Przepisy pochodzą z książki „Masterchef. Najlepsze przepisy Basi Ritz”.
Przystawka:
Tatar z łososia z awokado i marynowaną cukinią
Składniki dla 4 osób:
300 g fileta z łososia
1 awokado
5-7 cebulek dymek
Sok z 1 limonki lub cytryny
50 ml sosu sojowego
1 łyżka pasty wasali
Rzeżucha do przybrania
Kawior z łososia do przybrania, nie jest koniecznie potrzebny
1 cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziaranistej
Sposób przyrządzania:
Łososia posiekać nożem w bardzo drobną kosteczkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Aby zachować śliczny zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Ja zostawiam w miseczce również pestkę, podobno dzięki niej awokado nie brązowieje zbyt szybko.
Cebulki pokroić w cieniutkie krążki. Wymieszać sos sojowy z wasabi. Najlepiej włożyć wasabi do filiżanki i wlać łyżkę sosu sojowego, dokładnie wymieszać, dodać następną łyżkę sosu, a po połączeniu się składników- wlać resztę. W ten sposób unika się grudek.
Oliwę wymieszać z resztą soku z limonki i cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmarować plastry cukinii.
Krążek deserowy położyć na talerzu, włożyć do niego łososia, lekko przycisnąć łyżką. Dodać awokado, później kawior z łososia, krążki cebulki i rzeżuchę. Obok położyć plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową postawić w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.
Można też wszystkie składniki, łososia, awokado, cebulki, sos, wymieszać razem w miseczce, ułożyć w krążku, przycisnąć, przystroić kawiorem i rzeżuchą. Obok położyć cukinię. Nie wygląda to wtedy tak dekoracyjnie jak na zdjęciu, ale smakuje bosko i goście nie muszą sami mieszać potrawy na talerzach.
Zupa:
Krem z cukinii z zarumienionymi płatkami migdałów
Składniki dla 4 osób
4 małe cukinie o wadze ok. 400 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
Ok. 400 ml wywaru drobiowego
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Natka pietruszki
Garść płatków migdałów
Sposób przyrządzania:
Cukinie umyć. Ok. 100 g pokroić w julienne, resztę w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać listki tymianku, czosnek i kostki cukinii, doprawić solą i pieprzem, zalać białym winem, poddusić. Dodać wywar i gotować do miękkości pod przykryciem.
Pietruszkę posiekać. Do ugotowanej zupy dodać śmietanę, zblendować. Dodać Julienie i posiekaną pietruszkę, gotować aż cukinia będzie ciepła.
Płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu, lekko posolić. Posypać nimi zupę, serwować.
Danie główne:
Polędwiczki wieprzowe smażona w boczku w sosie śliwkowym
Składniki dla 4 osób
1 polędwica wieprzowa
8 plastrów boczku
olej do smażenia, np. rzepakowy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos
1 cebula
1 marchewka
1 seler
Sparzona skórka z 1/8 pomarańczy
1 gałązka rozmarynu
Ok. 16 suszonych śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
Butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml
Ok. 250 ml wywaru warzywnego
Sposób przyrządzania
Polędwicę wieprzową umyć, oczyścić z włókien i błon, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 8 części. Lekko doprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek owinąć plastrem boczku.
Smażyć na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku z końcówka boczku, aby sklepić, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzić sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha. Zbędny olej zlać z patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić. Dodać pozostałe warzywa i je również zarumienić. Podlać wywarem, dodać zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy. Całość gotować aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedzić przez drobne sito, dodać powidła śliwkowe, dobrze wymieszać. Dodać śliwki, doprawić solą i pieprzem, gotować, aż śliwki będą miękkie.
Polędwicę ułożyć na talerzu, obok przełożyć śliwki polane sosem. Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN