Basia Ritz i nasiona CHIA. Bogate w białko

Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MasterChef, omówiła najważniejsze zalety nasion CHIA, stosowanych od dawna w kuchniach świata, w Polsce jeszcze mało docenionych. Basi towarzyszył mąż, Uli Ritz.

Placuszki z chia

Składniki:

2 dojrzałe banany

4 jajka

2-3 łyżki chia

cynamon

ekstrakt waniliowy

świeże truskawki

świeża mięta lub bazylia

miód albo syrop klonowy

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, banany rozgnieść widelcem. dodać chia, odrobinę cynamonu do smaku i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Smażyć pojedynczo na patelni na odrobinie tłuszczu (olej z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy lub masło klarowane. Serwować z truskawkami polane miodem lub syropem klonowym.

Zielony smoothie

(generalnie 1/3 zieleniny (baby szpinak, jarmuż, roszponka) do 2/3 owoców)

Składniki:

2 garście baby szpinaku lub jarmużu

½ banana

1 jabłko

1 kiwi

sok z 1 pomarańczy

1 łyżka chia

Przygotowanie:

Miód lub odrobina syropu klonowego lub z agawy do osłody. Chia zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 10-15 minut. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego pojemnika i zblendować.

Chia-pudding z jogurtem i malinami

Składniki:

2 łyżki chia

100 ml mleka kokosowego (lub migdałowego)

100 g jogurtu greckiego naturalnego

2 garści malin (mogą być mrożone)

ekstrakt waniliowy lub miąższ z laski wanilii

miód lub syrop klonowy lub z agawy

Przygotowanie:

Chia wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić (można wieczorem wstawić do lodówki i rano wyjąć gotowe) do napęcznienia. dodać jogurt, miód i maliny.

Śliwkowa marmoladka z chia

Składniki:

2 duże dojrzałe, miękkie śliwki

2 łyżki chia

miód, ekstrakt waniliowy do smaku

Przygotowanie:

Śliwki pokroić w kostkę, zgnieść widelcem do uzyskania miękkiej masy i wystąpienia soku. Dodać nasiona chia, miód i ekstrakt waniliowy (można dodać również cynamon lub inne ulubione przyprawy). Dobrze wymieszać i przełożyć do słoiczka (ca. 400 ml, ponieważ marmolada przybierze na masie). słoik wstawić do lodówki na parę godzin (min. 60 minut). Przechowywać w lodówce, do tygodnia zachowuje wszystkie walory.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości