioty w zakupowym szale i w afekcie. Potem, kiedy przynosimy zakupy do domu, okazuje się, że to, za co zapłaciliśmy nie do końca spełnia nasze oczekiwania. Czasem mamy je po babci czy dalekiej cioci. Rzeczy brzydkie i nieestetyczne - poprosiliśmy Was o wysyłanie do nas ich zdjęć. Efekty przeszły nasze najśmielsze oczekiwania! Zobaczcie także, jak Pan POCO radził sobie w naszym studiu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała mięsne dania w sam raz na święta: kotleciki jagnięce z masłem ziołowym i groszkiem cukrowym, polędwiczki wieprzowe w skórce z migdałów z sosem pieczarkowym i purée z cukinii oraz surf & turf.
W naszej kuchni Kinga Paruzel, uczestniczka pierwszej edycji "MasterChefa" oraz Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa" i wariacje na temat cukinii. Wyobraźcie sobie deser z cukinii... To możliwe! Kinga i Basia przygotowały coś na słodko, czyli brownie z cukinią, frostingiem i owocami. Skorzystajcie z ich przepisów na naszej stronie internetowej! Co program "MasteChef" zmienił w ich życiu?
Musi być rozgrzewająca, energetyczna, a przede wszystkim smaczna. Kuchnia dla narciarzy to wyjątkowe wyzwanie. Podołała temu wyzwaniu Basia Ritz, czyli pierwsza polska Masterchef. Jak czuje się od momentu, kiedy stała się rozpoznawalna?
Ona - Polka, on rodowity Niemiec. Ona - pierwszy w Polsce „Masterchef”, on - największy fan jej tatara z łososia. O kim mowa? W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz przygotowała potrawy prosto z niedawno wydanej książki kucharskiej. Jakie danie zaserwowałaby Thomasowi Andersowi, który z zaciekawieniem jej się przyglądał?