Basi Ritz "Kuchnia z sercem"

Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.

Krem z selera i ziemniaka aromatyzowany oliwą truflową

Składniki (dla 4–6 osób):

600 g selera

1 mączysty ziemniak (ok. 200 g)

1 szalotka

2 łyżki klarowanego masła

1l wywaru z kury lub warzyw

200 ml mleka

70 g śmietany kremówki (30%)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa aromatyzowana truflą

Sposób wykonania: Seler, ziemniaka i szalotkę obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa, lekko podsmażyć, zalać wywarem i mlekiem, dodać soli i ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Dodać śmietanę, zagotować. Zblendować, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę gorącego mleka. Zupę podawać w ciepłych miseczkach lub głębokich talerzach.

Piersi z kurczaka na lekko pikantnym ragout z dyni

Składniki na ok. 4 porcje:

4 piersi z kurczaka ( ok. 150 g)

parę gałązek tymianku

1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)

białe cebulki z 1 pęczka szczypioru

1 czerwone chili

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki przetartego świeżego imbiru

1 łyżka konfitury z borówek leśnych

2 spore garście suszonych prawdziwków

ok. 250 ml wywaru z kury lub warzyw

sól morska w młynku

świeżo zmielony czarny pieprz

gałka muszkatołowa, świeżo starta

sklarowane masło

Sposób wykonania: Prawdziwki zalać gorącym wywarem i odstawić na ok. 20 minut. Dynię umyć, przekroić na 4 części, usunąć łyżką pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skórki. Pokroić równomiernie w kostkę. Cebulki szczypiorku pokroić w plasterki. Chili oczyścić z pestek i również pokroić. Masło roztopić w garnku, dodać posiekany czosnek i chili. Po krótkim smażeniu, kiedy masło zacznie skwierczeć dodać cebulkę, chwilę zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i mieszając smażyć przez chwilę, ok. 2 minut. Dodać prawdziwki wraz z wywarem, w którym się moczyły. Dodać imbir, odrobinę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 12 minut. Piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra / dół). Piersi umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i zrumienić mięso smażąc z każdej strony ok. 3 – 4 minut. W trakcie smażenia dodać na chwilę gałązki tymianku, wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Upieczone piersi z kurczaka podawać na ragout z dyni udekorowane tymiankiem.

Jabłka i gruszki pod kruszonką

Składniki

½ kg jabłek (kwaskowatych)

½ kg gruszek

sok z 1 cytryny

80 g suszonych wiśni lub żurawiny

2 cl rumu

100 g orzechów laskowych posiekanych

5-6 czubatych łyżek brązowego cukru

cynamon

imbir

odrobina gałki muszkatołowej

łyżeczka ekstraktu wanilii

Dodatkowo na kruszonkę:

100 g mąki

100 g cukru

1 op. cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

100 g zimnego masła

Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do 180°C. Żaroodporne naczynie (może być duże, mogą być kokilki) wysmarować dobrze masłem. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w równe kostki. Polać sokiem z cytryny, dodać suszone wiśnie, rum, cukier, przyprawy i cukier. Wymieszać i umieścić w żaroodpornej formie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przyprawy i cukier, dobrze wymieszać. Masło umieścić na mące i posiekać na kostki, a następnie rozetrzeć palcami, do powstania grubych grudek (kruszonki). Kruszonkę równomiernie rozłożyć na owocach, piec ok. 30 minut (kruszonka powinna być złocista). Serwować z lodami lub bitą śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości