Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Apple Crumble, czyli jabłka pod kruszonką.
Składniki na ok. 8 porcji
ok. 1 kg kwaskowatych jabłek
sok z 1 cytryny
80 g suszonych wiśni*
2 cl rumu
100 g orzechów laskowych grubo zmielonych
5-6 czubatych łyżek brązowego cukru
przyprawy według uznania np. cynamon, imbir (w proszku), odrobina gałki muszkatołowej, łyżeczka extraktu wanilii
*Można je zastąpić rodzynkami lub suszonymi śliwkami
** Można je zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami
Dodatkowo na kruszonkę
Składniki:
100 g mąki
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cynamonu
100 g zimnego masła
Trochę masła do wysmarowania foremki
Dodatkowo
500 g śmietany kremówki (30%)
1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Żaroodporne naczynie (ok. 18 X 28cm) wysmarować dobrze masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w równe kostki. Polać sokiem z cytryny, dodać suszone wiśnie, rum, przyprawy i cukier. Wymieszać i umieścić w foremkach.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przyprawy i cukier, dobrze wymieszać. Masło umieścić na mące i posiekać nożem na kostki, a następnie rozetrzeć palcami, do powstania grubych grudek. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na jabłkach. Piec ok. 30 minut, kruszonka powinna być złocista. Serwować ciepłe, z bitą śmietaną.
Chili con Carne
Porcja dla 6 osób
Składniki: 2 papryczki chili, posiekane
3 ząbki czosnku, posiekane
1 duża cebula (ok.200 g), pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
2 marchewki, pokrojone w kostkę
1 puszka pomidorów bez skórek (ok. 825 g), pokrojonych w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
ok. 800 g chudego mięsa wołowego, zmielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego
2 puszki (á ok. 450 g) czerwonej fasoli “kidney” odsączonej z zalewy
1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g), odsączonej
dodatkowo
3-5 łodyżek natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
*Jeżeli chili ma być bardzo ostre, posiekać pestki chili razem z papryczką. Jeżeli mają jeść również dzieci, proponuję zredukować ilość do 1 papryczki!
Przygotowanie:
Na dużej patelni (z przykrywką) lub w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chilli. Mieszając smażyć przez ok. 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i ciągle mieszając dobrze zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, ok. łyżeczki soli, pieprz, słodką paprykę, oregano, kumin i cukier. Dodać marchewkę, pomidory z zalewą, bulion wołowy. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać paprykę i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolę i kukurydzę, gotować ok. 5 minut. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać na gorąco, posypane kolendrą lub pietruszką.
Zapiekane pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym
Porcja na 6 osób
Pulpeciki
Składniki:
600 g zmielonej wołowiny (antrykot)
2 kromki chleba tostowego (zamoczone w odrobinie gorącego mleka lub wody)
ok. 100 g przetartego parmezanu
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
Sos pomidorowy
Składniki:
200 ml wywaru z warzyw
2 ząbki czosnku
1 mala suszona czerwona papryczka chili, drobno posiekana
5 łyżek dobrej oliwy z oliwek
1000 g przecieru pomidorowego
100 ml wywaru z warzyw
4 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 łodyżki pietruszki
2 gałązki świeżej bazylii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
ok. 1 łyżeczka cukru
dodatkowo
2 kule sera mozzarella (świeżego)
Przygotowanie:
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekane drobno czosnek i papryczkę chili, lekko podsmażyć uważając, aby czosnek się nie spalił (będzie wtedy gorzki!). Dodać przecier pomidorowy, wywar, rozmaryn i tymianek. Doprawić lekko cukrem, pieprzem i solą. Gotowac ok. 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przetrzeć sos przez sito, ostatecznie doprawić (sos powinien byc aromatyczny i pikantny) i dodać posiekaną pietruszkę i bazlię. Piekarnik nagrzać do 175°C z termoobiegiem. Mięso, chleb (wyciśnięty), parmezan i czosnek umieścić w misce, dobrze wrobić na jednolitą masę, doprawić. Uformować pulpeciki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym oliwą i zalać sosem. Pokrojony w plastry ser mozzarella ułożyć na wierzchu.
Pulpeciki piec ok. 30-40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN