Carpaccio z buraków z krwistymi pomarańczami i kozim serkiem
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
świeży rozmaryn, czosnek, cebula
ok. 40 g orzechów włoskich
ok. 100 g sałaty (np. roszponki, szpinaku, mangold)
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2-3 łyżki octu malinowego
ok. 50 ml bulionu z warzyw
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka galaretki z pigwy (można zastąpić inną, np. jeżynową lub z czarnej porzeczki)
sól morska w młynku
czarny pieprz w młynku
Dodatkowo:
2-3 krwiste pomarańcze
ok. 100 g łagodnego serka koziego (twarożku)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Buraki umyć, ponakłuwać (np. wykałaczką). Cebulę rozwarstwić, czosnek podzielić na ząbki, zgnieść nożem. Folię aluminiową pokroić na duże kwadraty. Buraka obłożyć płatkiem cebuli, położyć na folii, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Buraki szczelnie owinąć folią i piec ok. 60 minut. Posiekać orzechy i zrumienić je na patelni bez tłuszczu. Z koziego twarożku uformować kuleczki (opcjonalnie, można je również później położyć łyżeczką na sałatę). Sałatę umyć i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ocet, chwilę podsmażyć. Dodać wywar, olej orzechowy i galaretkę. Wymieszać i redukować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Upieczone buraki wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry (najłatwiej robi się to przy pomocy maszyny lub tarki) i ułożyć na talerzach. Na carpaccio z buraków ułożyć lekko zaprawioną dressingiem sałatę, fileciki pomarańczy, kozi serek i zrumienione orzechy. Polać resztą dressingu.
Krem z buraka z trawą cytrynową, chili, imbirem i mlekiem kokosowym
Składniki:
600 g upieczonych buraków
2 szalotki (pokrojona w kostkę)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 trawy cytrynowe (obite i drobno posiekane)
1 papryczka chili (drobno posiekana)
kawałek imbiru (posiekany)
oliwa
sól
czarny pieprz
ok. 1 l wywaru z warzyw
mleko kokosowe
Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na grubą kostkę. Do garnka wlać 3 łyżki oliwy, dodać szalotkę, czosnek, trawę cytrynową i imbir, lekko podsmażyć. Dodać buraki, doprawić solą i pieprzem, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić, dodać mleko kokosowe.
Ciasto czekoladowe z burakami
Składniki:
375 g ugotowanych i obranych buraków
300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
5 jajek średniej wielkości
275 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
375 g brązowego cukru muscovado (można też użyć drobnego cukru do wypieków)
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 50 g chipsów czekoladowych
starta skórka z 1 pomarańczy
trochę tłuszczu do wysmarowania formy
trochę mąki do oprószenia formy
Ganache (polewa czekoladowa):
200 g czekolady (min. 50 proc. kakao)
ok. 100 g śmietany kremówki (30 proc.)
1 łyżeczka neutralnego oleju (np. rzepakowego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Formę do ciasta (keksówkę) o długości ok. 30 cm (pojemność ok. 2,5 l) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175 st. C z funkcją góra/dół (z termoobiegiem: 150 st. C). Buraki pokroić w kostkę. Umieścić razem z olejem w misce i dokładnie zmiksować. Dodawać kolejno jajka, dalej miksując. W drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowego i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowaną masę buraczaną, chipsy czekoladowe i skórkę pomarańczową. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić i piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być jeszcze wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przyda). Po ok. godzinie przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. Dodać olej i ekstrakt waniliowy. Odczekać ok. 2-3 minuty, wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto, dokładnie rozprowadzić.
Lody z buraka, czerwonych owoców i mleka kokosowego
Składniki:
1 duży burak (upieczony do miękkości wcześniej w skórce, zawinięty w folii aluminiowej)
100 g mrożonych truskawek
100 g mrożonych jagód
dojrzały banan
świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy krwistej
mleko kokosowe (ok. 1/2 puszki)
cukier do smaku
łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Buraka obrać ze skórki, pokroić w cząstki i umieścić w kielichu blendera. Dodać mrożone truskawki i jagody, pokrojonego banana i sok z pomarańczy. Dodać mleko kokosowe i cukier, dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (jeżeli lody są zbyt gęste i nie chcą się dobrze zmiksować, dodać więcej mleka kokosowego. Dodać skórkę pomarańczy, wymieszać szpatułką. Serwować od razu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN