Placuszki z chia
Składniki:
2 dojrzałe banany
4 jajka
2-3 łyżki chia
cynamon
ekstrakt waniliowy
świeże truskawki
świeża mięta lub bazylia
miód albo syrop klonowy
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, banany rozgnieść widelcem. dodać chia, odrobinę cynamonu do smaku i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać. Smażyć pojedynczo na patelni na odrobinie tłuszczu (olej z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy lub masło klarowane. Serwować z truskawkami polane miodem lub syropem klonowym.
Zielony smoothie
(generalnie 1/3 zieleniny (baby szpinak, jarmuż, roszponka) do 2/3 owoców)
Składniki:
2 garście baby szpinaku lub jarmużu
½ banana
1 jabłko
1 kiwi
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka chia
Przygotowanie:
Miód lub odrobina syropu klonowego lub z agawy do osłody. Chia zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 10-15 minut. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego pojemnika i zblendować.
Chia-pudding z jogurtem i malinami
Składniki:
2 łyżki chia
100 ml mleka kokosowego (lub migdałowego)
100 g jogurtu greckiego naturalnego
2 garści malin (mogą być mrożone)
ekstrakt waniliowy lub miąższ z laski wanilii
miód lub syrop klonowy lub z agawy
Przygotowanie:
Chia wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić (można wieczorem wstawić do lodówki i rano wyjąć gotowe) do napęcznienia. dodać jogurt, miód i maliny.
Śliwkowa marmoladka z chia
Składniki:
2 duże dojrzałe, miękkie śliwki
2 łyżki chia
miód, ekstrakt waniliowy do smaku
Przygotowanie:
Śliwki pokroić w kostkę, zgnieść widelcem do uzyskania miękkiej masy i wystąpienia soku. Dodać nasiona chia, miód i ekstrakt waniliowy (można dodać również cynamon lub inne ulubione przyprawy). Dobrze wymieszać i przełożyć do słoiczka (ca. 400 ml, ponieważ marmolada przybierze na masie). słoik wstawić do lodówki na parę godzin (min. 60 minut). Przechowywać w lodówce, do tygodnia zachowuje wszystkie walory.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN