Krem z selera i ziemniaka aromatyzowany oliwą truflową
Składniki (dla 4–6 osób):
600 g selera
1 mączysty ziemniak (ok. 200 g)
1 szalotka
2 łyżki klarowanego masła
1l wywaru z kury lub warzyw
200 ml mleka
70 g śmietany kremówki (30%)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa aromatyzowana truflą
Sposób wykonania: Seler, ziemniaka i szalotkę obrać, umyć, pokroić w równą kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa, lekko podsmażyć, zalać wywarem i mlekiem, dodać soli i ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Dodać śmietanę, zagotować. Zblendować, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę gorącego mleka. Zupę podawać w ciepłych miseczkach lub głębokich talerzach.
Piersi z kurczaka na lekko pikantnym ragout z dyni
Składniki na ok. 4 porcje:
4 piersi z kurczaka ( ok. 150 g)
parę gałązek tymianku
1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
białe cebulki z 1 pęczka szczypioru
1 czerwone chili
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki przetartego świeżego imbiru
1 łyżka konfitury z borówek leśnych
2 spore garście suszonych prawdziwków
ok. 250 ml wywaru z kury lub warzyw
sól morska w młynku
świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa, świeżo starta
sklarowane masło
Sposób wykonania: Prawdziwki zalać gorącym wywarem i odstawić na ok. 20 minut. Dynię umyć, przekroić na 4 części, usunąć łyżką pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skórki. Pokroić równomiernie w kostkę. Cebulki szczypiorku pokroić w plasterki. Chili oczyścić z pestek i również pokroić. Masło roztopić w garnku, dodać posiekany czosnek i chili. Po krótkim smażeniu, kiedy masło zacznie skwierczeć dodać cebulkę, chwilę zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i mieszając smażyć przez chwilę, ok. 2 minut. Dodać prawdziwki wraz z wywarem, w którym się moczyły. Dodać imbir, odrobinę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 12 minut. Piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra / dół). Piersi umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i zrumienić mięso smażąc z każdej strony ok. 3 – 4 minut. W trakcie smażenia dodać na chwilę gałązki tymianku, wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Upieczone piersi z kurczaka podawać na ragout z dyni udekorowane tymiankiem.
Jabłka i gruszki pod kruszonką
Składniki
½ kg jabłek (kwaskowatych)
½ kg gruszek
sok z 1 cytryny
80 g suszonych wiśni lub żurawiny
2 cl rumu
100 g orzechów laskowych posiekanych
5-6 czubatych łyżek brązowego cukru
cynamon
imbir
odrobina gałki muszkatołowej
łyżeczka ekstraktu wanilii
Dodatkowo na kruszonkę:
100 g mąki
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
100 g zimnego masła
Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do 180°C. Żaroodporne naczynie (może być duże, mogą być kokilki) wysmarować dobrze masłem. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w równe kostki. Polać sokiem z cytryny, dodać suszone wiśnie, rum, cukier, przyprawy i cukier. Wymieszać i umieścić w żaroodpornej formie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przyprawy i cukier, dobrze wymieszać. Masło umieścić na mące i posiekać na kostki, a następnie rozetrzeć palcami, do powstania grubych grudek (kruszonki). Kruszonkę równomiernie rozłożyć na owocach, piec ok. 30 minut (kruszonka powinna być złocista). Serwować z lodami lub bitą śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN